Няма признаци на живот на мястото на катастрофата на иранския президент

Ебрахим Раиси, ултраконсервативен духовник на около 60 години, се считаше за фаворит за евентуален наследник на върховния лидер Хаменей.

06:31 | 20 май 2024
Обновен: 06:42 | 20 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иранската държавна телевизия съобщи, че на мястото на катастрофата на хеликоптер, превозващ президента Ебрахим Раиси и паднал в северозападната част на страната, "няма признаци на живот".

Иранските спешни екипи по-рано откриха мястото на катастрофата и съобщиха, че са видели останки, съобщиха държавните медии. Местоположението е близо до село Тавил в северозападен Иран.

"След откриването на мястото на катастрофата не са открити признаци на живот сред пътниците на хеликоптера", каза ръководителят на Червения полумесец на Иран Пир Хосейн Коливанд пред държавната телевизия.

Иранската държавна телевизия каза, че изображения от мястото показват, че хеликоптерът се е разбил в планински връх, според Ройтерс.

Гъста мъгла в района е усложнила издирването, съобщиха държавните медии. Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, призова хората да се молят за здравето на Раиси и каза, че "няма да има прекъсване на делата на страната" в резултат на инцидента, според изявление, показано по държавната телевизия.

Раиси, ултраконсервативен духовник на около 60 години, който спечели президентските избори в Иран през 2021 г., се считаше за фаворит за евентуален наследник на върховния лидер Хаменей.

Инцидентът идва в момент на смут в Близкия изток заради войната в Газа между Израел и подкрепяната от Иран "Хамас". Това доведе Иран и Израел до тотален конфликт и накара други подкрепяни от Техеран групи, включително хутите в Йемен и шиитските милиции в Ирак, да атакуват американски бази и търговски кораби в Червено море.

Въздушният конвой на Раиси се състоеше от три хеликоптера с високопоставени служители, включително външния министър Хосейн Амирабдолахян, съобщи полуофициалната новинарска агенция Tasnim. Смята се, че Амирабдолахян е бил на борда на хеликоптера на Раиси по това време.

САЩ следят отблизо съобщенията за инцидента, каза говорител на Държавния департамент без повече коментари. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър каза в неделя, че разузнавателните агенции са го информирали, че няма доказателства за нечестна игра, съобщи NBC.

"Изключително трудно" търсене

Почти 10 часа след началото на издирването беше „изключително трудно“ поради тъмнината, гъстата мъгла и дъжда, каза Пирхосейн Куливанд, ръководител на иранските служби за спешна медицинска помощ, пред държавната телевизия. По-рано вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди каза, че намирането на хеликоптера на президента вероятно ще отнеме време поради неблагоприятните условия.

Турската държавна агенция за управление на бедствия, AFAD, каза, че Иран е поискал хеликоптер за търсене и спасяване с възможности за нощно виждане. Около 32 души спасителен и изследователски персонал, както и шест превозни средства също бяха изпратени в Иран, каза AFAD в публикация в X.

Турското министерство на отбраната съобщи, че е изпратило дрон Akinci в отговор на искане от Иран. То също така каза, че хеликоптер Cougar остава в готовност, за да бъде разгърнат в зависимост от метеорологичните условия.

Европейският съюз активира своята услуга за картографиране при бързо реагиране след искане за помощ от Иран, каза комисарят на блока за управление на кризи Янез Ленарчич в публикация в X.

Иранската телевизия излъчи на живо кадри от десетки линейки сред проливен дъжд и мъгла. Репортер, разположен близо до спасителните екипи, спомена предизвикателствата при достигането до мястото на катастрофата, като посочи непроходими пътища поради кал и отдалечения характер на района.