Какво означава за Иран смъртта на Раиси

Джейн Кининмонт, директор European Leadership Network

15:42 | 20 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какви ще бъдат последствията според вас за Иран и региона от смъртта на Раиси?

Шокиращо събитие в една от най-важните страни в региона. Но непосредствените геополитически последствия може да останат доста ограничени, ако предположим, че Иран не обвини други страни или чужди сили за това.

Иранската система си има своите проблеми и несигурност. Вече се опитва да реши продължителната криза по въпроса кой ще поеме поста на висшия религиозен лидер в страната, който е над 80г и се смята, че не е много добре със здравето.

Когато става дума за смяна на президента обаче, има доста сили и хора в режима, които биха искали да се пробват, но едва ли чувствително ще променят иранската външна политика.

Все още обаче е рано. Не знаем какво ще стане. Кой ще бъде обвинен, дали правителството ще каже, че това е трагичен инцидент или ще се опитат да хвърлят вината върху други.

Какво очаквате? При това, което се случва с Израел и в региона като цяло, ще има ли Иран предимство, ако обвини някой друг за този инцидент?

Мисля, че най-вероятно това е инцидент, предизвикан от много лошо време. Иран има лоша история на авиоинциденти. Има проблеми с безопасността на полетите. Отчасти това се дължи на санкциите, защото е трудно страната да модернизира и поддържа своите хеликоптери и самолети.

Със сигурност ще бъде споменато. Иранското правителство сигурно ще каже, че санкциите са смъртоносни.

В същото време обаче в страната в миналото са убивали висши държавници. Както от Америка, в случая в Касам Сюлеймани през 2020г., така и от Израел, включително само преди няколко седмици – един от висшите командири, който беше в Дамаск.

Евентуална намеса би била без прецедент на това ниво, защото сега става дума за политици, а не за военни. Иран сигурно също би искал да провери за слабости. Затова не бих очаквала да се отправят официални обвинения. По-скоро ще има много теории на комспирацията и много слухове в страната.

Някои мислеха, че Раиси щеше да се кандидатира за върховен лидер на Иран. Защото за този пост има голямо вътрешно напрежение. Той е много по-важен от президентския.

Раиси имаше много врагове и ще има много спекулации и теории, особено в страна, където по разбираеми причини хората не вярват особено на официалните новини.