Очакванията за слаб сезон на отчетите може да прекъснат ръста в технологичния сектор

Около една пета от компаниите от S&P 500 са публикували насоки за резултатите от първото тримесечие през последните седмици, като на всяка положителна прогноза се падат три отрицателни

11:30 | 10 април 2023
Автор: Сагарика Джаисингани
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според последното проучване на MLIV Pulse тазгодишното 20-процентно поскъпване на технологичните акции в САЩ се разминава с реалността преди прогнозирания мрачен сезон на отчетите.

Макар че инвеститорите се насочиха към технологичните акции в условията на пазарни сътресения на фона на неотдавнашните проблеми в банковия сектор, ротацията е в противоречие с прогнозите на анализаторите за най-значимия спад на тримесечната печалба в сектора поне от 2006 г. насам. Близо 60% от 367-те респонденти, анкетирани от Bloomberg, заявиха, че отскокът на акциите няма нищо общо с очакванията за печалба.

От друга страна, 41% от участниците вярват, че печалбите на големите банки са пострадали от сътресенията в индустрията.

"Изпреварващото развитие на технологиите е малко пресилено и ние не го преследваме на всяка цена", каза Уей Ли, глобален главен инвестиционен стратег в BlackRock Inc. в интервю в Лондон. "Това се дължи на очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите, когато рецесията стане очевидна, а не непременно на фундаменталните показатели на компаниите".

В последните седмици инвеститорите се върнаха към технологичните акции Източник: Проучване на MLIV Pulse между 3 и 6 април с 376 анкетирани

Последиците от срива на Silicon Valley Bank предизвикаха разнопосочни мнения за това накъде ще се насочат политиката и пазарите. Докато притесненията за рецесия се засилват, те подхранват и оптимизма, че Фед ще бъде принуден да спре кампанията си за повишаване на лихвените проценти, въпреки че продължава да се бори с упоритата инфлация.

Сезонът на отчетите е следващият голям катализатор за инвеститорите, които са приковани към икономическите данни и изказванията на Фед за пазарните сигнали. Резултатите ще повлекат S&P 500 надолу, смятат 60% от анкетираните, докато данните, събрани от Bloomberg Intelligence, показват, че анализаторите очакват, че печалбата на компаниите от индекса ще спадне средно с 8% за първото тримесечие.

"В по-широк план въздействието на инфлацията и по-високите разходи все още иможе да засегне маржовете на печалбата и това ще се прояви през този сезон", каза Ли от BlackRock.

Ключови технологии

Представянето на компаниите от технологичния сектор ще бъде от решаващо значение за целия пазар, тъй като ръстът от 7% на S&P 500 през първото тримесечие се дължи предимно на няколко гиганта в сектора. Анализаторите оценяват, че приходите на американските технологични компании са спаднали с 15% през трите месеца до март, тъй като бяха засегнати от високите разходи и забавянето на търсенето.

Първите прогнози не вещаят нищо добро, тъй като масовите съкращения в индустрията са сигнал за забавяне на растежа. Акциите на Tesla Inc., които се търгуват по-скоро като технологични акции или книжа на компания с потенциал за растеж, поевтиняха този месец, след като малкият ръст на доставките на електромобили на производителя през последното тримесечие разочарова инвеститорите.

Около една пета от компаниите от S&P 500 са публикували насоки за резултатите от първото тримесечие през последните седмици, като на всяка положителна прогноза се падат три отрицателни, според Анека Гупта, директор в Wisdomtree UK Ltd.

Технологичните акции също изглеждат скъпи. Nasdaq 100 се търгува на 24 пъти по-висока цена от прогнозната си печалба, което е доста над дългосрочната средна стойност от 19 и 18 пъти по-високата стойност за S&P 500, според данни, събрани от Bloomberg.

Повече от една четвърт от участниците в проучването на Bloomberg очакват корпоративните отчети да спрат ралито на технологичните акции. Само 14% прогнозират по-нататъшно поскъпване на индекса.

Банкови сътресения

Представянето на банковите акции е точно обратно на технологичните компании. Ключов фокус за инвеститорите през сезона на отчетите ще бъде всяко въздействие от неотдавнашния срив на някои регионални кредитори в САЩ.

Около 41% от анкетираните от MLIV Pulse очакват сътресенията да засегнат рентабилността на по-големите банки, докато 31% не очакват да има отражение.

Очаквания на инвеститорите за ефекта от банковата криза върху финансовите им резултати за тримесечието

JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc. ще отчетат резултатите си на 14 април. Анализаторите все още прогнозират увеличение на печалбата на американските финансови институции с 4,2% през първото тримесечие, сочат данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

"Като се има предвид това, което знаем сега, и фактът, че неотдавнашните банкови проблеми бяха причинени от трудности с ликвидността, а не с кредитирането, не очакваме по-широки последици, които да засегнат по-големите банки", каза Рон Саба, старши портфолио мениджър в Horizon Investments.

Според една трета от анкетираните от MLIV Pulse най-големият негативен фактор през този сезон ще бъде по-нататъшното затягане на финансовите условия. Икономическото забавяне и високата инфлация се смятат за следващите най-големи рискове.

Затягането на финансовите условия се счита за основна заплаха за приходите

Въпреки че някои скорошни данни показват отслабване на ценовия натиск, пазарни стратези, сред които Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, предупреждават, че очакванията за маржа на печалбата все още са твърде високи.

Като цяло около 56% от участниците очакват американските държавни ценни книжа да се представят по-добре от акциите през следващия месец.

"Предстоящият сезон на отчетите има потенциала да предизвика тревоги сред инвеститорите, тъй като високите цени, все по-вероятната рецесия и затрудненият достъп до капитал на фона на проблемите на банковия сектор ще натежат осезаемо на пазара", заяви Грег Басук, главен изпълнителен директор на AXS Investments.

От участвалите в последното проучване 65% са професионални инвеститори, а 35% - индивидуални.