Топлото време спестява на Лондон над 250 млн. паунда от субсидии

Търсенето на природен газ през октомври се понижава с 19% в сравнение с обичайните нива за месеца

14:22 | 6 ноември 2022
Автор: Тод Гилеспи
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Необичайно топлото време във Великобритания миналия месец понижава цената на правителствените енергийни субсидии с над 250 милиона паунда – рядък фискален тласък за финансовия министър Джеръми Хънт, пише Bloomberg.

По-високите температури от средните за сезона означават, че домакинствата не включват отоплението си толкова рано, колкото биха го направили през обичайна година. Това понижава търсенето на природен газ през октомври с 19% в сравнение с историческите нива за месеца, показва проучване на BFY Group за Bloomberg News.

Общите разходи на правителството за субсидиите за потребление на електроенергия и газ на домакинствата възлизат на около 2,7 милиарда паунда, посочват от BFY, което означава, че Лондон е спестил 260 милиона паунда. По-ниските разходи за пакета субсидии към бизнеса също биха увеличили спестяванията.

„Това показва мащаба на спестяванията, които биха могли да бъдат направени чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност и намаляване на търсенето“, заяви Джема Беруик от BFY. Тя изтъква, че спестяванията се дължат на топлото време, а не на промените в поведението на потребителите.

Според експерта подобряването на вътрешната енергийна ефективност на Великобритания „трябва да бъде на първо място в дневния ред на новия министър-председател“.

Спестяванията осигуряват известно фискално облекчение за правителството на Обединеното кралство. Бившият финансов министър Куаси Куартенг изчисли, че общият пакет от субсидии, включително друга подкрепа за бизнеса, ще струва на правителството 60 милиарда паунда до април.

Изчисленията също така показват силата на намаляването на търсенето върху бюджетите на домакинствата, както и върху публичните финанси. Намаленото потребление през октомври е спестило на домакинствата около 600 милиона паунда – приблизително 10-процентен дял от сметките им.

Мерките за ефективност обаче не бяха силно насърчавани от правителството на консерваторите, като бившият премиер Лиз Тръс първоначално блокира рекламна кампания за спестяване на енергия. Нейният наследник Риши Сунак сега трябва да реши как да процедира, след като пакетът от субсидии на правителството приключи през април.

Времето все още може да се влоши, а метеорологичната служба прогнозира по-висок от обичайния шанс за особено студена зима. Непредвидимите метеорологични модели, причинени от изменението на климата, могат да струват повече на правителствата в дългосрочен план поради необходимостта от адаптиране в области като доставките на храни.