Банките, които залагат на Париж: наистина има живот и след Лондон

Глобални инвестиционни банки преместват активи в европейски подразделения, а регулаторните органи твърдят, че този процес след Brexit вече е почти завършен

11:00 | 23 април 2023
Автор: Уилям Шоу, Александър Раджбандари, Соня Сирлети, Никълъс Комфорт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В продължение на десетилетия Лондон беше основното средище на европейските финанси, където се сливаха континенталните пари с трансатлантическите идеи за използването им. Но две години след като Brexit стана факт, се наблюдава ясна промяна отвъд Ламанша.

Трофеите се разпределят между градовете на Европейския съюз, което създава по-фрагментиран пейзаж. В Париж се извършват различни банкови операции, в Холандия се търгува с акции, а във Франкфурт корпоративните адвокати и счетоводители се занимават с детайлите. Дъблин, Милано, Мадрид и Варшава играят важна поддържаща роля.

Но ако някой от градовете може да претендира за новия главен център на блока, това е Париж.

Очарованието на града може би беше помрачено тази година от протестите срещу плановете на президента Еманюел Макрон да повиши пенсионната възраст, които доведоха до стачки в цялата страна и до гледки на горящи боклуци по улиците. Но цифрите, с които се работи в офисите на титаните от Уолстрийт, сочат една нова европейска банкова реалност, която няма да е лесна за преобръщане след гигантското пренасочване на пари и мозъци.

Banks Betting
Новата централа на JPMorgan за Европейския съюз в центъра на Париж. Площад "Вандом" в Париж, централата на JPMorgan Chase & Co. за ЕС се намира на площада в 1-ви район. Снимка: Бенджамин Жире/Bloomberg

В момента JPMorgan Chase & Co. има около 550 служители на пазарите, включително продавачи и търговци в града, което е 22 пъти повече от 2019 г. Броят на служителите на Bank of America Corp. - 600 души - е шест пъти по-голям, отколкото преди гласуването за Brexit през 2016 г. Citigroup Inc. изгражда нова търговска зала зад ъгъла на Avenue des Champs-Élysées.

Екипът за глобални пазари в Goldman Sachs Group Inc. се е увеличил повече от два пъти през последните две години и банката предвижда този брой да продължи да нараства. 

"В момента Париж е най-големият ни търговски център в ЕС", каза в интервю Марк д'Андло, един от съуправителите на Goldman във Франция. "Навремето, ако не се намирахте в Ню Йорк, Лондон или Хонконг, се чувствахте отдалечени. Сега вече не е така."

Лондон все още е значително по-голям по отношение на броя на служителите, активите и обема на бизнеса, но излизането на Обединеното кралство от ЕС влошава статута му. Градът на практика се отказа от ролята си на място, където компаниите по подразбиране могат да използват глобални капиталови басейни чрез фондовите и облигационните пазари.

Banks Betting
В Париж се наблюдава ръст на най-добре платените работни места в банковия сектор 

И дори на фона на проблемите по парижките булеварди, висшите френски служители популяризират победите на града при Brexit и прогнозират, че тенденцията от последните години ще се запази.

"За разлика от други градове, които привлякоха един или два вида финансови услуги, Париж е единственият, който се възползва от преместването на всички сегменти на финансовата индустрия", заяви Франсоа Вилерой дьо Гало, управител на френската централна банка, пред група банкери в Ню Йорк този месец. "Още по-важно е, че тези премествания не бяха еднократни събития: инерцията трайно се измести от Лондон към континентална Европа. Наблюдаваме устойчива промяна, която не показва признаци на загуба на сила."

Banks Betting
Citigroup изгражда нова зала за търговия, тъй като банката се подготвя да увеличи почти двойно персонала си във френската столица. Снимка: Бенджамин Жире/Bloomberg

Данните на Европейския банков орган, публикувани през януари, показват, че броят на инвестиционните банкери и трейдъри във Франция, които печелят над 1 млн. евро, е нараснал с почти 80% от 2017 г. насам. Макар че голямата ранна вълна от премествания до голяма степен е отминала, много ръководители, които разговаряха с Bloomberg, заявиха, че очакват броят на служителите да продължи да нараства с наемането на местни служители.

Партньорът на Goldman Sachs Лир Джанив, ветеран с 16-годишен стаж във фирмата, се е преместил от Лондон в Париж, за да стане ръководител на FICC и търговията с акции в основното звено на банката в ЕС. И не само банките; хедж фондът Millennium Management е удвоил служителите си в Париж през последната година и планира да продължи да се разраства. 

Напливът на богати търговци и участници в сделки вече допринася за увеличаване на търсенето на частни двуезични училища и първокласни апартаменти със забележителна гледка към парижкия пейзаж. Банките предлагат консултанти по преместване, езикови уроци и условия на работа, подходящи за международен град от клас А, богат на култура и възможности.

В офисите на Goldman търговците на държавни облигации гледат към Триумфалната арка. Bank of America работи в пететажна, преустроена в стил Арт Деко пощенска централа. Наблизо улиците са осеяни с магазини, в които се продават мебели от палисандрово дърво от епохата на Луи XVI и рисунки на Пикасо.

Banks Betting
Офисът на Bank of America в Париж, където броят на служителите е шест пъти по-голям, отколкото преди гласуването за Brexit през 2016 г. Снимка: Бенджамин Жире/Bloomberg

"Искахме да сме сигурни, че служителите ни ще се установят и ще успеят в Париж", казва Ванеса Холц, която ръководи операциите на Bank of America във Франция, покриващи Европа. "Да ги накараме да останат и да утвърдят европейския център като свой дом е много важен процес, а Париж разполага с всичко това."

Френският бизнес на BofA в областта на инвестиционното банкиране, ръководен от Жером Морисо и Еманюел Рение, също е удвоил броя на служителите си от 2021 г. насам.

Отвъд непосредственото бързане за инсталиране на новия финансов инвентар и човешки ресурси, работата от последните години ще има последици далеч в бъдещето.

Стефан Бужна, главен изпълнителен директор на борсовия оператор Euronext NV, си спомня за основополагащия ефект, който Лондон е играл в живота на финансовите специалисти. Подобно на Вилерой, той казва, че е започнала дългосрочна промяна.

"Аз бях част от поколенията хора във финансовата индустрия, за които Лондон беше нормалното място", казва той. "Но след 20 години те няма да са толкова много. Това създава бавно движеща се река от малки решения, която ще промени нещата."

Фаза 1
От началото на 2018 г. девет от най-големите международни банки са увеличили активите, осчетоводени в техните подразделения в еврозоната, повече от шест пъти до почти 1,7 трлн. евро, сочат данни на Европейската централна банка. Фирмените отчети сочат, че повечето от тях са отишли във Франкфурт, който се е превърнал в център за управление на риска в ЕС.

Усилията за преместване бяха огромна задача. ЕЦБ твърди, че на никой орган не се е налагало да поема надзора над толкова много чуждестранни инвестиционни банки за толкова кратък период.

Това движение на пари до известна степен се съчетава с движението на хора. Консултантската компания EY твърди, че около 7000 служители са се преместили от Лондон в началната фаза. В бъдеще финансовите центрове в региона ще бъдат изграждани чрез наемане на местни служители. Миналата година Goldman прие първата си група стажанти в Париж.

Banks Betting
Глобални инвестиционни банки преместват активи в европейски подразделения. Регулаторните органи твърдят, че този процес на Brexit вече е почти завършен

"По-голямата част от хората, които попитахме, първоначално не искаха да се преместят", каза Матийо Вилц, съпредседател на отдел "Продажби" за Европа, Близкия изток и Африка в JPMorgan. "Сега, когато сме на 18 месеца или 2 години разстояние, отзивите от екипа са много положителни. Положението е по-добро от очакваното и изглежда, че на хората им харесва да живеят в Париж".

При тези, които са формирали плацдарма в Париж, се говори за елементарните условия на ежедневието - апартаменти, училища, престой - макар и на ниво, с което са свикнали хората с високи доходи.

Цените на апартаментите в парижките квартали в близост до офисите на някои банки на Уолстрийт са скочили с около 33% между 2017 и 2022 г. Стойностите на имотите с площ над 200 кв. м в целия град са се увеличили през последните две години, докато тези с по-малка площ са намалели, сочат данни на Парижката нотариална камара.

Никола Петекс-Муфат, генерален мениджър на базирания в Париж брокер на луксозни имоти Daniel Feau Conseil Immobilier, казва, че пазарът на наеми е "изключително напрегнат".

"Трудно е да се намери място за всички, тъй като всички банкери искат едно и също нещо: апартамент с външно пространство и гледка към Париж", казва той.

Banks Betting
Цените на жилищата в близост до банките в Париж са се покачили през последните години. Процентно увеличение на цените в 7-ми, 8-ми и 16-ти район

Лидерството на Париж след Brexit се дължи отчасти на факта, че това е европейското място, което най-много прилича на Лондон, в смисъл, че е истински глобален град в центъра на многолюдна държава. Бизнесът, политиката и културата са на едно място - което не може да се каже точно за Франкфурт, Милано или дори Амстердам.

Но тези места също се радват на приток на богати финансови специалисти. Вземете например Милано, където италиански кредитори като UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo SpA са преместили хора от Лондон, а американски банки са увеличили присъствието си. Goldman Sachs премести част от отдела си за търговия със суапове в евро в града.

Подобно на Париж, цените на луксозните имоти процъфтяват, а международните училища се борят да задоволят търсенето.

Ингрид Халберг, брокер на луксозни недвижими имоти в Милано, която разчита на устната реклама на хора с влияние, казва, че е ставала свидетел на битки между потенциални купувачи на големи луксозни жилища. Тези, които пристигат със съпруг/съпруга, деца и може би един или двама домашни помощници, трудно намират имот с необходимия брой спални. 

Banks Betting
Входът към офисите на Goldman в Милано, където от Лондон се премества част от отдела за търговия с еврови суапове на банката. Снимка: Франческа Волпи/Bloomberg

Една от атракциите на Милано е специалната италианска данъчна политика за свръхбогатите, които се преместват в Италия, включително такава, която им позволява да плащат 100 000 евро фиксирана ставка за доходи, получени в чужбина, или пък да не плащат данъци за до 70% от доходите си в Италия. Париж също се възползва от специалния данъчен режим във Франция за пристигащите работници.

Част от усилията за преместване през последните години бяха продиктувани от изискването на ЕЦБ европейските рискове да се управляват в еврозоната, а не в Лондон. И се стигна до един непредвиден страничен ефект.

Гигантите от Уолстрийт вече не са просто пристигащи и заминаващи посетители, които искат да се върнат в Лондон. Те са се вградили в германската, френската и италианската икономика в по-голяма степен, откогато и да било, и се борят с местните оператори за част от вътрешния бизнес.

От 2016 г. насам американските инвестиционни банки непрекъснато разширяват пазарния си дял в областта на консултантските услуги и поемането на поръчки и през последните две години доминират на първите пет места в класациите за сливания и придобивания в Западна Европа, както и при първичните публични предлагания. Първичното публично предлагане на Porsche SE през миналата година и продажбата на DB Schenker от Deutsche Bahn AG са само най-скорошните примери, при които американски институции са поели водеща роля в големи сделки.

Banks Betting
Франкфурт се превърна в център за управление на риска в ЕС. Снимка: Алекс Краус/Bloomberg

Във Франция Goldman Sachs разшири програмата за подпомагане на малкия бизнес, която досега се предлагаше само във Великобритания и САЩ, и не крие намеренията си да предизвика европейските банки в собствения им двор.

"Гордеем се с амбициите си във Франция и стъпка по стъпка завземаме пазарен дял и увеличаваме приходите си", заяви д'Андлау от Goldman.

Тази бизнес възможност помага да се обясни защо големите международни кредитори също приемат промяната по своя инициатива. Brexit може би е направил повече за стимулиране на конкуренцията в европейското банкиране, отколкото която и да е директива на Брюксел, особено след като усилията на блока да завърши "банковия съюз" остават в задънена улица.

"Аз самият работех за тези банки и сутрин идвах от Лондон и летях обратно", казва Андреас Домбрет, бивш член на управителния съвет на Bundesbank. "Но ако решенията се взимат във Франкфурт или Париж и кредитите се осчетоводяват там, а съответствието и надзорните органи ги разглеждат, имате съвсем различна структура. Тези американски банки, които изглеждаха като далечни централи, се приближиха много повече".

Banks Betting
Лондонският офис на JPMorgan остава най-големият в региона. Брой служители в европейските бази на банката от Уолстрийт

Засега Лондон остава големият звяр в европейските финанси, като броят на служителите в него значително надвишава този в останалата част на Европа. Трудно е да се преместят служители, чийто живот и семейства са се установили в Обединеното кралство. Джейсън Кенеди, специалист по набиране на персонал, казва, че повечето служители на хедж фондове, които се връщат, са французи. "Изключително трудно е да се намерят кандидати в Париж", казва той.

Все пак позицията на Лондон е намаляла. Тъй като бизнесът се бори с живота след Brexit, дори родните британски компании поставят печалбите над патриотизма.

Banks Betting
Доминацията на Лондон в областта на финансите е разклатена. Амстердам се превърна в най-големия център за търговия с акции в Европа

Особено показателно е решението на дизайнера на чипове Arm Ltd. да се листне на борсата в Ню Йорк вместо в Лондон. Именно в търговията с акции либерализиращите реформи помогнаха за отприщването на първоначалния "Голям взрив" в Ситито преди четири десетилетия. От юли 2021 г. насам Амстердам търгува повече акции от Лондон насам във всеки един месец.

През март правителството назначи високопоставен юрист, който да ръководи прегледа за превръщането на Обединеното кралство в по-привлекателна дестинация за листване на фондовата борса. Когато беше канцлер, министър-председателят Риши Сунак заяви, че ще превърне Лондонското сити в "най-модерния и вълнуващ център за финансови услуги в света". Но Brexit продължава да накърнява подобни грандиозни амбиции.

 Banks
В продължение на десетилетия Лондон беше основното звено на европейското банкиране, където парите от континента се сливаха с трансатлантическите идеи. Снимка: Карлос Ясо/Bloomberg

Дори и с планирания поне още един голям протест във Франция срещу закона на Макрон за пенсионирането, на 1 май, оживлението витае около Париж и свързаните с него нови центрове, които изграждат европейския банков пейзаж след Brexit.

"Съществува риск от бавен пробивен ефект върху работните места, дейностите и данъчните плащания в Ситито", казва Тони Травърс, професор в Лондонското училище по икономика. "Ситито все още е изключително важно за Лондон и Обединеното кралство от гледна точка на богатството, данъчните приходи и хората, които то доведе в Лондон след Големия взрив през 2008 г. Дали нещо би могло да го замени или да стане по-важно, тепърва ще установим".