Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Microsoft обявява война на Google, като оборудва Bing и Edge с изкуствен интелект

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 08.02.2023

12:05 | 8 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Microsoft оборудва търсачка си Bing и уеб браузъра Edge с изкуствения интелект от ChatGPT на OpenAI. Това бе обявено на специална пресконференция в централата на Microsoft. Събитието бе свикано изненадващо и прибързано, защото в началото на седмицата служители  на Microsoft без да искат, инцидентно са пуснали функцията. В пространството се появиха скрийншотове на услугата и концернът бе принуден да я обяви официално. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Компанията се опитва да прави революция с помощта на изкуствения интелект. Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft, обяви мащабна промяна на дизайна на интернет търсачката Bing, която ще бъде разширена с интелигентния чатбот. Това всъщност е и ясно и явно обявяване на война на най-големият доставчик на търсачки в света - Google. 

Днес започваме надпреварата, каза Надела на пресконференцията. Браудърът Edge на Microsoft също ще бъде подобрен с изкуствения интелект. Всички нови функции се основават на работа на стартъпа OpenAI. Нейният главен изпълнителен директор Сам Алтман каза, че това е началото на нова ера. Десктоп варианта на новия Bing вече може да се тества. Скоро ще последва и мобилната версия. 

Припомням, че едва миналата седмица Microsoft обяви, че ще инвестира 10 млрд. долара в OpenAI в допълнение към предишното му вложение от 1 млрд. долара, като общо стават 11 млрд. долара. Според CNBC Microsoft планира и технология, която да помогне на големите компании да стартират и собствени чатботове с технологията на OpenAI. 

В конферентния център на обширния кампус на Microsoft във вторник видяхме момент на самоувереност след дните на известна тъга в Силициевата долина, дни на големи съкращения. 

Ентусиазмът около технологията на OpenAI напомня на технологичните ветерани за други моменти, които са преобърнали Силициевата долина с главата надолу - от представянето на първия iPhone и търсачката Google до уеб браузъра Netscape, който постави началото на комерсиализацията на интернет.

Във вторник в зала, препълнена с близо стотина репортери, редактори и фотографи, Microsoft показа новата търсачка Bing. Юсуф Мехди, корпоративен вицепрезидент на концерна, използва новия интерфейс за разговор, за да потърси 65-инчов телевизор, подходящ за видеоигри. Докато услугата изброяваше телевизорите, той я помоли да направи списък с най-евтините модели. Тя бързо го направи.

След това той използва чатбота, за да планира почивка в Мексико и да проучи японски поети. С кратко запитване той можел да поиска от системата да преведе резултатите от испански на английски или да покаже конкретно хайку стихотворение.

Новият Bing, който работи с езиков модел на OpenAI, който е по-усъвършенстван от този на ChatGPT, може да се включва и изключва от режим на чат, а потребителите могат да „докосват“ бота, за да съставят имейли. В новия браузър Edge е добавен Bing, базиран на изкуствен интелект, за чат и писане на текст, като той може да обобщава информация от уеб страници и да отговаря на запитвания.

Мехди представи и нова версия на уеб браузъра Edge на компанията, която предлага собствена услуга с чатбот. След като зареди съобщение за новини, той помоли бота да обобщи документа. Той също така го помоли да генерира туит за новата търсачка Bing и го накара да генерира фрагмент от компютърен код за нова софтуерна програма.

Новото поле за заявка за търсене в Bing може да приема до 1000 символа. По време на демонстрацията вицепрезидентът на Microsoft Мехди попита базираната на чат търсачка за по-интересните събития в Скотсдейл, Аризона, по време на Супербоул този уикенд. Новият Bing върна информация за парти през седмицата на Супербоул, кулинарно събитие и други свързани събития. Усъвършенстваната услуга може също така да прецени дали кресло от Ikea ще се побере в Honda Odyssey 2019 - Bing отговори на Мехди, че не е сигурен и че това зависи от това дали вторият и третият ред седалки на автомобила са сгънати. 

Запитан за заместител на яйцата в рецепти, Bing предложи няколко варианта и мерките на всеки от продуктите, които се равняват на едно яйце. Търсачката обсъди и свойствата на всеки заместител, като например кой ще направи рецептата по-пухкава. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.