ЕС предлага общи мерки срещу енергийната криза, Франция е против

Френският финансов министър Бруно Льо Мер призова за по-бързи действия на национално ниво

15:03 | 4 октомври 2022
Обновен: 16:27 | 4 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Двама водещи европейски политици призоваха да бъдат използвани общи средства за справяне с енергийната криза, а страните членки засилиха критиките си към плановете на Германия да заеме огромен кредит, за да ограничи цените на енергия, пише екип на Bloomberg.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон и комисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони заявиха, че сегашната ситуация изисква солидарност от страните членки, включително по въпроси за емитиране на дълг със съвместни гаранции подобен на издадения по време на пандемията от Covid.

"Енергийната криза и нарастващият социален гняв в условията на рекордна инфлация и астрономически цени на газа и електроенергията ни доведоха до нов кръстопът", пишат двамата в статии, публикувани в европейски вестници, включително в германския Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Трябва да помислим за съвместни инструменти на европейско равнище", заявиха те. "Само европейският бюджетен отговор ще ни позволи, подкрепяйки действията на ЕЦБ, да реагираме ефективно на тази криза и да успокоим нестабилните финансови пазари."

Стремежът към съвместно емитиране на дълг среща силна опозиция от страна на по-настъпателно настроените членове на ЕС, включително Германия. Макар че блокът стартира спешен пакет от 1,8 трилиона евро подкрепен със съвместен дълг, за да финансира усилията на държавите членки за справяне с пандемията, подобен ход е безпрецедентен.

Германска фискална мощ

"Отворени сме за обсъждане на други инструменти, но тази криза е много различна от пандемията от коронавирус", заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер пред репортери във вторник преди среща с колегите си от ЕС в Люксембург.

"Не става дума за шок от страна на търсенето, при който трябва да се използват публични средства за стабилизиране на търсенето или стимулиране на икономиката, а за шок от страна на предлагането, на който трябва да реагираме чрез разширяване на предлагането и чрез показване на общ фронт на международните пазари".

Търсенето на общоевропейско решение на кризата идва в момент, в който нараства загрижеността относно обявения миналата седмица план на Германия да поддържа цените на електроенергията под контрол, който ще струва на страната 200 млрд. евро. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че мерките ще поставят "голям защитен чадър" над най-голямата европейска икономика. Но това няма да предпази други държави, които се борят с по-високите цени на електроенергията.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер предложи "възможността на национално равнище да се увеличи дългът, но с подкрепата и гаранцията на всички европейски държави членки, което означава, че бихте могли да заемете пари на най-ниска цена“.

Льо Мер призова за постигане на решение в рамките на дни, а не на седмици и заяви пред телевизия Bloomberg, че инфлацията вреди на икономиките, домакинствата, компаниите и промишлеността "точно сега". По-рано министърът критикуваше липсата на координация между страните от еврозоната.

Неговият финландски колега Аника Саарикко заяви, че трябва да се осъзнае по-добре въздействието на решенията на една държава върху другите.

По-голямото разминаване в рамките на Европа може да затрудни допълнително икономиката, която вече е изложена на риск да изпадне в рецесия през зимата. Неспособността за съвместна работа ще се размине и с отговора на Европейския съюз на Covid, когато правителствата емитираха дълг за огромен фонд за възстановяване в полза на най-нуждаещите се страни.

Макар че планът на Германия "отговаря на нуждата, която признаваме и изтъкнахме", за да подкрепим икономиката, той също така повдига въпроси за това как страните от ЕС, които нямат "същото фискално пространство", помагат на своите предприятия и домакинства, написа Бретон в Twitter. "По-важно от всякога е да избегнем фрагментирането на вътрешния пазар."

Бруно Льо Мер заяви, че новото съвместно емитиране на дълг в Европейския съюз не е правилният отговор на настоящата енергийна криза и че вместо това държавите членки трябва да търсят по-бързо решение, което да включва гаранции за националните заеми.

Франция настоява ЕС да определи съвместна стратегия, за да не допусне рязкото покачване на цените на енергията да нанесе твърде големи щети на икономиката, след като Германия обяви своя план за защита на своите фирми и домакинства.

Макар Льо Мер да призова за повече солидарност и да предупреди, че самостоятелните действия на държавите могат да доведат до фрагментация на еврозоната, той е предпазлив по отношение на съживяването на съвместните продажби на дълг.

"Не говоря за общо емитиране на дълг, за фонд за възстановяване или нещо подобно, защото знаем, че това може да предизвика известни затруднения сред държавите членки и е необходимо да се вземе бързо решение", каза Льо Мер.

"В момента инфлацията удря нашите икономики, нашите граждани, нашите частни компании, нашата индустрия, така че е необходимо да се вземе решение в близките дни, а не в близките седмици."