Кошмарът на Уолстрийт с ChatGPT свърши преди да е започнал

Банките на Уолстрийт предприемат стъпки за ограничаване или забрана на използването на ChatGPT

18:50 | 27 февруари 2023
Автор: Катрин Дохърти
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В едно мрачно бъдеще за хората на Уолстрийт банките масово уволняват трейдъри, тъй като модели с изкуствен интелект като ChatGPT превземат пазарите на облигации и суровини, които някога са били твърде трудни за автоматизиране. Все още обаче това не е така. А може би и никога няма да се случи.

Банките на Уолстрийт предприемат стъпки за ограничаване или забрана на използването му, включително JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp. и Citigroup Inc. А трейдърите и другите професионалисти, които се занимават с тази технология, бързо откриват, че макар тя да може да ускори някои от най-обикновените им задачи, процесът едва ли е безпроблемен. 

- Търговец в американска банка използва търсачката на ChatGPT на личното си устройство, за да получи обща информация за клиент. Задачата била изпълнена за по-кратко време, отколкото би отнело претърсването на интернет, но по думите на лицето тя не можела да се използва във вътрешен доклад и трябвало да се провери за точност.
- Търговец на петрол използвал версия на ChatGPT, за да напише изследователска бележка за перспективите пред суровия петрол. Според думите на автора тя се четяла добре, но информацията била остаряла и трябвало да бъде коригирана.
- Борсов търговец в Тайпе я използвал, за да събере основните изводи от отчетите на САЩ, като си спестил досадното копиране и поставяне на документи. Въпреки това той основава инвестиционните си решения на собствените си бележки.
- Търговец на облигации в континентален Китай пък изготви рутинни доклади за анализ на политиките, използвайки изкуствен интелект, за да спести време - част от което след това изразходва за внимателна проверка на фактите.

"Може и да спестява време, но не знаем дали е вярно, което е най-големият недостатък на инструмента", каза в интервю Одед Нетцер, професор в Колумбийското бизнес училище, който изследва данните и технологиите. "Той може да се използва като интелигентен колега в офиса, който преглежда работата ви и я подобрява."

При целия шум около новата порода платформи с изкуствен интелект, част от финансовия свят ги използва предимно като тийнейджър в нощта преди да напише есе: генерира текст, а след това - надяваме се - се уверява, че той е правилен. Един кредитен анализатор каза, че наскоро открил, че негов колега се опитва да използва ChatGPT за изготвяне на отчети за приходите, но те били толкова катастрофално погрешни, че му казал да престане.

Все пак, прогнозира анализаторът, подобна технология един ден ще го замени.

"Технологиите продължават да се усъвършенстват и един ден ще стигнем до момент, в който машините ще надминат хората", казва Лари Таб, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Но според него последната дума ще имат регулаторните проблеми, включително правилата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

"Когато Комисията по ценните книжа и фондовите борси почука на вратата ви и попита защо сте извършили тази сделка, трябва да имате по-добър отговор от този: "Ами машината ми каза", каза Таб. "Можете да съберете прозрения и анализи от AI и след това да програмирате компютрите си, но моделите за търговия от типа "черна кутия" обикновено не се одобряват на Уолстрийт, защото не знаете защо е взето решението за търговия."

Нищо в движение
Ръководителят на отдел "Търговия" в една от най-големите банки в света - говорейки, както и много други за този материал, при условие за анонимност - очерта някои доста очевидни ограничения за използването на новия AI за замяна на хората. Като начало, в области като търговията с акции те вече са заменени. 

Макар че е възможно ChatGPT и конкурентните платформи да помогнат на банките да осъществят отдавнашната си цел за автоматизиране на други области, като например пазарите с фиксирана доходност, изпълнителният директор заяви, че не се подготвя проект за използването им.

Може би някой ден.

Светът се вълнува от ChatGPT на OpenIA още от публичното ѝ представяне в края на миналата година. Технологията, използваща предвиждане на думи, може да формулира есета, писма, текстове на песни и поезия практически мигновено. И тъй като резултатите са условни, тя постепенно става все по-интелигентна и по-нюансирана. 

Но засега един от проблемите за Уолстрийт е, че ChatGPT се бори с математиката. 

Системата получи малко под 60%, когато в началото на януари доцент от Държавния университет в Аризона я натовари с 1000 математически текстови задачи. Актуализация на модела по-късно същия месец имаше за цел да подобри този резултат.

Корпоративните печалби също изглежда са проблем за чатботовете. Чатът Bing на Microsoft Corp., братовчед на ChatGPT, избълва неверни данни за приходите при демонстрация в кампуса на Microsoft, когато компанията представи новия продукт по-рано този месец.

Международните банки, които платиха 2 млрд. долара под формата на американски санкции, когато служителите им използваха за служебни цели неконтролирани канали за комуникация като WhatsApp, вероятно ще действат внимателно при използването на платформи за изкуствен интелект на трети страни.

Всъщност най-голямата банка в страната JPMorgan вече е ограничила използването на ChatGPT от своите служители, заяви тази седмица запознат с въпроса. Citigroup и Goldman Sachs Group Inc. са предприели подобни стъпки, както и Deutsche Bank AG и Wells Fargo & Co., според хора, запознати с тези решения.