Сезонът на отчетите започва. Той няма да е лесен за технологичните гиганти

Лесните пари в технологичните акции вероятно вече са направени през първите няколко месеца на тази година

20:30 | 14 април 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Сезонът на отчетите за първото тримесечие се задава. Технологичните компании ще трябва да предоставят много добри новини за печалбите, ако искат да видят значително увеличение на цените на акциите си, пише Barron’s.

Сезонът на отчетите започва днес за банките, а технологичните гиганти ще трябва да почакат още малко. Netflix, един от първите технологични гиганти, който публикува тримесечни резултати, ще го направи на 18 април.

Печалбите за компании като Netflix, Apple и Alphabet обаче може да не доведат до големи ръстове в цените на акциите им. Това отчасти се дължи на факта, че тези цени вече отбелязаха впечатляващи ръстове, а средносрочните перспективи за печалби за сектора също съдържат някои пречки.

Индексът Nasdaq-100 – състоящ се от 100-те най-големи нефинансови компании по пазарна стойност на фондовата борса Nasdaq – скочи с около 19% тази година, повече от два пъти над печалбата на S&P 500.

Основният двигател за печалбите на технологиите беше спадът в доходността на дългосрочните облигации, който падна в тандем с очакванията, че Федералният резерв скоро може да спре увеличаването на лихвените проценти, вероятно през следващите няколко месеца. По-ниската доходност по дългосрочните облигации прави бъдещите печалби по-малко ценни и много големи технологични фирми все още се оценяват въз основа на това, че по-голямата част от техните бързо растящи печалби ще дойдат в рамките на много години в бъдеще.

Сега тези акции се търгуват при доста скъпи оценки. Съвкупният бъдещ коефициент цена/печалба на Nasdaq-100 е почти 25 пъти спрямо малко под 21 пъти в началото на годината според FactSet. Apple се търгува при малко под 25 пъти от около 20 пъти в началото на годината, а Amazon.com се търгува при около 58 пъти от около 46 пъти в началото на 2023 г.

Това поставя още по-голяма тежест върху тези компании да произвеждат печалби, които могат да оправдаят такива завишени оценки. Резултатите трябва да надхвърлят прогнозите с особено голям марж, ако искат пазарът да приеме достатъчно голям бъдещ поток от печалби, за да поддържа текущите цени на акциите. Или печалбите биха могли да надхвърлят прогнозите по-малко, но тогава перспективите на мениджърските екипи ще трябва да са по-добри от хладни.

Като цяло изглежда малко вероятно силните насоки или печалбите да са достатъчни, за да изместят прогнозата за печалбата за цялата година нагоре.

Разбира се, очакванията за печалба на акция за 2023 г. вече са намалели. Общата оценка на анализаторите за печалба на акция за текущата календарна година за технологичния сектор в S&P 500 (който се състои подобно на Nasdaq-100) е спаднала с около 16% от своя пик в средата на миналата година според Wolfe Research.

Малко вероятно е разходите за технологии да се възстановят напълно през 2024 г., което допълнително засилва песимизма по отношение на технологичните акции – дори ако отчетите за приходите на тези компании за първото тримесечие са по-стабилни от очакваното.

Въпреки че някои технологични компании все още увеличават продажбите бързо, забавянето на икономиката може да прекъсне част от това. Например, отслабването на потребителските разходи може да доведе до по-бавен растеж на бизнеса с електронна търговия на Amazon, въпреки че дигиталната търговия на дребно все още расте и взема дял от физическите в много страни. И ако потребителските марки видят удар в продажбите, те вероятно ще намалят рекламните си бюджети, което ще навреди на рекламния бизнес на Amazon.

Към този момент общата оценка на печалбите на акция за технологичния сектор за 2024 г. е намаляла само със 7% от последния си връх – което предполага, че оценките на анализаторите остават твърде високи. Тази прогноза отразява очакванията за бързо икономическо възстановяване от тази година, тъй като Фед в крайна сметка спира повишаването на лихвените проценти и икономическата активност се стабилизира. Това може да се окаже оптимистично: стабилизирането на по-високи лихвени проценти – за разлика от намаляването на лихвите – може да не е достатъчно, за да доведе до пълно възстановяване на печалбите. На свой ред компаниите всъщност биха могли да предупредят за прогнозни резултати.

Лесните пари в технологичните акции вероятно вече са направени през първите няколко месеца на тази година.