В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Петролът изненадващо реагира най-малко на смъртта на иранския президент

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", във "В развитие" 20.05.2024 г.

15:55 | 20 май 2024
Обновен: 16:10 | 20 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Обичайно при такива събития се увеличава геополитическото напрежение и поскъпват суровините, както и активи убежища като златото и среброто. Все още никой не изключва каквито и да било хипотези за смъртта на президента и външния министър на Иран, но мисля, че скоро ще се потвърди основната хипотеза за нещастен случай и пазарите ще се успокоят, дори може да се възстанови низходящата тенденция при петрола. Това коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Основната реакция на пазарите след потвърждаването на новината за смъртта на иранския президент беше върху суровините, а златото и среброто поскъпнаха най-много. Петролът и газът реагираха доста по-слабо, каза Георгиев.

Смъртта на президента, който се смяташе за сигурен наследник на лидера на страната внася още по-голямо напрежение в и без това размирния регион, смята анализаторът. Той каза, че все още е рано и никой не изключва която и да е хипотеза, поради което пазарите винаги реагират нервно. 

На въпрос какво ще ще следят инвеститорите на пазарите, Георгиев каза, че следят дали ще бъде потвърдена основната хипотеза за нещастен случай, при който не участват трети страни или други от самия Иран.

„Ако и когато това се потвърди, ще има облекчаване на пазарите, дори една краткосрочна тенденция на възходящите тенденции при златото и среброто. Лично аз не мисля, че ще има нова прекомерна реакция на пазарите и всичко се ограничава до движенията, които вече коментирахме“.

На въпрос дали очаква смущения и проблеми с доставките на петрол, събеседникът коментира, че по-скоро пазарите ще продължат да следят основните неща, които ги вълнуват, като реалния конфликт между Израел и Газа, посоката на лихвите, инфлацията и борбата за президентския пост в САЩ.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.