Централните банки продават злато за пръв път от десетилетие

Узбекистан и Турция са осъществили най-много продажби през миналото тримесечие

09:30 | 30 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Gray/Bloomberg
Снимка: David Gray/Bloomberg

Централните банки се превърнаха в продавачи на злато за пръв път от 2010 г. насам, докато някои страни производителки се възползваха от рекордните цени, за да потушат удара от коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

Нетните продажби достигат общо 12,1 тона през третото тримесечие в сравнение с покупки за 141,9 тона година по-рано, става ясно от доклад на Световния съвет по златото. Продажбите са движени от Узбекистан и Турция, докато Руската централна банка отбелязва първата си тримесечна продажба от 13 години насам.

Въпреки че потоците към борсово търгуваните фондове станаха двигател за поскъпването на златото през 2020 г., купуването от централните банки също помогна на пазара през последните години. Citigroup прогнозира миналия месец, че търсенето на злато от централните банки ще се възстанови през 2021 г., след като тази година се понижи от достигнатите рекордни нива през 2018 и 2019 г.

Централните банки

Централните банки са нетни продавачи на злато за пръв път от десетилетие. Графика: Bloomberg 

“Не е изненадващо, че при тези обстоятелства банките могат да погледнат към златните си резерви”, заяви Луис Стрийт, анализатор на Световния съвет по знатото.

Централните банки на Турция и Узбекистан са продали съответно 22,3 тона и 34,9 тона злато през третото тримесечие, посочват от организацията.

Цената на златото се повиши до рекордно ниво от над 2075 долара за тройунция през август, преди да се понижи до около 1900 долара за тройунция през последните седмици. Като цяло търсенето на злато се свива с 19% на годишна база до най-ниското ниво от 2009 г. през последното тримесечие, посочват от Световния съвет по златото, което до голяма степен се дължи на понижените покупки на бижута. Индиийските бижутери свиват търсенето си наполовина, потреблението в Китай също се понижава.

Търсенето на

Търсенето на злато намалява през третото тримесечие. Графика: Bloomberg 

Спадът на търсенето от страна на бижутерите донякъде е компенсиран от 21-процентия ръст на търсенето от инвеститори, става ясно още от данните на институцията. Търсенето от борсово търгуваните фондове обаче се забавя спрямо предходните тримесечия.

Междувременно доставките на злато се понижават с 3% на годишна база, тъй като производителите продължават да се сблъскват с неуредици, въпреки че мерките срещу коронавируса бяха отменени в страни като Южна Африка.