ЕС започва наказателна процедура срещу Великобритания заради законопроекта за Брекзит

Блокът се готви за ответни действия заради отмяната на част от протокола за Северна Ирландия

14:00 | 15 юни 2022
Обновен: 16:03 | 15 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Европейският съюз подновява наказателната процедура срещу Обединеното кралство и ще започне два нови съдебни дела, след като Лондон предложи законодателство, което да отмени част от споразумението за Брекзит, пише Bloomberg.

Планът на Обединеното кралство за едностранно неприлагане на международно споразумение е нарушение на международното право, според високопоставен служител на ЕС, който отказа да бъде назован. За премахването на ролята на Съда на Европейските общности при решаването на спорове не може дори да става въпрос, каза служителят в сряда.

Новите дела за нарушения, образувани от блока, се отнасят до неизпълнението на задълженията на Обединеното кралство съгласно санитарните и фитосанитарните правила на ЕС, добави служителят.

През март 2021 г. Европейската комисия започна официален процес за нарушение във връзка с прилагането на протокола за Северна Ирландия, който запазва региона в единния пазар на ЕС, като същевременно създава митническа граница с останалата част от Обединеното кралство. Тогава изпълнителният орган на ЕС заяви, че едностранните решения и нарушенията на международното право от страна на Обединеното кралство обезсмислят самото споразумение и подкопават доверието между Брюксел и Лондон.

Съдебният иск за предполагаеми нарушения на протокола беше спрян миналата година, за да се даде възможност на двете страни да преговарят. Процедурата в крайна сметка може да доведе до налагане на финансови санкции срещу Обединеното кралство, но делата могат да продължат много месеци.

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън започва нова битка със собствената си Консервативна партия относно предложеното от него законодателство, публикувано в понеделник, което ще даде на министрите правомощията едностранно да пренапишат по-голямата част от протокола. Новият законопроект вероятно ще срещне проблеми в неизбраната горна камара на парламента - Камарата на лордовете - където представителите многократно препречват усилията за отмяна на споразумението за Брекзит.

Законопроектът ще позволи на министрите да въведат зелени и червени търговски канали, като разделят стоките, които се транспортират между Великобритания и Северна Ирландия, от стоките, предназначени за ЕС. Това също така ще лиши Съда на Европейските общности от ролята му в уреждането на спорове относно сделката за Brexit в региона, като вместо това ще позволи на независим арбитражен комитет да съблюдава правните въпроси.

Сред възможните ответни действия на ЕС са спиране на търговското споразумение с Великобритания, спиране на привилегирования достъп на британските компании до единния пазар и спиране на преговорите за статута на Гибралтар.

Еврокомисарят по финансовите услуги Майрид МакГинес каза пред Bloomberg TV по-рано в сряда, че Джонсън се ръководи повече от вътрешна политика, отколкото от истинска загриженост за региона.

„Мисля, че става дума за политика вътре в Консервативната партия“, каза МакГинес. Когато преди шест години се проведе референдумът за напускане на ЕС, „помните ли да е имало някакви дискусии за Северна Ирландия, за нейните нужди и трудности?“

Министрите на Джонсън измениха обосновката за пренаписването на протокола и фокусираха основно върху прекъсването на търговията и  заплахата за крехката политика на Северна Ирландия. Демократическата юнионистка партия се възпротиви на правилата, които Джонсън подписа, и сега отказва да заеме мястото си в правителството на Северна Ирландия докато протоколът не бъде премахнат.