Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЕС ще намери решение на енергийната криза, което ще помогне и на България

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг, "Светът е бизнес", 03.10.22

21:05 | 3 октомври 2022
Автор: Таня Жекова

Добрата новина от предсрочните избори е, че те затвърдиха евроатлантическата позиция на България. Въпреки трудностите с цените на енергийните източници в Европа, мрачните прогнози за икономиката на Германия и ЕС не са оправдани. ЕС ще намери начин да излезе от тази криза и България като част от ЕС ще се възползва от тези начини. Това коментира Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Вече се работи по конкретни решения и до следващото лято цените на газа и петрола ще спаднат до нормални нива. Смятам, че германската икономика трудно ще бъде потопена. Те вече имат решения - направиха бързо един терминал за втечнена газ, пуснаха и газопровод до Nорвегия. Това не им е достатъчно, но те ще намерят решение. Там има работеща държава и институции и те имат манталитета да решават проблемите си“, убеден е гостът.

По негови думи България седи относително добре икономически на фона на всички кризи по света – война, непълно възстановяване от пандемията, тежка енергийна криза в САЩ и в Европа. Ситуацията е трудна и именно затова е важно да има действащ кабинет, който да взема адекватни мерки за подкрепа на бизнеса и на хората като например преразпределение на свръхпечалбите на енергийните предприятия. За това е нужен парламент и правителство, „Тези  кризи няма да отшумят поне още 6 до 12 месеца“, смята Колчев и подчертава, че един работещ кабинет в България е по-нужен от всякога.

„Аз се надявам, че ще се състави кабинет, защото имаме много работа, която трябва да се свърши – план за възстановяване, еврофондове, съдебна рефрома. Всички говорят, че са отговорни и искат да съставят правителство, но да видим. Много се говори за червени линии и как те няма да бъдат прекрачени, но аз не бих се опитвал да прогнозирам. Вероятно е да има правителство, но какво ще бъде то и дали ще е добро за България е друг въпрос“, отбелязва Колчев.

Според него ниската избирателна активност е следствие от разочарованието на хората, които не виждат съществена промяна в това, което им предлагат партиите въпреки постоянните избори. Липсата на стабилни и работещи институции у нас допринася за това усещане и увеличава и емиграцията, както показаха данните на НСИ.

„Емиграцията е слествие от липсата на държава и държавност. Трябва ни работещо качествено правителство и парламент. Хората бягат, защото искат уреден живот. В испания едва ли живеят по-лесно, може би дори работят повече, но там е по-подредено. На хората им омръзна да се борят с вятърни мелници – и големият, и средният бизнес, и обикновените хора. Те искат сигурност, а за да има сигурност трябва да има подредена държава, работещи институции, а това липсва в България“.

Колчев е оптимист за разрешаването на енергийните кризи, но добавя, че върху вече съществуващите кризи се наслагва и кризата на пазарите. Българина не я усеща толкова, тъй като засега не инвестира във финансовите пазари, но на глобалните пазари имаме криза каквато не сме виждали от много отдавна, отбелязва той.

„Намираме в ситуация, невиждана от голямата депресия – акциите и облигациите отчитат загуби едновременно, като и двете бележат спад с около 20%. Обикновено при криза или рецесия облигациите печелят, а акциите спадат или обратното, но никога не се движат заедно. Сега обаче и двата пазара са в етап на свободно падане“, казва гостът.

Той обаче смята, че пазара на облигации вече достига дъното си, докато пазарът на акции ще страда още едно тримесечие, но след тези дъна пазарите ще се възстановят и сега е добър момент да се инвестира на ниски цени.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.