Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цветослав Цачев: Охлаждането на пазарите започна, но златото не е достигнало върха си

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг", Клуб Investor, 12.09.2020

21:30 | 12 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Ефектът от коронавируса върху пазарите намалява все повече. Втората половина на година ще мине под знака на президентските избори в САЩ. Това мнение изрази Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг", в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Охлаждането на пазарите започна още миналата седмица, след като технологичният бум премина. Някои инвеститори се оттеглиха и стоят на кешови позиции. Те гледаха прекалено оптимистично на акциите".

"Технологичният сектор "буташе" пазара. Наблюдаваше се голямо разминаване между растежа на пазара като проценти и малкото на брой компании, допринасящи за този растеж", допълни гостът.

"Налице са политически и икономически фактори, включително и президентските избори в САЩ, но като цяло не виждаме сериозен натиск върху пазарите".

Цачев уточни, че пазарът в момента се колебае между това дали да бъде оптимистично настроен заради втори президентски мандат на Доналд Тръмп, или да е обезпокоен от това демократите да спечелят абсолютен контрол. "Няма категоричен победител и затова пазарът е на изчакване", посочи той.

По темата за европейските акции инвестиционният консултант отбеляза, че те изостават, защото не "получиха този стимул, който видяхме към американските потребители, както и от страна на ЕЦБ. Поскъпването на еврото не е добра новина за пазарните позиции на европейските компании. Притеснителна е и опасността от дефлация", поясни той.

За златото Цветослав Цачев коментира, че в ценово отношение за тази година благородният метал е постигнал връх, но това не е връх за следващите 3-4 години, когато може да поскъпне още.

"Валутният пазар показва несъгласие с растежа на фондовия, а това е сигнал за сериозно притеснение на инвеститорите за инфлацията".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.