Бюрокрацията след Брекзит изхвърля британските компании от търговия с ЕС  

Близо 80% от регистрираните в Британските търговски камари компании, изпитват трудности при износа след Брекзит

16:15 | 16 ноември 2022
Обновен: 17:27 | 16 ноември 2022
Автор: Кейти Линсел,Саба Медингс
Бюрокрацията след Брекзит изхвърля британските компании от търговия с ЕС  

Години след излизането на Великобритания от Европейския съюз британските компании продължават да страдат от по-ниски продажби, тъй като бюрокрацията затруднява износа за 27-те държави от блока, пише Bloomberg.

Една от най-известните вериги хранителните магазини в Лондон Fortnum & Mason не изпраща стоките си в повечето страни от ЕС поне от януари, тъй като "временното" спиране на износа за Европа се превърна в процес на изтегляне за 315-годишната компания, който продължава с месеци.

The Newt в Съмърсет, провинциално имение и хотел, който продава собствен сайдер и други лакомства, спря да изпраща много от продуктите си за блока поради трудности. Базираната в Колчестър бижутерия Secret Halo спря изпращането на поръчки директно от уебсайта си, а компанията за специализирани напитки Tea People отказа поръчките на клиенти и отбеляза спад на продажбите с около 100 000 паунда.

"Фирмите съзнателно избират да сключат договори с други страни", заяви в интервю Шеваун Хавиланд, генерален директор на Британските търговски камари. "Мислехме, че досега нещата ще започнат да се подобрят."

Последните примери показват, че търговското споразумение между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит не е улеснило потока от стоки. Огромното мнозинство – близо 80% от регистрираните в Британските търговски камари компании, изпитват трудности при износа след Брекзит, според Хавиланд.

Част от проблемите представляват по-дългите срокове за доставка, обемната документация и непредсказуемите плащания на мита.

Компанията Tea People, базирана в Рединг, е изнасяла за Франция, Германия, Испания и Нидерландия. През последните две години директните продажби на клиенти на континента са намалели с 80% до едва 2000 лири, тъй като купувачите се оплакват, че трябва да плащат мита два пъти или че пратките никога не пристигат, казва съоснователят и главен изпълнителен директор Нирадж Агарвал. Един от бизнес клиентите от Испания заяви, че времето за доставка е нараснало от няколко дни и понякога достига дори месец.

"Всеки път, когато изпращаме един и същ комплект стоки с едни и същи документи, те се връщат с различно изискване или с различен въпрос", каза Агарвал, чийто бизнес трябва да реализира продажби за 1 милион паунда тази година.

"Счупихме нещо, което работеше напълно нормално".

Малки стъпки

Компаниите се сблъскват със смущения, свързани с Брекзит, от известно време. Миналата година Marks & Spencer Group Plc затвори 11 от магазините си на франчайз във Франция, след като изпитваше затруднения да поддържа рафтовете пълни с пресни храни. През първата половина на тази година бизнесът с храни на M&S е натрупала разходи, свързани с Брекзит, в размер на 16 млн. паунда. Търговецът на дребно отбеляза "малки стъпки в правилната посока", тъй като тази година отново стартира услугата си за коледни поръчки на храна в Северна Ирландия, след като я спря през 2021 г.

"Наистина искаме ЕС и Обединеното кралство да бъдат по-отворени към постигане на работещо решение, а не цялата тази бюрокрация и процеси, които се извършват ръчно", каза миналата седмица пред репортери Стюарт Мачин, главен изпълнителен директор на M&S.

Възможно е да се появят още трудности. Обединеното кралство отложи въвеждането на новата маркировка за безопасност на продуктите след Брекзит, за да избегне допълнителни разходи за компаниите, които вече се борят с нарастващата инфлация. Отношенията между Обединеното кралство и ЕС продължават да са обтегнати и заради търговските договорености за Северна Ирландия, като Обединеното кралство твърди, че споразумението за Брекзит създава митническа граница в Ирландско море и нарушава търговията между страните.

Тази година стачките на пристанищата Феликсстоу и Ливърпул допълнително усложниха износа и вноса в Обединеното кралство. Веригата за маратонки JD Sports Fashion Plc беше принудена да пренасочи контейнери през други пристанища в Саутхемптън, Лондон Гейтуей и Ротердам, за да заобиколи затварянето на Феликсстоу.

Но свързаните с Брекзит проверки и ограничения все още са най-голямото препятствие. Базираната в Есекс бижутерия Secret Halo изпращаше поръчки на стойност около 10 000 лири директно на клиенти в ЕС, сега тя печели едва няколкостотин паунда, като използва пазари на трети страни, каза основателката Лизи Хейс. Продажбите в ЕС съставляват по-малко от 1% от приходите, което е спад от между 8% и 10% преди Брекзит, допълва тя.

"Едноличните търговци като мен са напълно изключени от търговията с ЕС."