Великобритания отменя част от сделката за Брекзит след провал на преговорите с ЕС

Правителството на Джонсън е разочаровано, че сделката създаде митническа граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което смущава търговията в района

15:38 | 17 май 2022
Обновен: 10:01 | 19 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на премиера Борис Джонсън ще представи закони, които отменят някои клаузи от споразумението за Брекзит в следващите седмици. Има голяма вероятност това да ескалира напрежението с ЕС заради търговските споразумения със Северна Ирландия, предава Bloomberg. 

По време на изказване в Камарата на общините от вторник, външният министър на страната Лиз Тръс заяви, че правителството предпочита да постигне решение чрез преговори с ЕС, но ситуацията в Северна Ирландия кара Великобритания да предприеме спешни действия. Властите смятат да разработват законодателството успоредно с преговорите.

"Белфасткото споразумение е поставено на изпитание,“ каза Тръс пред депутатите. „Причината е, че протоколът за Северна Ирландия не получава необходимата подкрепа от една от общностите в Северна Ирландия“.

Правителството на Джонсън е разочаровано, че сделката създаде митническа граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Това нарушава търговията и допринася за колапса на децентрализираното правителство на региона. ЕС е готов да прекрати цялото търговско споразумение, ако Джонсън изпълни заплахите си.

Дългоочакваното изявление на Тръс идва след седмици на брифинги и остри изявления от Великобритания, в които страната заплашва да наруши своите ангажименти, които са част от сделката подписана с Европейския съюз преди повече от 2 години.

Външният министър Тръс каза във вторник, че „разработването на закона съвпада с ангажиментите на страната“.

„Тук не става въпрос да отменим протокола – нашата цел е да изпълним ангажиментите описани в него,“ каза Тръс

Планираното законодателство цели да възстанови върховенството на британското законодателство над Северна Ирландия, за сметка Съда на Европейския съюз.

Тръс заяви още, че Обединеното кралство планира „зелен канал“ за стоки превозвани от Северна Ирландия към Великобритания, но само ако останат в региона. Този канал ще бъде подкрепен от доверени програми за търговия и споделяне на данни в реално време с ЕС.

Стоките, които пътуват за ЕС ще бъдат обект на „всички проверки и контрол според европейското законодателство,“ каза още Тръс.

Целта на Обединеното кралство е да се увери, че данъчните и другите политики, които се определят в Лондон също могат да се прилагат изцяло в Северна Ирландия.