В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Иран ще продължи да подкрепя Русия във войната с Украйна

Пламен Димитров, „Българско геополитическо дружество“, “В развитие”, 20.05.2024

17:05 | 20 май 2024
Обновен: 19:39 | 20 май 2024
Автор: Павел Велев

След смъртта на Ебрaхим Раиси няма да има сериозна промяна в тези конфликти, в които Иран е въвлечен непряко – във войната между Русия и Украйна и войната в Газа. По-важното е, че скоро трябва да се избира върховен лидер на страната. Али Хаменей е на 85 г. и се говори, че е тежко болен, заяви Пламен Димитров, „Българско геополитическо дружество“ в предаването “В развитие” с водеща Роселина Петкова.

Управляващата групировка е единна по отношение на политиката си спрямо Русия, а тя е рефлексия на това, че Иран враждува със САЩ.

„Иран ще продължи да подкрепя Русия с дронове и друга техника във войната срещу Украйна. Ще продължи да засилва този обръч на враждебност около Израел от иранските прокси организации“.

Коментирайки отношенията на Иран с Европа, експертът подчерта, че те практически не съществуват. Европа не купува никакъв петрол от този, който Иран изнася към Китай и по-малко към Индия. Европа изчаква да види как ще развият отношенията между Иран и САЩ.

„Евентуалното наличие на ядрено оръжие у властите в Техеран повече би трябвало да тревожи европейците и Израел, разбира се“.

Относно покушението срещу Фицо, Димитров коментира, че според това, което е известно това по-скоро е самостоятелен акт, а не заговор на политически кръгове или криминални структури. Страната ще продължи да се развива в това русло, което е по близо до унгарския пример на Виктор Орбан.

„Не мисля, че ще има сериозни промени в страната, които ще са провокирани пряко от този опит за убийство“.

Димитров предположи, че след изборите за Европарламент ще има леко изместване на центъра на силата към дясно-консервативните сили, но е малко вероятно да образуват мнозинство.

На въпроса как ще се развие ситуацията в Грузия експертът отговори, че страната е на ръба между двата типа бивши съветски републики – тези с авторитарно управление, които гравитират около Русия и другите, които са по-малко и са с демократично управление, и се отдалечават от Москва.

„ЕС и САЩ дадоха категорични знаци, че властта в Грузия вече е проруска, а не прозападна“.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук