Златото и среброто преживяха най-лошата си седмица от март насам заради долара

Златото поевтиня с 4.6% през тази седмица, а среброто – с 15%

09:58 | 26 септември 2020
Обновен: 09:58 | 26 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото и среброто отчетоха най-големите си седмични загуби от март насам, когато началото на глобалната пандемия от коронавирус предизвика паника на пазарите, пише Bloomberg.

Доларът тогава спечели, тъй като загрижеността за перспективите на глобалния икономически растеж засили привлекателността на валутата като убежище, намалявайки търсенето на злато.

В момента отново растат опасенията, че повишаващият се брой на случаите на заразени може да доведе до повече блокирания на икономиките на национално ниво. А това е страх, който влошава перспективите за възстановяването.

Златото поевтиня с 4.6% през тази седмица, а среброто – с 15%.

Златото отбеляза

Златото отбеляза най-голямата си седмична загуба от март заради силния долар. Графика: Bloomberg

„И двата метала се подадоха на натиск, генериран от силата на общия доларов индекс“, коментира Едуард Меир, анализатор от ED&F Man Capital Markets в Ню Йорк.

Ралито при златото, което често е използвано като актив за хеджиране срещу инфлацията, е под натиск и поради факта, че мрачните очаквания за възстановяването подкопават перспективите за покачване на потребителските цени.

Редица представители на Федералния резерв заявиха, че централната банка не може сама да повиши цените и икономиката ще изпита още по-големи затруднения без още стимули.

Според Карстен Фрич от Commerzbank по-голямото от очакваното поевтиняване на златото може да има нещо общо с преодоляване на опасенията относно инфлацията заради нарастващия брой на заразените с коровирус.

В САЩ демократите започнаха да изготвят предложение за стимулиране на икономиката за близо 2.4 трлн. долара, за да могат да започнат преговори с републиканците от Белия дом и Сената. Законопроектът може да бъде приет от Камарата на представителите следващата седмица.

Златото с незабавна доставка поевтиня с 0.3% в петък, затваряйки сесията в Ню Йорк на цена от 1861.58 долара за тройунция. Среброто отчете спад в цената си с 1.1%. Платината също поевтиня, изпращайки най-лошата си седмица от март, докато паладият отбеляза най-големия спад в цената си от юли.

В същото време доларовият индекс Bloomberg Dollar Spot се повиши с 0.3% в петък, изпращайки най-добрата си седмица от април.

Поевтиняването на златото може да се окаже временно на фона на повишената несигурност около президентските избори в САЩ.

„Всеки допълнителен конфликт в навечерието на гласуването трябва да спомогне за повишаване на цените на благородния метал“, смята стратегът на RBC Capital Markets Кристофър Луни. Според него в момента има възможност за по-съществено повишаване на цените на златото през следващите две тримесечия.