Алън Розин за VIX и големите технологични компании

Алън Розин, директор Институционална деривати на акции, Oppenheimer & Co.

10:15 | 10 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да поговорим направо за любимата ми тема. Сравнение на индекса MOVE с VIX. Забелязваме големи дислокации при волатилността на облигациите и тази на акциите. Как ще се изравнят пак двата пазара?

В последния месец този феномен привлече голямо внимание. Има големи неравенства. Говорихме преди 3 седмици за това, когато стана прецедент с наваксването на волатилността на акциите, преди банковата криза заради SVB. Имахме добро фиксирано ниво. Имахме бързи движение напред-назад и тогава Vix падна отново на дъното, а волатилността на американските държавни облигации остана.

Смятаме, че това трябва да се следи.

В миналото това е било предвестник за дъно и мечи пазар, но не сам по себе си. Не смятаме, че сме стигнали дъното все още. Остава още. Около 65% от инвеститорите смятат, че някакъв спад се задава през второто тримесечие или може би през второто полугодие на 2023г.

Сега забелязваме доста катализатори.

Очакваме в следващите 2-3 седмици по-ясно изразени мечи позиции в очакване накрая на движенията надолу.

Сега Vix е отново под 20. Беше на около 19. Но какво мислите за друго – искате ли да сте при големите технологични компании заради свободните парични потоци и заради големите печалби или да скъсите малките капитали? Има ли смисъл? Възползвате ли се от тази ситуация?

Това е търговията сега. Иначе в последните 3-4 дни гледаме в другата й посока. Смятаме, че технологичните акции с големите капитализации си се свързаха доста добре с движенията на облигациите при спекулациите и надеждата за изкуствения интелект.

Смятаме, че акциите на стойността, цикличните, експозицията към банките и енергийните акции разбира се, всички бяха ударени заради опасения от заразяване.

Може би имаме лек обрат. Данните са доста ясни докъде е стигнало.

Затова сме дълги на IWM и къси на QQQ за хората, които търсят тази експозиция. Или купуват срещу късите.

Защото за нас ситуацията с банките още не е приключила и евентуално ще се развива. Но и че ще има краткосрочно стабилизиране на нещата