Лидерите, присъствали на погребението на Раиси, показват отношенията в региона

Малко други случаи биха могли да доведат външните министри на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн в непосредствена близост до лидерите на обявените от САЩ за терористични групировки „Хамас“ и „Хизбула“.

20:00 | 23 май 2024
Автор: Голнар Мотевали,Дейна Крайш
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Списъкът на чуждестранните високопоставени лица, които присъстваха на погребението на иранския президент Ебрахим Раиси в сряда, подчертава как се отплащат усилията на Техеран да отслаби санкциите на САЩ и да подобри връзките със съседите си.

Малко други случаи биха могли да доведат външните министри на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн в непосредствена близост до лидерите на обявените от САЩ за терористични групировки „Хамас“ и „Хизбула“. Заедно с тях бяха представители на йеменските бунтовници хути и афганистанските талибани, както и бивш съветник на руския президент Владимир Путин.

Емирът на Катар, където се намира най-голямата американска военна база в Близкия изток, също беше там.

Списъкът на гостите показва колко усилено Иран работи за възстановяване на връзките с големите арабски държави, въпреки че те остават жизненоважни съюзници на САЩ, които са нормализирали отношенията си с Израел или обмислят да го направят. Церемонията на Раиси включваше дори първото посещение на тунизийския президент в Иран след Ислямската революция през 1979 г. и редки изяви на външните министри на Йордания и Египет.

Базираната в Ливан „Хизбула“, чиито бойци почти всеки ден водят престрелки с Израел, е най-силното прокси на Иран. Заместник-ръководителят на „Хизбула“ шейх Наим Касем застана зад върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, докато последният водеше погребалните молитви.

"Хамас" беше представена от политическия си лидер Исмаил Хания, който се намира в Катар.

Преди избирането на Раиси през 2021 г. правителството на Иран беше ръководено от умерен президент, който искаше да подобри връзките със Запада и да намали зависимостта си от китайските инвестиции. Това се промени при Раиси и напрежението между Ислямската република и САЩ и Израел се влоши, особено след избухването на войната в Газа през октомври.

Иран работи усилено, за да неутрализира редица американски санкции, които бяха затегнати както при Доналд Тръмп, така и при Джо Байдън. Много държави в региона са готови да продължат да правят бизнес с Иран или да поддържат отворени дипломатически връзки, дори ако това противоречи на желанията на Вашингтон.

Силата на Иран

Мнозина се опасяват от Иран, като се има предвид мощната му армия и обхвата на неговите проксита. През последните години хутите, финансирани и обучени от Иран, атакуваха Саудитска Арабия и ОАЕ с безпилотни самолети и ракети, като понякога се насочваха към петролни съоръжения. Това е основна причина Рияд и Абу Даби да се стремят да облекчат отношенията си с Техеран. Миналата година саудитците и иранците възстановиха дипломатическите си отношения чрез споразумение, за което Китай помогна като посредник.

Видеозапис от церемонията във вторник в Техеран показва десетки хиляди хора, събрали се да почетат паметта на Раиси, който загина заедно с външния министър на Иран Хосейн Амирабдолахиан и други при катастрофа на хеликоптер на 19 май.

„Хамас“ разпространи снимки на Хания, на които той се усмихва и маха с ръка, докато преминава през тълпите, въпреки че бойците му продължават да се сражават с израелските сили в Газа.

Разнопосочни са сведенията за броя на държавите, представени на погребението на Раиси, въпреки че там присъстваха официални лица от Ливан, Ирак, Пакистан, Азербайджан, Беларус, Узбекистан и много други страни. Русия и Китай, две държави, които засилиха връзките си с Иран на фона на изолацията от страна на САЩ, изпратиха служители на ниско ниво. Това може би беше сигнал, че те знаят, че истинската власт в Иран е в ръцете на Хаменей.

Подобни погребения често са деликатни политически и дипломатически танци. Понякога държавите се стремят да покажат своята съпричастност към народа на страната, като същевременно избягват действия, които подсказват, че подкрепят решенията на лидерите.

САЩ бяха изправени пред точно такава дилема във връзка със смъртта на Раиси. Той ръководи бруталното потушаване на протестите, предизвикано от смъртта на млада жена в полицейски арест през 2022 г., и е ръководил това, което според Amnesty International е било изчезване и екзекуция на хиляди политически дисиденти през 80-те години на миналия век.

Въпреки това Държавният департамент на САЩ излезе с изявление, в което изрази „официални съболезнования“ за смъртта - послание, насочено към обикновените иранци, а не към самия режим.

„Като се имат предвид ужасяващите действия, в които той е участвал като съдия и президент“, народът на Иран „вероятно е по-добре“, заяви по-късно държавният секретар Антъни Блинкен в отговор на въпрос от депутат в Конгреса. „Определено не скърбим за смъртта му.“

Правителството на САЩ почти не е имало пряк контакт с Иран, откакто бившият президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение през 2018 г. Нито един американски служител не присъства на церемонията във вторник.