Броят на мигрантите неевропейци е нараснал рязко след Брекзит

Рекордните 1,1 милиона визи се обясняват отчасти с недостига на медицински работници в страната след Брекзит

16:28 | 26 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Броят на гражданите на ЕС, мигриращи в Обединеното кралство за работа, се срина, докато броят на хората от страни извън ЕС, които са получили работни визи, се е увеличил според първото проучване на Министерството на вътрешните работи откакто Великобритания напусна ЕС, пише Уилям Уолис за Financial Times.

Между юни 2021 г. и юни 2022 г. са издадени рекордните 1,1 милиона визи, включително за студенти и членове на семействата на вече имигриралите, съобщи Министерството на вътрешните работи в четвъртък. От тях 331 233 са били свързани с работа, което е увеличение от 72 % в сравнение с 2019 г.

От мигрантите в категорията „квалифицирани работници“, 46 % или 102 981 са били от Индия, което е с 80 % повече от 2019 г. Работниците от Нигерия и Филипините представляват втория и третия най-голям брой квалифицирани мигранти, с издадени съответно 15 772 и 12 825 визи.

Само 12 % от квалифицираните мигранти, пристигащи с нови визи за работа, идват от Европейското икономическо пространство – което включва Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, в допълнение към ЕС и Швейцария.

Преди Брекзит гражданите на ЕС не се нуждаеха от работни визи, като през 2015 г., преди референдума, 71 % от мигриращите в Обединеното кралство за работа, идваха от блока според обсерваторията за миграция към Оксфордския университет.

Промяната се обяснява отчасти с резкия спад в броя на гражданите на ЕС, които се местят във Великобритания, за да работят в националната здравна служба, като свободните работни места сега са заети до голяма степен от граждани на държави извън ЕС. През последната година само 2 % от новоназначените в здравните заведения са били граждани на ЕС.

Министерството на вътрешните работи заяви, че данните показват най-големия брой работни визи, издадени в рамките на 12 месеца откакто започват да се събират данни през 2005 г. Този феномен се приписва на края на свободата на движение за граждани на ЕС и Швейцария и въвеждането на нови визови схеми.

„Гражданите извън Европейската икономическа общност, на които са предоставени визи за работа, са се увеличили с 55 % в сравнение с 2019 г., като увеличението отчасти отразява възстановяването от въздействието на пандемията върху международните пътувания“, се добавя в него.

Цифрите също така показват значителни промени в произхода на ограничения брой нискоквалифицирани работници извън Обединеното кралство, на които е разрешено влизане в страната.

Мадлен Сумпшън, директор на Обсерваторията по миграция, казва, че „работодателите в сектори, които преди разчитаха до голяма степен на граждани на ЕС, често са по-малко запознати с новата система и в много случаи работните места, за които наемат, просто вече не отговарят на условията за издаване на виза.“

Тя добави, че „гражданите на ЕС може да намират ограниченията и разходите в новата система за непривлекателни“, докато някои работодатели, включително в селскостопанския сектор, са започнали да наемат работници извън ЕС „може би защото са по-склонни да работят срещу заплащането и визовите условия, които се предлагат“.

Украйна остава най-големият получател на визи, издадени по схеми за временни работници, с 14 127 души. След инвазията на Русия през февруари обаче, граждани от други страни в Източна Европа и Централна Азия, начело с Узбекистан и Таджикистан, също получават много разрешителни чрез тези схеми.

Данните от четвъртък не отчитат гражданите на ЕС, които може да са получили дългосрочен статут в Обединеното кралство през последните 12 месеца. Но данните за пазара на труда миналата седмица от Службата за национална статистика показаха общ спад от 1% в броя на гражданите на ЕС, които са намалели до 2,18 милиона. Междувременно имаше 20% увеличение на броя на гражданите на държави извън ЕС до 1,79 милиона работещи в Обединеното кралство от 2021 г.

Като цяло, предоставените визи за сезонни работници се увеличиха с 29 059 до 72 526, което е с 67% повече в сравнение с 2019 г..

Въпреки това, Британската търговска камара, заяви, че нуждите на бизнеса далеч не са задоволени.

В четвъртък тя призова за спешно преразглеждане на списъка с професии, където има недостиг, за да се помогне на компаниите да се справят с рекордните свободни работни места на пазара на труда и да намалят натиска върху заплатите.