Тръгва ли Иран към вътрешна битка за власт

Тина Фордхам, основател Fordham Global Foresight

17:30 | 22 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Какви са вашите притеснения след кончината на президента?

Първото, които мога да кажа е, че малко хора в Иран ще скърбят за смъртта на Ибрахим Раиси, известен още като “Касапинът от Техеран“. Смята се, че е ръководил масови екзекуции на политически затворници.

Това, което наистина виждаме, е вътрешна борба за власт в ръководството на страната – между върховният лидер – аятолах Хаменей – и Революционната гвардия на Иран.

Има доста надежди в страната, че може има възможност някой по-умерен да поеме водачеството. Но както беше споменато, изборите ще бъдат контролирани изкъсо.

Манията на водачеството на Иран ще контролира изборите и няма да бъде позволена каквато и да е пролука, която опозицията да може да използва.

За нашите експерти на място, изборът му през 2021 година е бил дирижиран от неизбираемата Горна камара на парламента, която е елиминирала други кандидати, които са искали да участват. Имаме ли информация дали историята ще се повтори? Какво знаем за възможни други кандидати?

Ще бъде контролиран преход. Смятам, че няма да искат да оставят луфтове. В Иран все пак има избори, макар и строго контролирани и управлявани.

Има някои надежди, предвид изключително ниската избирателна активност на предишните няколко избора, да вдигнат избирателната активност като позволят на някой т.нар. реформист да се кандидатира.

Такива хора може да изкарат повече хора по улиците. Особено предвид протестите в последните няколко години – протестите „Жена, Живот, Свобода“ - и изключителния натиск, под който се намира режима 50 години след революцията със застаряващи лидери и много младо население.

Това, в комбинация с вълненията в Близкия Изток в по-широк мащаб, както и скорошната обмяна на балистични ракети между Иран и Израел, предполагам, че в бюлетината ще има кандидати, които ще са в пълно съответствие с външната и вътрешната политика на страната.