Citi: Цената на златото може да достигне нов рекорд преди края на 2020 г.

Президентските избори в САЩ ще са сред основните катализатори за това, смятат представители на банката

18:50 | 23 септември 2020
Обновен: 21:49 | 23 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Gray/Bloomberg
Снимка: David Gray/Bloomberg

Цената на златото може да удари нов рекорд преди края на годината, което отчасти се дължи на рисковете около президентските избори в САЩ, посочват експерти на Citigroup, цитирани от Bloomberg. 

Несигурността около вота и закъсненията по отношение на резултата “може би са подценявани на пазарите на благородни метали”, твърдят анализатори в тримесечната си прогноза. Очакванията на банката за фючърсите върху златото са за повишение от над 200 долара спрямо настоящите им нива.  

Citigroup очаква

Citigroup очаква цената на златото да удари нов рекорд преди края на годината. Графика: Bloomberg 

Цената на златото достигна исторически връх миналия месец на фона на засиленото търсене на активи убежища от инвеститорите, предизвикано от пандемията, но се понижи след това. Прогнозата на Citi отразява нарастващите тревоги на инвеститорите около битката за Белия дом, на която ще се изправят настоящият американски президент Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън. 

Изборите “могат да бъдат извънреден катализатор за цените на златото и волатилността през четвъртото тримесечие, въпреки че в исторически план няма ясен модел за търговията със злато или волатилността на цените в условията на и след предидентски избори в САЩ”, посочват от Citi. „Това е една от причините да очакваме цената на златото да достигне нов рекорд преди края на годината“, добавят анализаторите. 

Фючърсите върху златото се търгуваха на ниво от 1894.20 долара за тройунция преди обяд българско време на Comex в Сингапур, като стойността им се понижи през тази седмица на фона на ръстове при долара.

В допълнение към изборите, от Citi посочват, че са оптимистични относно цената на златото на фона на ниските лихвени проценти, като добавят, че благородния метал е в средата на положителен цикъл.