Профсъюзите удължават стачките, а с това и недостига на горива във Франция

Макрон призова петролните компании и профсъюзите да бъдат отговорни и заяви, че блокирането на местата за съхранение на гориво "не е начин за водене на преговори".

20:45 | 11 октомври 2022
Обновен: 21:08 | 11 октомври 2022
Автор: Аня Нисбаум, Франсоа дьо Бопи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Недостигът на горива във Франция ще продължи, тъй като профсъюзите удължиха стачките в най-големите рафинерии в страната, което накара правителството да заплаши, че ще ги реквизира, предава Bloomberg.

Преговорите между ръководствата и профсъюзите не стигнаха далеч, а поради действията на работниците, почти 30% от бензиностанциите в страната изпитват недостиг на гориво и пред тях се извиват опашки от все по-разгневени шофьори.

След неуспешните преговори за заплатите в понеделник с ръководството на Exxon Mobil Corp., която управлява две рафинерии в страната, синдикатът CGT, който ръководи протестите, призова правителството в отворено писмо да посредничи. Работниците в рафинерията на TotalEnergies SE в Нормандия също решиха да удължат стачката поне до вторник, съобщиха от профсъюза.

Тъй като недостигът на горива продължава да привлича вниманието на медиите, правителството на президента Еманюел Макрон и компаниите са подложени на натиск да сложат край на безизходицата, като най-силно засегнати са регионът на Париж и Северна Франция. Премиерът Елизабет Борн, която свика среща с някои министри в понеделник вечерта, за да обсъди кризата, предположи, че може да стигне дотам да нареди повторно отваряне на рафинериите, ако преговорите не доведат до нищо.

Запитан за евентуално реквизиране на рафинериите, министърът на транспорта Клеман Боне заяви по радио RMC във вторник, че "не изключваме никакви варианти. Ако до два-три дни няма споразумение, ще предприемем допълнителни мерки".
Всеки подобен опит ще означава "война", заяви Еманюел Лепин, ръководител на профсъюза на рафинериите CGT, по радио France Info във вторник.

"Мога да ви гарантирам, че това ще означава война", каза той.

Кризата заплашва да прерасне в по-широко социално недоволство, тъй като французите, които вече са изправени пред по-високи цени на основните продукти, не успяват да стигат до работните си места. Профсъюзите поискаха по-високи възнаграждения в момент в който петролните компании реализираха неочаквани печалби от по-високите цени след нахлуването на Русия в Украйна.

В понеделник Борн заяви, че очаква ситуацията да се подобри до края на седмицата, след като през уикенда нейното правителство отвори складове, използва част от стратегическите резерви на страната и увеличи вноса.

Esso France, както се нарича френското подразделение на Exxon, заяви в изявление, че е постигнала споразумение с два профсъюза. Това би трябвало да позволи на рафинерията на компанията в Нормандия да отвори отново, каза Боне и добави, че това би трябвало да облекчи ситуацията в района на Париж.

"Това, разбира се, ще отнеме известно време", каза той.

TotalEnergies все още е блокирана, каза Боне. Според изявление от неделя TotalEnergies предложи да премести годишните си преговори за заплатите за този месец, но само ако профсъюзите прекратят стачките си, призовавайки за "чувство за отговорност". Компанията вече премести преговорите за възнаграждения за ноември от обичайното време през януари, след срещи със синдикатите.

Междувременно Тиери Дефрен, представител на европейския комитет на работниците от CGT в Total, потвърди, че наличното гориво вероятно ще се увеличи, като същевременно отбеляза, че мерките на правителството подкрепят петролните компаниите и им помагат да печелят време, според Агенция Франс прес в понеделник.

Стачкуващите гласуваха за продължаване на движението в Нормандия, близо до Хавър, в складова база край Дюнкерк, в завод за биогорива в Буш дю Рон, а 15 бензиностанции на подразделението на Total - Argedis, ще бъдат затворени във вторник, цитира АФП думите на Дефрен.

В понеделник, в рамките на пътуване до Западна Франция, Макрон призова петролните компании и профсъюзите да бъдат отговорни и заяви, че блокирането на местата за съхранение на гориво "не е начин за водене на преговори".

Отново в понеделник Exxon пренасочи танкер със суров петрол към рафинерията си във Фоли в Обединеното кралство, далеч от първоначалната му дестинация - Хавър във Франция, заради стачката, според данни, събрани от Bloomberg. 

Твърди се, че базираната в Спринг, Тексас, компания предлага на пазара и петрол West Texas Light - сорт, който обикновено се преработва в нейните рафинерии в Европа. Exxon отказва да коментира търговски въпроси.