Американските компании не се отказват от китайски технологии за електромобилите си

Ford, най-големият производител на автомобили в САЩ, потвърди, че ще използва технология от китайския гигант за производство на батерии CATL за завод на стойност 3,5 млрд. долара, който строи в Мичиган

18:35 | 30 март 2023
Обновен: 18:49 | 30 март 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Седем месеца след като президентът Джо Байдън подписа Закона за намаляване на инфлацията, се очертава мащабът на предизвикателството, което ще бъде поставено пред САЩ, за да разхлабят хватката на Китай върху веригата за доставки на електрически превозни средства - ключова цел на закона.

Миналия месец Ford, най-големият производител на автомобили в САЩ, потвърди, че ще използва технология от китайския гигант за производство на батерии CATL за завод на стойност 3,5 млрд. долара, който строи в Мичиган. Tesla очаква базовата версия на най-евтиния си автомобил, Model 3, да загуби целия данъчен кредит от 7500 долара, на който е имала право, тъй като клетките й идват от Китай. И ако не се стигне до големи изненади по-късно тази седмица, много други електрически автомобили, които в момента отговарят на условията за кредитиране, ще имат право на най-много 3750 долара, след като Министерството на финансите финализира изискванията за съдържание, които бяха предмет на разгорещени дебати и трескаво лобиране.

Няколко дни преди публикуването на тези правила вашингтонски мозъчен тръст, чиято мисия съвпада с целите на IRA, публикува подробен доклад, в който се разглежда доминиращата роля на Китай във веригата за доставки. Групата Securing America's Future Energy (SAFE) твърди, че Китай е спечелил отчасти поради пропуски в отчитането на въздействието, което добивът и преработката на важни минерали, включително литий, никел и кобалт, оказват върху работниците и околната среда, често в страни с по-ниски доходи.

Като пример SAFE посочва как Китай е изпреварил САЩ в производството на редкоземни елементи, използвани в двигателите на електрически превозни средства, и как Индонезия е натрупала огромна преднина пред Австралия в производството на литий.

През 90-те години на миналия век САЩ бяха най-големият производител на редкоземни елементи, докато китайските доставчици не заляха пазара с по-евтини доставки. Тези редкоземни елементи са били по-евтини отчасти защото на доставчиците е било позволено да изхвърлят радиоактивни отпадъци в река Хуанхъ, която минава през Западен Китай, казва SAFE, като се позовава на доклад на Института за анализ на глобалната сигурност.

Що се отнася до никела, някои минодобивни компании в Индонезия са в състояние да произвеждат никел на по-ниска цена, като изхвърлят евтино отпадъците си в океана, твърди SAFE, като се позовава на доклад на германска лобистка група. Въпреки че Австралия е приблизително на едно място с Индонезия сред страните с най-големи запаси от никел, тя забранява тези практики за изхвърляне на отпадъци. Приблизително половината от световните запаси от никел идват от Индонезия, докато Австралия доставя само 5 %, според SAFE.

SAFE предлага политически мерки, които според нея ще преобърнат това явление. В своя доклад, озаглавен "Глобална надпревара за върхови постижения", групата призовава САЩ да се обединят с Европейския съюз и Япония и да се споразумеят да използват само минерали, произведени при спазване на високи стандарти, като твърди, че останалата част от света ще бъде принудена да последва примера им.

Това, за което SAFE призовава, има аналогичен прецедент: Министерството на земеделието на САЩ посещава международни обекти, за да се увери, че внасяните хранителни продукти отговарят на правилата за безопасност. Групата призовава Конгреса да привлече Бюрото за управление на земите, Администрацията за безопасност и здраве в мините, Агенцията за опазване на околната среда и други съответни федерални агенции да посещават по подобен начин мините, за да се уверят, че те спазват американските стандарти.

SAFE препоръчва също така да се осигури по-голяма прозрачност за това откъде идват минералите - и за тяхната човешка и екологична цена - на ниво потребители, като тази информация се добави към етикетите.

"Считаме, че отговорният добив е от ключово значение за диверсификацията", заяви в интервю Абигейл Улф, вицепрезидент и директор на Центъра за стратегия за критични минерали към SAFE. "В момента е изключително трудно да се диверсифицират веригите за доставки, защото е изключително трудно да се конкурираш по отношение на разходите. И е трудно да се конкурираш по цена, защото там, откъдето получаваш тези минерали, очевидно се влошава околната среда и се експлоатират работниците по начин, който не би бил позволен в САЩ, Канада, ЕС и Австралия."

Според Улф IRA представлява "първата важна стъпка" към прозрачността, за която SAFE призовава. Тъй като глобалният преход към електромобили е все още в начален стадий, групата твърди, че все още има възможност да се определи бъдещето на този пазар и неговото въздействие върху икономиките, геополитиката и околната среда.