Френският премиер Макрон обеща "масивен" тласък на възобновяемата енергия

До 2050 г. във Франция ще се изградят 50 крайбрежни вятърни парка, а слънчевата енергия ще се умножи десетократно

17:15 | 23 септември 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В четвъртък френският президент Еманюел Макрон призова за "масирано ускоряване" на развитието на възобновяемата енергия в страната, включително на крайбрежни вятърни паркове и слънчевата енергия, чрез нов план, който има за цел да доближи изоставащата Франция до енергийните политики на нейните европейски съседи.

Този ход идва на фона на голяма енергийна криза в Европа, изострена от войната на Русия в Украйна. Макрон иска Франция да придобие по-голяма независимост по отношение на производството на електроенергия.

"Войната промени всичко... тя наруши европейския модел, защото много страни зависеха от руския газ за производството (на енергия). И явно за първи път енергията се превърна в оръжие на войната", подчерта Макрон в речта си в Сен-Назер, пристанище в Западна Франция.

В четвъртък сутринта Макрон се качи на лодка, за да посети първия крайбрежен вятърен парк на Франция край атлантическото ѝ крайбрежие.

След това той представи подробно редица мерки за ускоряване на проектите за възобновяема енергия. Законопроектът ще бъде представен следващата седмица на заседание на кабинета.

"Нуждаем се от огромно ускорение", каза Макрон. "Искам да напреднем поне два пъти по-бързо по отношение на проектите за възобновяема енергия". ... "Нашите съседи често успяват да се справят по-добре, да правят повече и най-вече по-бързо".

Новата стратегия на Макрон идва като дългосрочен отговор на енергийната криза, но тя няма да помогне за справяне с по-краткосрочните предизвикателства. Франция и други европейски държави се опасяват от недостиг на електроенергия тази зима, тъй като Русия спря доставките на евтин природен газ, от който континентът зависеше в продължение на години, за да функционират фабриките, да се произвежда електроенергия и да се отопляват домовете.

Енергийната стратегия на Франция отдавна разчита на развитието на ядрената енергетика - базирана на вносен уран - която осигурява около 67% от френското електричество, повече от всяка друга страна.

В началото на годината Макрон обяви, че планира да построи шест нови ядрени реактора и да удължи живота на съществуващите ядрени централи като част от стратегията на страната за намаляване на емисиите на парникови газове, които причиняват глобалното затопляне.

Но облекчаването на зависимостта на Франция от световния газ и петрол включва и увеличаване на възобновяемата енергия, каза той.

По-рано Франция си бе поставила за цел да увеличи възобновяемите си енергийни източници до 23% до 2020 г., но успя да постигне само 19 %. Това поставя страната на 17-то място в Европейския съюз, под средното ниво от 22% в блока от 27 държави, според последните статистически данни.

Въпреки хилядите километри брегова ивица на Франция, досега е изграден само крайбрежният вятърен парк "Сен-Назер" с 80 турбини. Макрон си постави за цел до 2050 г. във Франция да бъдат изградени около 50 подобни вятърни парка.

Той се надява също така да умножи по 10 количеството на произвежданата слънчева енергия и да удвои мощността на наземните вятърни паркове за същия период.

Новите мерки ще имат за цел да намалят закъсненията при изграждането и пускането в експлоатация на офшорните вятърни паркове от 10-12 години сега на около 6 години, а на големите слънчеви паркове - от 6 на 3 години, каза Макрон.

Новият законопроект ще има за цел също така да се осигури свързване към мрежата веднага след като новият обект е готов - вместо сегашното забавяне от до три години.

Други планирани мерки включват изграждането на соларни паркове на свободни терени покрай магистрали, железопътни линии и паркинги.

Ще бъде насърчавано и изграждането на соларните паркове и върху земеделски земи, но при определени условия - включително да бъдат използвани достатъчно малки площи, за да могат да се използват полетата и за селскостопански нужди.

Законопроектът ще трябва да гарантира средства за местните общности, за да могат те да се възползват от промяната в енергийната система, каза Макрон.

Макрон добави, че се надява да възприеме "същия подход" към ядрената енергия, като ускори и опрости процедурите за по-бързо изграждане на нови реактори.

В момента около половината от 56-те ядрени реактора във Франция, всички управлявани от EDF, са спрени за обичайната поддръжка, а в някои случаи и за отстраняване на проблеми с корозията. Правителството заяви този месец, че EDF е поела ангажимент да рестартира всички реактори тази зима.

Френското правителство предупреди, че най-лошият сценарий би могъл да доведе до продължително прекъсване на електрозахранването във френските домове, а официални лица представиха план за "енергийно въздържание", целящ намаляване на потреблението на енергия с 10 % до 2024 г.