Армиите от експерти не са достатъчни на технологичните гиганти да представят свой ChatGPT

OpenAI не е продуктова компания, а лаборатория за изследване и развитие. Тя стартира ChatGPT без батальони инженери и продуктови мениджъри

19:30 | 27 март 2023
Автор: Парми Олсън
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

От всички въпроси, които ChatGPT повдигна за бъдещето на изкуствения интелект, един все още отеква в Силициевата долина: Защо най-големите технологични фирми в индустрията не можаха да създадат иновативна услуга с подобен вид въздействие, особено след като натрупаха някои от най-големите в света екипи, занимаващи се с технологията?

Ексклузивни нови данни от базиран в Лондон аналитичен стартъп показват, че петте най-големи технологични фирми имат армия от приблизително 33 000 души, разработващи изкуствен интелект, като Amazon може да се похвали с най-големия екип, фокусиран върху технологията – над 10 хил. души. Microsoft Corp. има 7133 служители, които действат в тази сфера, а Google - 4970, показват данни на Glass.ai, който използва технология за машинно обучение, за да изследва внимателно уебсайтовете на технологичните компании и хилядите профили на техни служители в LinkedIn.

Цифрите може все още да не отчитат наскоро обявените съкращения в Amazon, които се очаква да засегнат е въпросния екип, но те също са консервативна оценка, с изключение на софтуерните инженери, които също може да работят върху изкуствен интелект.

Данните подчертават колко сериозно са се отнасяли най-големите технологични фирми в света към работата си по тази технология, но също и колко бавни и предпазливи са били при създаването на услуги в тази връзка, докато една малка фирма, базираната в Сан Франциско – OpenAI - не ги накара да се разбързат.

Само няколко месеца откакто OpenAI пусна ChatGPT, чатботът се превърна в най-бързо развиващата се онлайн услуга на всички времена, предизвиквайки надпревара между Google и Microsoft за включване на генеративен изкуствен интелект в много части от техния софтуер. (Microsoft също си партнира с OpenAI и е инвестирала повече от 10 млрд. долара в по-малката компания.) Междувременно Adobe Inc. представи генератор на изображения с изкуствен интелект след успеха на DALL-E 2 на OpenAI, а Snap Inc. наскоро стартира чатбот подобно на ChatGPT, докато Meta Platforms Inc. също се стреми да изгради подобни приложения. Голяма част от тези усилия представлява отговор на работата на малкия екип от експерти в OpenAI, който наброява само 154 души, изчислява Glass.ai.

Може би успехът на OpenAI все пак се свежда просто до умен маркетинг. През последните две години компанията беше в промоционален период, радвайки се на широко медийно отразяване на предишни проекти като нейния езиков модел GPT-3 и DALL-E 2.

OpenAI не е продуктова компания, а лаборатория за изследване и развитие. Това означава, че тя стартира ChatGPT без батальоните инженери и продуктови мениджъри, които обикновено биха участвали в разработването на продукт в по-голяма технологична фирма – и които по невнимание могат да създадат пречки, възпрепятстващи развитието на нови технологии.

Amazon прави интересен алтернативен казус за превръщане на изследванията на изкуствения интелект в успешни продукти. Въпреки че разполага с най-големия екип от разработчици в индустрията, компаниите се радва само на смесен успех, превръщайки своите изследвания в сферата на изкуствения интелект в популярни или иновативни продукти.

Преди почти десетилетие Amazon представи Alexa на света като нов вълнуващ виртуален асистент. Но услугата, достъпна безплатно чрез високоговорителя Echo за 99 долара, беше нещо като провал, след като източи милиарди долари от компанията. Много от клиентите на Alexa го използват единствено за възпроизвеждане на музика или настройка на таймери.

Amazon има

 Amazon има армия разработчици в сферата на изкуствения интелект. Графика: Bloomberg

Защо Alexa и други цифрови асистенти като Siri и Google Assistant са толкова ограничени, докато чатботове като ChatGPT са толкова гъвкави? Това е така, тъй като най-новите инструменти се захранват от големи езикови модели, които са обучени да генерират текст въз основа на огромен набор от данни, извлечени от мрежата. Alexa се захранва от по-ограничена система, която е програмирана да разпознава определени команди като „Колко е часът?“

Говорител на Amazon заяви, че компанията не е съгласна, че е ограничена в това, което може да направи. Тя добавя, че изкуственият интелект прониква в операциите на Amazon, отбелязвайки, че персоналът също работи в области като препоръки за продукти, облачния бизнес Amazon Web Services (AWS) и складовите логистични системи.

Бизнесът на Amazon за облачни изчисления AWS наскоро сключи партньорства с някои от най-актуалните имена в машинното обучение, включително със Stability AI, която използва изчислителната инфраструктура на AWS, за да изгради и внедри своя инструмент за генериране на изображения Stable Diffusion. През февруари Amazon си партнира с Hugging Face, който изгражда съперник на ChatGPT в системата за облачни изчисления на Amazon.

Amazon е

 Amazon е пред останалите компании по отношение наемането на таланти. Графика: Bloomberg

В понеделник Amazon обяви, че съкращава още 9 000 служители през следващите седмици. Но компанията изгражда своята работна сила в областта на изкуствения интелект в продължение на много години и дори наема хора в областта през последните пет години. Данните на Glass.ai показват, че след 2018 г. Amazon изпревари Google, Microsoft, Meta Platforms Inc. и Apple, в броя на новонаетите служителите в сферата на изкуствения интелект.

Възможно е много от последните съкращения на персонала в Amazon да се отнасят до буксуващия бизнес с Alexa.

Недостатъкът в подхода на OpenAI е, че тя пуска мощен и до голяма степен нетестван инструмент за обществеността. Отнасяйки се към първите милиони потребители като към морски свинчета, компанията също така рискува да създаде социални вреди, които не е предвидила. GPT-4, нейният най-нов езиков модел, премина шест месеца тестове за безопасност, преди да бъде пуснат. Но все още не е ясно дали и до каква степен тези инструменти ще разпространяват дезинформация или ще застрашат работните места на хората.

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси сега се опитва да рационализира Amazon, за да направи процесите му също толкова ефективни. Може да се наложи да помисли по-внимателно къде да насочи армията от софтуерни инженери, но поддържането на известна предпазливост също не е толкова лоша идея.