Стачките продължават въпреки призива на Макрон "Да оставим страната да работи”

Френското индустриално лоби прогнозира спад на производството с 10% през четвъртото тримесечие

20:00 | 13 октомври 2022
Автор: Алън Кац
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Работниците от френските рафинерии продължават да стачкуват и днес, тъй като твърдолинейният профсъюз CGT не се подчинява на призивите на президента Еманюел Макрон да спре да блокира доставките на гориво и да "остави страната да работи".

Решението за удължаване на продължаващия вече седмици спор дойде, след като представителите на персонала и голямата петролна компания TotalEnergies SE не успяха да намерят общ език на среща в сряда, а правителството принуди няколко служители да се върнат на работа, за да възобнови доставките от ключово депо за гориво в Нормандия, собственост на Exxon Mobil Corp. В четвъртък то реши да деблокира и депо на TotalEnergies в Северна Франция.

Според правителствени данни стачките, които засегнаха повечето рафинерии в страната, доведоха до недостиг на доставки в почти една трета от бензиностанциите в страната. Шофьорите, които и без това се сблъскват с нарастващата инфлация, чакат на дълги опашки за зареждане на гориво, което увеличава натиска върху длъжностните лица да предприемат действия.

Министърът на прехода в енергетиката Агнес Паниер-Рунашер и министърът на финансите Бруно Льо Мер заявиха, че TotalEnergies трябва да повиши заплатите и разполага със средства за това, докато трудовите конфликти подкопават икономиката, която вече е засегната от нарастващите разходи за енергия. Искането на профсъюзите в рафинериите за увеличение на заплатите идва в момент, когато петролните компании отчитат рекордни печалби, след като руската инвазия в Украйна задържа цените високи.

Френският енергиен гигант излезе с изявление, в което заяви, че ще даде на всички служители еднократен бонус, равен на една месечна заплата, и че е казал на профсъюзите, че е готов да обмисли увеличение на заплатите с около 6 % въз основа на тазгодишния процент на инфлация във Франция. CGT настоява за 10 % увеличение.

Френското индустриално лоби прогнозира спад на производството с 10% през четвъртото тримесечие.

В интервю за телевизия France 2 късно в сряда Макрон заяви, че хората трябва да могат да си купуват гориво, за да пътуват до работа, както и че е за преговори, а не за блокади.

"Преговорите са, когато се съберем около масата и обсъдим въпросите, а не чрез съобщения за пресата", каза Филип Мартинес, ръководител на профсъюза CGT, в интервю за RMC, след като TotalEnergies публикува изявлението си.

Рафинериите, собственост на Exxon и TotalEnergies, са засегнати от стачката. Exxon подписа споразумение с два профсъюза по-рано тази седмица, но работниците от CGT и друг профсъюз продължиха да стачкуват в засегнатите обекти и складове.

TotalEnergies заяви, че не са налице условия за започване на преговори за заплатите с всички представители на служителите, предвид решението на CGT да продължи блокадите. Мартинес заяви, че неговият синдикат е готов да разговаря, въпреки че е отказал всякакви предварителни условия, като например прекратяване на стачката.

Както Мартинес от CGT, така и Лоран Берже, ръководител на профсъюза CFDT, който подписа споразумение с Exxon, заявиха, че "реквизирането на работници" от страна на правителството за повторно отваряне на складовете за гориво увеличава напрежението. Профсъюзът CGT е подал съдебно искане за блокиране на подобни действия, каза Мартинес.

Въпреки че правото на стачка е гарантирано от френската конституция, правителството може да реквизира работници или да ограничи това право при определени обстоятелства, като например "извънредни ситуации, когато наблюдаваните или предвидимите щети за реда, здравето, мира и обществената сигурност го изискват".

Решението за деблокиране на депото на TotalEnergies в Дюнкерк от четвъртък следобед бе взето, тъй като според правителството северният регион е един от най-засегнатите от недостига, наред с района на Париж и долината на Лоара в Централна Франция. Риболовната, производствената и селскостопанската промишленост в Северна Франция са застрашени, заяви правителството.

"Не мисля, че ескалацията е правилното решение, а реквизицията е ескалация", заяви Берже по радио France Inter. Той също така призова CGT да седне на масата за преговори.

"Вече повече от седмица казваме да се срещнем за преговори", каза той. "Нека да преговаряме сега. Проблемът е в това, че всеки хвърля своето малко условие".

Макрон заяви пред France 2, че очаква доставките на горива да се нормализират през следващата седмица.