Технологичните отчети ще върнат инвеститорите в реалността въпреки шума около AI

Ще стане ясно и доколко са били ефикасни мерките за свиване на разходите, сред които и масовите съкращения на персонал

20:15 | 24 април 2023
Обновен: 20:52 | 24 април 2023
Автор: Натали Лунг,Кристал Чуей
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица отчетите за приходите на големите технологични компании ще дадат на инвеститорите реална представа за пазара след впечатляващите печалби в сектора през тази година, които бяха породени от шума около изкуствения интелект. Анализаторите очакват печалбата на компаниите от технологичния сектор да отбележи най-големия спад от 2009 г. насам, тъй като компании ограничават разходите си за софтуер, облачни и рекламни услуги, притиснати от инфлацията и по-високите разходи по заемите. Ако вече преразгледаните очаквания за печалбата отново не бъдат достигнати, това може да застраши цените на акциите, въпреки че всички актуализации на насоките се разглеждат внимателно от пазара.

Във фокуса на вниманието ще бъде и въпросът как мерките за намаляване на разходите, включително масовите съкращения, които се превърнаха във водещи заглавия в компании като Alphabet, Meta и Amazon, са помогнали за намаляване на натиска върху маржовете.

Понеделник: Според Bloomberg Intelligence отчетът на First Republic Bank , който се очаква да бъде представен след края на работния ден, ще бъде нелицеприятен, тъй като разкрива степента на опустошителния отлив на депозити през първото тримесечие. След като получи спасителен пояс от големи банки, за да стабилизира финансовата си основа, се очаква общият размер на депозитите на базирания в Сан Франциско кредитор за тримесечието да намалее с около 40 млрд. долара спрямо предходните три месеца. В деня на отчетите First Republic ще има възможността да представи подробно как планира да преодолее регионалната банкова криза. Сред въпросите, които могат да бъдат разгледани, са намаляването на размера на баланса, последиците от по-високите разходи за финансиране и намаляването на разходната база, допълва Bloomberg Intelligence. Нетният лихвен марж може да се понижи до най-ниското си ниво от поне 11 години насам на фона на рязкото увеличение на разходите за финансиране.

Вторник: Отчетът на Alphabet е очаква да излезе след края на търговската сесия. Растежът на печалбата ще остане слаб, тъй като намаляването на разходите за реклама, особено във финансовия сектор, ще се отрази допълнително. Въпреки че основният бизнес с реклами в търсачката остава под натиска на макроикономическата несигурност, сегментът на Alphabet за облачни услуги може да достигне рентабилен марж след целевите съкращения.

Microsoft също ще представи отчети след края на търговския ден. Според Bloomberg, подобренията с изкуствен интелект в търсачката Bing едва ли ще доведат до значителен ръст на продажбите на компанията в краткосрочен план. Все пак добавянето на технологията на OpenAI за предоставяне на отговори на потребителските заявки, подобни на ChatGPT, позиционира Bing като възможна заплаха за доминиращата позиция на Google в областта на търсенето и може да доведе до повишен интерес от страна на рекламодатели и доставчици. Спадът в продажбите на персонални компютри и забавянето на облачните услуги продължават да оказват влияние върху печалбата, като осреднените очаквания са за най-малкия ръст на приходите в постоянна валута от 2017 г. насам.

Сряда: Meta Platforms също ще публикува отчета си. Подпомогнат от свиването на разходите, включително няколко кръга от съкращения, оперативният марж на компанията майка на Facebook, ще се увеличи с 18 %, връщайки се към растеж след четири тримесечия на спад. Въпреки нарастващия принос на рекламите в Instagram Reels, WhatsApp и съобщенията, слабата ангажираност в приложението на Facebook остава спирачка за растежа на рекламните импресии на Meta. Поделението Reality Labs, което генерира загуби, ще бъде ключов акцент в разговора за резултатите, тъй като досега е било изолирано от усилията за намаляване на разходите, твърди Bloomberg Intelligence.

Отчетът на Boeing ще излезе преди началото на търговията. Инвеститорите ще следят за актуализации на прогнозите, след като този месец производителят на самолети спря доставките на някои самолети 737 Max заради производствен дефект. Главният изпълнителен директор на Boeing - Дейв Калхун потвърди, че компанията все още планира да увеличи производството на модела, докато отстрани грешката.

Четвъртък: Очаква се Caterpillar да отчете спад в продажбите и печалбата за първото тримесечие спрямо предходния период. Производителят на тежко оборудване, който често се счита за глобален икономически индикатор, може да отчете забавяне на динамиката на търсенето и да даде представа за въздействието на затягането на условията за кредитиране върху строителната дейност. Независимо от това, здравословното ценообразуване, по-големият обем на годишна база и подобрената производствена ефективност все пак биха могли да доведат до надминаване на консенсуснаста прогноза, пише Bloomberg Intelligence.

Amazon ще отчете най-слабия тримесечен ръст на приходите в историята си след края на търговската сесия. Приходите от трети страни и продажбите на Prime видео стимулираха растежа, но бизнесът на компанията Amazon Web Services продължава да се бори с намаляването на търсенето от страна на предприятията. Докато динамиката на облачните услуги не се ускори отново, оперативните маржове ще останат под натиск.

Петък: Резултатите на Chevron и Exxon ще бъдат представени в предпазарната търговия. Спадът в цените на суровините през първото тримесечие вероятно е сложил край на скорошната серия от рекордни печалби на компаниите. Exxon обяви, че през тримесечието печалбата ще бъде засегната с цели 1,8 млрд. долара, докато забавянето на приходите се очаква да се прояви най-вече в добивните операции на Chevron. Паричните потоци остават стабилни и би трябвало да покрият адекватно ангажиментите за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване, отбелязва Bloomberg Intelligence. Докато Chevron омаловажава възможността за сливане с участието на международни петролни суперголеми компании, Exxon може да се сблъска с въпроси на инвеститорите по темата, че е провел предварителни разговори за сделка с Pioneer Natural Resources.

Exxon и Chevron ще проведат конферентни разговори с инвеститорите си съответно в 8:30 ч. и 11:00 ч. нюйоркско време. Компаниите работят отделно и върху алтернативи на бензина с ниски емисии, които биха могли да запазят актуалността на двигателите с вътрешно горене за по-дълго време, оспорвайки предполагаемата бъдеща доминация на електромобилите.