Кой ще бъде следващият президент на Иран след смъртта на Раиси?

Иран има тежко наследство, свързано с концепцията за наследствено управление - лидерите на Ислямската революция от 1979 г. категорично се противопоставиха на всякакъв вид система, която наподобява монархията, която те свалиха

09:17 | 20 май 2024
Обновен: 09:19 | 20 май 2024
Автор: Голнър Мотевали
Раиси посещава на 19 май мястото на проекта за изграждане на пътен и железопътен мост в Азербайджан. Снимка: Bloomberg LP
Раиси посещава на 19 май мястото на проекта за изграждане на пътен и железопътен мост в Азербайджан. Снимка: Bloomberg LP

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер повдига незабавно въпроса кой ще го наследи начело на правителството. Очакваше се Раиси не само да наследи 85-годишния върховен лидер аятолах Али Хаменей, но смъртта му има последици и за бъдещето на един от най-мощните постове в Близкия изток. 

Каква е разликата между върховен лидер и президент?
Върховният лидер, известен също като Велаят-е Факих в шиитската ислямска теология, е върховният владетел в Иран и отговаря за вземането на всички важни решения, свързани с държавата. Върховният лидер, длъжност, установена след Ислямската революция от 1979 г., е също така държавен глава и главнокомандващ.

За тази длъжност се допускат само мъже. Според вида ислямско право, което се прилага в Иран, тя трябва да бъде дадена на високопоставен шиитски теолог, който трябва да е с ранг поне аятолах - макар че е спорно дали самият Хаменей някога е достигнал това ниво.

Междувременно президентът в Иран е ръководител на изпълнителната власт в страната и се избира в строго проверен изборен процес на всеки четири години. Президентът контролира правителството и в зависимост от политическия опит и силата на този човек може да натрупа голямо влияние върху държавната политика и икономиката.

Какво се случва сега?
Съгласно конституцията на Иран при смърт на президента първият вицепрезидент поема временно ръководството. Заедно с ръководителя на съдебната власт и председателя на парламента те провеждат нови президентски избори в рамките на 50 дни. В този случай изглежда сигурно, че временният лидер ще бъде Мохамед Мохбер, бивш офицер от Корпуса на гвардейците на ислямската революция и някогашен ръководител на фонда, който се грижи за активите на Ислямската република. 

В очевиден опит да разсее всякаква обществена загриженост относно стабилността на правителството, Хаменей говори за отсъствието на Раиси в неделя вечерта - още преди смъртта му да бъде потвърдена - и заяви, че хората не трябва да очакват никакви смущения в начина на управление на страната.  


Мохамед Мохбер. Снимка: Borna News/Farzam Saleh/Iran Images/ATPImages/Getty Images

Какво въздействие има смъртта на Раиси върху Иран и региона?
Един от големите въпроси, повдигнати от смъртта на Раиси, е как отсъствието му вероятно ще се отрази на битката за това кой да наследи Хаменей като върховен лидер. Това е въпрос, който занимава учени, длъжностни лица и анализатори с напредването на възрастта на Хаменей.

Смъртта на Раиси може да има последици и за отношенията на Иран с останалата част от региона. Иран подкрепя редица марионетни групировки, най-мощните от които се борят срещу Израел. Корпусът на гвардейците на ислямската революция ще се стреми да гарантира, че враговете на Иран няма да се възползват от момента на сътресения. Раиси също така наблюдаваше период на затопляне на връзките с арабските държави от Персийския залив, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, и макар че е вероятно тази политика да продължи, всеки нов лидер може да има различни приоритети.

Кой е следващият на опашката за върховен лидер?
В сложната и много непрозрачна политическа структура на Иран на практика няма официални или публични места, където въпросите за смяната на Хаменей да се обсъждат открито. Но от известно време анализатори, официални лица и учени, близки до политическия естаблишмънт, споменават и Раиси, и сина на Хаменей - Мохтаба, като основни претенденти. 

Смъртта на Раиси означава, че сега Мохтаба ще бъде смятан за човек, който има ясен път към висшия пост. Но това би било и рисковано назначение. Иран има тежко наследство, свързано с концепцията за наследствено управление - лидерите на Ислямската революция от 1979 г. категорично се противопоставиха на всякакъв вид система, която наподобява монархията, която те свалиха. 

Популярността на Мохтаба също така никога не е била проверявана, като се има предвид, че той не заема никакъв държавен пост и не се вижда често публично. Върховният водач трябва поне да изглежда, че има автентична подкрепа от масите, които подкрепят настоящата религиозна система, за да има някаква легитимност.