Париж и Лондон се скараха за рибата след Брекзит, но смятат да работят заедно в Космоса

Обединението на британската OneWeb и френската Eutelsat трябва да съперничи на SpaceX на Мъск и Project Kuiper на Amazon Inc.

19:32 | 26 юли 2022
Обновен: 21:40 | 26 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последното десетилетие на стартиращата сателитна компания OneWeb Ltd. приличаше на космическа сапунена опера, пише Лайънъл Лорен за Bloomberg. Основана от американски предприемач и със седалище в Лондон, тя си партнираше с Google и Илон Мъск, доставяше на Arianespace, привлече инвестиции от Hughes Network Systems и SoftBank Group Corp. и изпадна в несъстоятелност. След това беше спасена от правителството на Обединеното кралство и индийската Bharti Global.

Следващият акт на оперзта има всички отличителни белези на космическа надпревара след Брекзит за военновременната икономика на Европа. Нейното обявено сливане 50-50 с френската Eutelsat Communications SA ще създаде европейски шампион, който трябва да съперничи на SpaceX на Мъск и Project Kuiper на Amazon Inc.

Ходът е както несъвършен, така и в известен смисъл неизбежен.

Акционерите на Eutelsat, 20% собственост на френска държавна инвестиционна фирма, имат основателна причина да се чувстват ощетени от условията на сделката и времето на нейното обявяване. Акциите на компанията паднаха със 17,8% в понеделник, което е знак, че липсата на продажби на OneWeb и бъдещи изисквания за разходи ще бъдат пречка за приходите. Както каза анализаторът на Bloomberg Intelligence Джон Дейвис, „сливането на равни“ би било от полза за OneWeb повече от Eutelsat, която все пак генерира приходи.

Но като се има предвид, че самата Eutelsat рискува да бъде оставена на стартовата площадка от конкурентите ѝ, сделката също има стратегически смисъл.

Eutelsat разчита твърде дълго на надеждния паричен поток, но намаляващ растеж на приходите от традиционна сателитна телевизия. Продажбите на групата са намалели от около 1,5 милиарда евро през 2016 г. до 1,2 милиарда евро миналата година, според данни на Bloomberg. Мъск, междувременно, очаква годишни приходи от 50 милиарда долара от начинанието си Starlink, което разполага сателити в по-ниска орбита (Lower Earth Orbit, LEO) и предизвиква тревога в Европа, тъй като внедряването му набира скорост. Инвестициите в европейски стартиращи космически компании достигнаха 610 милиона евро през 2021 г., малка част от 5 милиарда долара, инвестирани в американски компании през 2020 г., според доклад на мозъчния тръст Ifri.

Разнообразяването в сателити на LEO означава повече риск и повече капиталови разходи за Eutelsat – поредица от подобни проекти в миналото са фалирали (включително OneWeb). Но също така носи възможност за използване на по-голямото търсене на техните по-високи скорости и по-висока мощност в сектори като телекомуникациите. И във военновременна икономика това обещава да донесе повече експертни познания в областта на данните и киберсигурността, както и по-голяма роля за Европа в космоса – нещо скъпо на сърцето на френския президент Еманюел Макрон.

Без съмнение можеше да е по-чисто и по-лесно за акционерите да си представят поглъщане от милиардера зад Altice Патрик Драхи, чиято оферта от 2,8 милиарда евро беше отхвърлена, или сливане с конкурента SES, което предлагаше спестяване на разходите. И все пак офертата на Драхи изглеждаше опортюнистична, липсваше очевидното съвпадение с неговата телекомуникационна империя, докато SES щеше да предизвика своя справедлив дял от антитръстови опасения и притеснения за националната сигурност.

Има много подробности, които все още изглеждат неясни. Управлението на комбинираното предприятие ще изисква политическо сътрудничество между правителствата, които не могат дори да постигнат съгласие относно правата за риболов след Брекзит. От финансова гледна точка не е ясно колко разходи ще са необходими на компанията, за да се конкурира с милиардерите от Big Tech; когато Eutelsat за първи път инвестира в OneWeb миналата година, ръководството го нарече „идеална“ входна точка, тъй като вече бяха инвестирани 5 милиарда долара.

Като цяло обаче този план изглежда като микрокосмос на текущата геополитическа среда - и вида корпоративни стратегии, които получават хладен прием на фондовия пазар. Някога надеждна, печелеща пари отбранителна игра, сега трансформирана в поглъщащ пари конкурент в стратегическа област, доминирана от големите в САЩ, не е историята, която много акционери искат да чуят.

Чувствителна сделка

Въпреки че акционерите ще разделят компанията, сделката носи отличителните белези на поглъщане от Eutelsat. OneWeb ще запази собствената си марка и ще управлява нискоорбиталния бизнес на комбинираната група, която ще има първична регистрация в Париж. Председателят на Eutelsat Доминик Д’Инин е определен да бъде председател на комбинираното дружество, а колегата му от OneWeb Сунил Бхарти Митал ще бъде съпредседател и вицепрезидент. Главният изпълнителен директор на Eutelsat Ева Бернеке ще управлява новата група.

Правителството на Обединеното кралство се съгласи с набор от права за национална сигурност и OneWeb да предпочита доставки за производство от предприятия в Обединеното кралство, според изявление на правителството на Обединеното кралство. Както Обединеното кралство, така и Франция ще имат представителство в борда.

Основана през 2012 г., OneWeb се ​​срина през 2020 г., когато водещи инвеститори изтеглиха парите си в разгара на пандемията от коронавирус. Правителството на Обединеното кралство предостави около 500 милиона долара като част от партньорство на стойност 1 милиард долара с Bharti Global, в сделка, прокарвана от Доминик Къмингс, бивш съветник на министър-председателя Борис Джонсън, под прикритието за защита на потенциално жизненоважен технологичен актив след Брекзит.

Още преди сделката тогава да стане факт, плановете на правителството бяха определени като "безсмислени" от експерти, които твърдяха, че компанията дори не произвежда правилния тип сателити, от които страната се нуждае след Брекзит за своя собствена сателитна навигационна система, каквато бе една от обявените цели.

Сегашната сделка ще даде на Eutelsat „уникална позиция“ на пазара и има потенциала да генерира 1,5 милиарда евро в увеличени приходи, както и инвестиции и синергии на разходите, казаха компаниите.

Реакцията на инвеститорите към сделката беше отрицателна в понеделник, като акциите на Eutelsat паднаха с 18% след обявяването на преговори за сделка. Акциите останаха без промяна във вторник. Eutelsat също ще спре дивидентите си за две години след тази година, за да помогне за плащането на следващото поколение сателитни изстрелвания на OneWeb.

Сливането поражда опасения относно краткосрочното изгаряне на пари и държавните договори, каза анализаторът на Deutsche Bank Рошан Ранджит.

"Ройтерс" отбелязва, че сделката може да е политически чувствителна, тъй като би събрало индийския милиардер Сунил Митал (в борда на OneWeb) с Франция, Китай и Великобритания като акционери.

Най-големият акционер на Eutelsat е френската държавна инвестиционна банка Bpifrance с 20% дял. Четвъртият по големина акционер е китайският суверенен фонд China Investment Corp според данни на Refinitiv. Сливане би оставило британското правителство с миноритарен дял в обединения бизнес, каза източник на "Ройтерс", близък до въпроса.

Eutelsat и OneWeb също имат противоречиви отношения с Русия. OneWeb каза през март, че ще използва SpaceX за изстрелване на сателити, след като Русия блокира разполагането им, планирано с френската ракетна компания Arianespace SA.

Eutelsat продължи да предоставя избрани сателитни услуги на Русия, дори след натиск от страна на европейските регулатори. Услугите на компанията достигат до 50% от домовете в Русия и региона, според уебсайта ѝ.

„Eutelsat има политика на неутралитет“, каза Бернеке по време на разговор с репортери във вторник. „Спазваме всички санкции. Намалихме броя на каналите, които излъчваме.”

Eutelsat, която първоначално се съгласи да плати 550 милиона долара в брой за 24% дял в OneWeb през април 2020 г., управлява сателити за клиенти като държавни и телевизионни оператори от по-висока геостационарна орбита (GEO). Тези сателити предлагат същите бързи скорости на връзка като сателитите в ниска орбита.

Новата компания ще комбинира геостационарните спътници на околоземна орбита на Eutelsat и сателитите с ниска орбита на OneWeb. Бернеке каза, че „първоначалната инвестиция на Eutelsat в OneWeb е подкрепена от силното ни убеждение, че бъдещият растеж на свързаността ще бъде движен както от GEO, така и от LEO капацитета.“

Акционерите на OneWeb ще получат 230 милиона новоиздадени акции на Eutelsat, представляващи 50% от увеличения акционерен капитал. Комбинираното предприятие се очаква да има приходи от 1,2 милиарда евро и 0,7 милиарда евро EBITDA за фискалната 2022-2023 г. Във вторник Eutelsat публикува резултати, показващи 1,15 милиарда евро приходи за цялата година, което е спад от 6,7%, в съответствие с прогнозите.