Великобритания не вярва да е настъпил краят на колективната сигурност

Карън Пиърс, посланик на Великобритания в САЩ

21:00 | 27 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Дали в момента всеки народ е сам за себе си срещу г-н Путин?

Не, мисля, че би било огромна грешка да мислим, че това е краят на колективната сигурност. Но Путин извърши сериозно нарушение срещу международния световен ред, както и срещу Украйна. Но тези връзки, които обединяват НАТО, връзките, които обединяват ООН все още съществуват и са нарушени заради г-н Путин в ООН. Но не мисля, че това е краят на колективната сигурност.

Наред с други, лондонският вестник Times вчера отбелязва разделение по повод използването на британски оръжия от Украйна. Дали това приближава Обединеното кралство към пряка конфронтация с г-н Путин?

Не. Не мисля така. Съгласно Устава на ООН, който е ръководство за международните отношения и международните дела, съгласно Устава на ООН Украйна има пълното право да поиска помощ от други държави. И ние отговаряме на това, както очевидно и други съюзници от НАТО като САЩ.

Също така Франция и Германия, Чешката Република всички ние отговаряме, така че Украйна да може сама да се защити. Не за да можем да отидем и да се бием с руснаците. Но за да има Украйна всички инструменти, от които се нуждае, за да се защити. Но знаете ли, нека да бъде ясно. Ние сме в тази ситуация, защото г-н Путин избра да наруши международното право и международните норми и да нахлуе в Украйна.

Г-жо посланик, това е деликатен въпрос, но се чудя в лицето на единството, което виждаме отвъд НАТО, колко деликатни са разговорите на САЩ и Великобритания с Германия за евентуално ограничаване на част от закупуването на нефт и газ от Русия?

Това е труден въпрос повече за страни като Германия, отколкото за Обединеното кралство. Ние получаваме само 3 до 4% от горивото си от Русия. А за германците очевидно този дял е много по-голям . Но постепенно с течение на времето ще постигнем преминаването към отказ от руските въглеводороди, от зависимостта. Това е работа, която се върши в Г-7. Няма да стане за един ден, но ще ускорим прехода.