Париж измести Лондон като най-големия европейски фондов пазар

Много от британските "сини чипове" бяха изолирани от сътресенията в страната, но по-малките фирми и тези, ориентирани към потребителите, пострадаха сериозно

09:00 | 15 ноември 2022
Обновен: 11:51 | 15 ноември 2022
Автор: Джо Ийстън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лондон загуби още един символ на бляскавия си статут. Там вече не се намира най-големия фондов пазар в Европа.  

Тази титла вече се държи от Франция и многото френски компании за луксозни стоки като LVMH SE и собственика на Gucci Kering SA, които са на вълната на оптимизма, че китайските купувачи ще искат да харчат, тъй като властите разхлабват ограниченията свързани с Covid.

Това е още един символичен знак за изоставането на Великобритания след Брекзит и за континенталните съперници, които ще заемат нейните позиции. По данни на Bloomberg стойността на френския фондов пазар в момента е 2,823 трилиона долара, което е малко повече от тази на британския - 2,821 трилиона долара. През 2016 г. британските акции са били на обща стойност с 1,5 трлн. долара повече от тези на Франция. 

Стойността на

Майкъл Сондърс казва, че Брекзит е "трайно повредил" икономиката на Обединеното кралство

"Икономиката на Обединеното кралство като цяло е трайно увредена от Брекзит", заяви Майкъл Сондърс, бивш политик от Английската централна банка, пред телевизия Bloomberg в понеделник. "Нуждата от повишаване на данъците и намаляване на разходите нямаше да е налице, ако Brexit не беше свил толкова много потенциалното производство на икономиката."

Фондовият пазар на Обединеното кралство отдавна е в заради проблемите в икономиката. Но тази година беше по-лоша в условията на енергийна криза, двуцифрена инфлация и икономически сътресения, предизвикани от спорния план за намаляване на данъците на бившия министър-председател Лиз Тръс.

Много от британските "сини чипове" бяха изолирани от сътресенията в Обединеното кралство благодарение на глобалното си бизнес присъствие, но по-малките фирми и тези, ориентирани към потребителите, бяха силно засегнати.

Тази година индексът FTSE 100 е спаднал с 0,4% спрямо свиване от 17% за FTSE 250, който проследява акциите със средна капитализация. Търговците на дребно пострадага, а акциите на компании като Ocado Group Plc и JD Sports Fashion Plc се сринаха с повече от 40 % през 2022 г.

В показателя за пазарна капитализация има и валутен елемент, тъй като и двата пазара се измерват в щатски долари. Паундът отслабна повече от еврото през тази година – с 13% спрямо 9,2%, което поставя британския пазар в по-небагоприятна позиция при такова сравнение.

Друго ниво

Макар че промените в стойността на фондовия пазар са свързани по-скоро със спада в Обединеното кралство, отколкото с възхода във Франция, движенията сочат устойчивостта на луксозните марки от висок клас.

По-специално собственикът на Louis Vuitton - LVMH, се държи добре на фона на опасенията за глобална рецесия. Компанията отчете рекордни продажби, тъй като богатите американци харчат значителни средства за модни продукти. Компанията на стойност 360 млрд. долара е най-голямата в Европа по пазарна капитализация, а акциите ѝ са поевтинели само с 3,8% през 2022 г.