Колко мащабни ще бъдат последиците от гибелта на иранския президент за региона?

Мохамед Мохбер е назначен за временен президент. Той е бивш офицер от Ислямския революционен гвардейски корпус, основната военна сила на Иран, и някогашен ръководител на фонда, който се грижи за активите на страната

11:30 | 22 май 2024
Автор: Голнар Мотевали
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер на 19 май, страната трябва да избере нов правителствен ръководител с гласуване на 28 юни. Смъртта на Раиси може би има по-големи последици за бъдещето на един по-важен пост, тъй като се очакваше той да наследи 84-годишния аятолах Али Хаменей.  Той е върховен лидер на Иран, а позицията му се счита за една от най-влиятелните в Близкия изток.

Каква е разликата между президента и върховния лидер на Иран?
Върховният лидер, известен като велаят-е факих в шиитската ислямска теология, е върховният владетел в Иран и отговаря за вземането на всички важни решения, свързани с държавата. Заемащият тази длъжност, създадена след Ислямската революция от 1979 г., е държавен глава и върховен главнокомандващ.

На тази длъжност се допускат само мъже. Според вида ислямско право, което се прилага в Иран, длъжността е запазена за високопоставени шиитски теолози. Върховният лидер се избира от орган от ислямски юристи; комисията се избира пряко, въпреки че кандидатите трябва да бъдат одобрени от друга група юристи, наречена Съвет на пазителите на конституцията, половината от които се назначават от върховния лидер, а останалите - от парламента.

Междувременно президентът на Иран е ръководител на изпълнителната власт в страната и се избира на всеки четири години; кандидатите трябва да бъдат одобрени от Съвета на пазителите на конституцията. Президентът контролира правителството и в зависимост от политическата си подготовка и сила може да оказва влияние върху държавната политика и икономиката.

Какво се случва сега?
Мохамед Мохбер, който бе първи вицепрезидент, бе назначен за временен президент. Мохбер е бивш офицер от Ислямския революционен гвардейски корпус, основната военна сила на Иран, и някогашен ръководител на фонда, който се грижи за активите на страната. Заедно с ръководителя на съдебната система и председателя на парламента той е натоварен със задачата да организира новите президентски избори.

В очевиден опит да разсее всякаква обществена загриженост относно стабилността на правителството, Хаменей говори за отсъствието на Раиси вечерта на смъртта му - още преди тя да бъде потвърдена - и заяви, че хората не трябва да очакват никакви смущения в начина на управление на страната.

Каква е причината за катастрофата?
Раиси се връщаше от събитие на границата с Азербайджан, когато хеликоптерът му падна сред гъста мъгла в планински район. Всичките девет души на борда, включително иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан, загинаха. Властите обясняват катастрофата с "техническа повреда".

BBC идентифицира хеликоптера на Раиси като Bell 212, американски модел, който за първи път влиза в употреба през 1968 г. и спира да се произвежда през 1998 г. Тъй като след революцията от 1979 г. на Иран до голяма степен му е забранено да купува нови самолети, хеликоптери или части за тях от големи доставчици от САЩ и Европа, той лети с някои от най-старите и базови хеликоптери, които все още се използват, и разчита на уменията на своите инженери, за да намери начини да ги поддържа в експлоатация при ограничен достъп до нови материали.

Как може да се отрази смъртта на Раиси на наследяването на върховния лидер?
В сложната и непрозрачна политическа система на Иран на практика няма официални или публични места, където въпросите за смяната на Хаменей да се обсъждат открито. Но от известно време анализатори, официални лица и учени, близки до политическия естаблишмънт, споменават и Раиси, и сина на Хаменей - Мохтаба, като основни претенденти.

Смъртта на Раиси означава, че сега Мохтаба ще бъде смятан за човек, който има ясен път към висшия пост. Но назначаването му би било рисковано. Иран има тежко наследство, свързано с концепцията за наследствено управление - лидерите на революцията от 1979 г. категорично се противопоставят на всяка система, която наподобява монархията, която те свалиха.

Популярността на Мохтаба също така никога не е била проверявана, като се има предвид, че той не заема никакъв държавен пост и не се появява често на публични места. За да има някаква легитимност, върховният лидер трябва поне да изглежда, че има автентична подкрепа от масите, които подкрепят сегашната религиозна система.

Смъртта на Раиси може да има последици за отношенията на Иран с останалата част от региона. Иран подкрепя редица марионетни групировки в региона, включително „Хамас“ и „Хизбула“, които се борят срещу Израел, и йеменските бунтовници хути, които атакуват корабоплаването в Червено море. Ислямският революционен гвардейски корпус ще се стреми да гарантира, че враговете на Иран няма да се възползват от момента на сътресения. Раиси наблюдаваше период на затопляне на връзките с арабските държави от Персийския залив, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, който вероятно ще продължи, въпреки че новият президент може да се опита да повлияе на други аспекти на външната политика.