Една година Брекзит: британците са вече недоволни, че поеха контрол над съдбата си

От всички региони на Великобритания, Северна Ирландия – която остана в единния пазар на стоки на ЕС – изглежда се справя най-добре

17:22 | 22 декември 2021
Обновен: 18:09 | 22 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В месеците, след като Борис Джонсън подписа търговското споразумение след Брекзит с Европейския съюз, коронавирусът маскира икономическите щети от напускането на блока. Тъй като пандемията се проточва, цената става все по-ясна - и избирателите забелязват това, пише Джо Майес в свой анализ за Bloomberg.

Брекзит вече е пречка за растежа. Той доведе до нова бюрокрация в търговията между Великобритания и нейния най-голям и най-близък пазар и премахна голяма група от европейска работна ръка от страната, на която много фирми разчитаха. Комбинацията изостри недостига във веригата за доставки, подклажда инфлацията и възпрепятства търговията.

Премиерът приветства подписването на търговското споразумение преди почти година като момента, в който Великобритания пое обратно контрола върху съдбата си. 

Ако беше наистина така, изглежда, че избирателите са все по-недоволни от резултата. 

Според допитване през ноември на Savanta Comres, мнозинството от британското население сега ще гласува за повторно присъединяване към ЕС - включително един на всеки десет, които са гласували за напускане на референдума през 2016 г. През юни само 49% искаха да обърнат Брекзит.

През последните дни Дейвид Фрост, ключовият партньор на Джонсън в преговорите за Брекзит, подаде оставка, като стана третият министър за Брекзит, напуснал правителството. В писмото си за оставка Фрост призова Джонсън да използва Брекзит, за да превърне Великобритания в „леко регулирана, предприемаческа икономика с ниски данъци“, но изрази безпокойство от посоката на премиера - знак, че Брекзит разочарова онези, които го смятат за най-голямата възможност на едно поколение за отмяна на правителственото регулиране.

брекзит 1

Година след подписването на търговското споразумение, ето поглед как Брекзит повлия на британския бизнес и икономика и как ранният резултат се сравнява с прогнозите на икономисти и анализатори.

Търговия

Търговията на Великобритания с ЕС е намаляла след излизането на страната от блока, като фирмите са засегнати от нови митнически документи и проверки.

Към октомври търговията със стоки на страната с ЕС беше с 15,7% по-ниска, отколкото би била, ако Великобритания бе част от единния пазар и митническия съюз на ЕС, според модели на Центъра за европейска реформа (CER), независим мозъчен тръст. Това съвпада с анализ на правителството от 2018 г., който прогнозира 10% спад в търговията.

Но цифрите може да са подобрени от факта, че страната забави прилагането на много от граничния контрол след Брекзит до 2022 г. От януари вносът от ЕС ще трябва незабавно да бъде придружен от митническа декларация, а хранителните продукти ще бъдат изправени пред допълнителни физически прегледи от лятото.

брекзит 2

Великобритания е постигнала само ограничен напредък в подписването на търговски споразумения, които надхвърлят споразуменията, на които се е радвала като член на ЕС. По-рано този месец страната подписа първото си напълно независимо търговско споразумение - с Австралия - и предварителните условия бяха договорени с Нова Зеландия. Но икономическият тласък от двете споразумения се очаква да бъде ограничен. Търговско споразумение със САЩ, рекламирано като една от основните награди на Брекзит, изглежда ще се материализира след години.

Растеж

Дори преди Великобритания да завърши отделянето си от ЕС в края на 2020 г., Брекзит намали размера на икономиката с около 1,5%, според оценки на Службата за бюджетна отговорност (OBR). Това се дължи на спад в бизнес инвестициите и прехвърляне на икономическа активност към ЕС в очакване на по-високи търговски бариери.

След влизането в сила на споразумението за свободна търговия между страната и ЕС, спадът в обема на търговията означава, че Брекзит е напът да причини 4% намаляване на размера на британската икономика в дългосрочен план, според OBR. Това е в съответствие с прогнозата преди Брекзит.

„Загубата от 4-5% от БВП е много сериозна“, пише Джон Спрингфорд, заместник-директор на CER, съгласявайки се с прогнозата на OBR. „Правителствата навсякъде биха предприели политика, която ще повиши БВП с 5%“

И от всички региони на Великобритания, Северна Ирландия – която остана в единния пазар на стоки на ЕС като част от споразумението след Брекзит – изглежда се справи най-добре. Провинцията се е възстановила до голяма степен от удара на пандемията, като продукцията за третото тримесечие е само с 0,3% под последното тримесечие на 2019 г., според данни на Службата за национална статистика. Ввъ Великобритания като цяло прозводителността е намаляла с 2,1% за същия период от време.

Труд

Брекзит изостри кризата в предлагането на работна ръка в страната. 200 000 европейски граждани напуснаха Великобритания през 2020 г., отблъснати от по-строгите имиграционни правила и най-дълбокия икономически спад от три века. Това предизвика недостиг на персонал в сектори като хотелиерство и търговия на дребно, които исторически разчитаха на работници от ЕС, и доведе до празни рафтове в магазините.

брекзит 3

По-малък набор от работна ръка в ЕС също влоши кризата с горивото във Великобритания, като недостигът на шофьори на цистерни допринесе за огромния недостиг на гориво през лятото. Оттогава правителството на Джонсън облекчи визовите изисквания за работниците от ЕС и недостигът на шофьори бе намален - предимно защото бяха обучени повече местни шофьори.

Финанси

Брекзит накара финансовите фирми да преместят поне част от своите операции, персонал, активи или юридически лица от Лондон в блока - но промяната беше по-малка от предвиденото, отчасти защото пандемията възпрепятства преместването на персонал.

Според проучване на счетоводната фирма EY, публикувано тази седмица, Лондон е загубил около 7400 работни места - по-малко от по-ранната оценка от 7600. Това е далеч по-малко от някои оценки, направени преди Великобритания да напусне блока. През 2018 г. Bruegel, мозъчен тръст, каза, че Лондон в крайна сметка може да загуби 10 000 банкови работни места и 20 000 в индустрията на финансовите услуги.

брекзит 4

Британските финансови фирми все още чакат пълен достъп до единния пазар на ЕС - нещо, което зависи от това ЕС да предостави така нареченото решение за еквивалентност. Но напредъкът е изключително бавен, тъй като споровете за Северна Ирландия влошиха отношенията с ЕС.

В дългосрочен план по-големите заплахи за Лондон вероятно ще дойдат от Ню Йорк – който е увеличил дела си в търговията с деривати – и загубата на нови работни места към ЕС, които, ако не беше Брекзит, можеше да бъдат създадени във Великобритания.