Защитава ли златото наистина инвестиционния портфейл?

Анализаторите смятат, че цените на метала и акциите ще продължат да се движат заедно за известно време

07:46 | 16 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Няма актив, който да предизвиква по-емоционални реакции от златото, така че наистина не би трябвало да отхвърляме ролята му в съвременния инвестиционен портфейл, пише Джеймс Макинтош за The Wall Street Joural.

Ролята на златото при хеджиране зависи от риска, от който се опитвате да се предпазите, и то има своите приложения. Металът е най-добрата застраховка срещу срива на държавата от хилядолетия, тъй като е почти универсално средство за размяна и лесен за скриване или пренасяне през границите.

Но златото не е добър заместител на държавните облигации в стандартен портфейл от 60% акции и 40% облигации. Когато акциите поевтинеят, инвеститорите искат диверсификатор, който нараства в стойност, за да смекчи загубата. Но цената на златото спадна заедно с тази на акциите по време на пазарната паника през март и отново миналия месец и може да продължи да се движи с акциите за известно време. Това не го прави лоша инвестиция сама по себе си и мащабът на загубата (и печалбата) ще бъде различен от акциите, но е малко полезно за инвеститорите, търсещи алтернатива на облигациите в портфейлите си.

Намираме се в среда, в която акциите харесват инфлацията, и златото харесва инфлацията. Подобряването на икономиката трябва да помогне на цените на акциите, така че те да нарастват заедно със злато.

В миналото златото понякога е било използвано за хеджиране срещу колебания в цените на акциите. За да разберем защо понякога работи, а в други случаи не, трябва да разгледаме основните двигатели на цената на златото.

Основни сред тях са реалните лихвени проценти. Цената на златото има тенденция да расте, когато реалните лихвени проценти падат. Тъй като Федералният резерв се ангажира да поддържа лихвените равнища на нула в обозримо бъдеще, по-високата инфлация ще означава по-ниски реални лихви, което ще помогне на златото. Но по-високата инфлация също предполага по-силна икономика, която помага на акциите.

Моделът се е повтарял много пъти в миналото. Златото блести, когато страховете от инфлация се увеличават в слаба икономика. Тогава инфлацията прави държавните ценни книжа непривлекателни, докато слабата икономика прави акциите непривлекателни и насърчава Фед да намали лихвите или да ги поддържа ниски. Стагфлацията от 70-те години на миналия век илюстрира това перфектно, като златото достигна връх през януари 1980 г., който все още не е преминат.

Спекулациите също имат голямо влияние върху златото. Тъй като толкова много злато се държи от спекулантите, често купувано с дълг, металът също страда, когато пазарите преминават през рали. Това прави златото особено неподходящо за хеджиране, когато финансовата индустрия е в беда, което е точно моментът, в който мнозина очакват металът да прояви блясъкът си.

Ясно е обаче, че най-доброто време за използване на злато за хеджиране срещу волатилността при акциите е, когато се тревожим за грешен вид инфлацията, формирана от проблеми с доставките на суровини и разходите за труд, докато Фед се опитва да помогне на икономиката.

Златото е добър начин за защита срещу подобни стагфлационни проблеми. Това не е така, когато, както и сега, инфлацията е задвижвана от търсене. Освен ако не мислите, че това ще се промени, очаквайте златото и акциите да се движат в тандем.