Стачки на градския транспорт в Париж и Лондон предизвикаха транспортен хаос

Властите в Париж призоваха хората да работят от домовете си, ако това е възможно

11:42 | 10 ноември 2022
Автор: Албертина Торсоли, Джулиан Харис
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на метрото в Париж и Лондон в знак на протест срещу нарастващите разходи за живот. Във френската столица пътуването е напълно прекъснато по 5 от 16-те линии на метрото, според уебсайта на транспортния оператор RATP, който съветва хората да работят от вкъщи, ако е възможно. Значителни смущения има и по повечето от останалите линии, крайградските влакове RER и автобусите. Това от своя страна предизвика необичайно дълги сутрешни задръствания в района на Париж.

Работниците в лондонското метро също стачкуват в четвъртък, след като преговорите с транспортното управление на града се провалиха. От "Транспорт за Лондон" съобщиха, че смущенията, дължащи се на спор за работните места и пенсиите, се очаква да продължат до петък сутринта, и препоръчаха на хората да избягват да пътуват с метрото.

Ефективната стачка в четвъртък е последният от поредицата протести за повишаване на заплатите. Миналия месец във Франция стачки на работниците от петролните рафинерии нарушиха разпространението на горива, което доведе до недостиг на гориво в бензиностанциите в цялата страна. Хиляди хора се включиха в демонстрациите в Париж на 18 октомври, за да поискат по-голям дял от корпоративните печалби.

Междувременно лондончани преживяха месеци на стачки, докато работниците се бореха за увеличение на заплатите, което да е в крак с инфлацията. Тази седмица стачките на служителите в наземните влакове бяха отменени, тъй като преговорите продължават. Стачката в метрото продължава.

Под натиск
Френската компания RATP също е критикувана за влошеното обслужване на автобуси и някои линии на метрото поради недостиг на работници.

Бившият министър-председател Жан Кастекс, чието назначение за главен изпълнителен директор на RATP беше одобрено от френските законодатели в сряда, заяви, че човешките ресурси ще бъдат основен приоритет при встъпването му в длъжност.

"Има голям проблем с качеството и непрекъснатостта на услугите" в RATP, заяви Кастекс пред законодателите по време на изслушване в Сената тази седмица. Все пак "не бих искал хората да се отдават на ругатни по отношение на RATP".

В Обединеното кралство „Транспорт за Лондон“ е подложена на натиск да намали разходите си след споразумението за финансиране с националното правителство, което го оставя с бюджетен дефицит.