Франция се бори с натиска от стачките в рафинериите

Каролин Конан, Bloomberg

11:00 | 12 октомври 2022
Обновен: 13:26 | 12 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Колко тежък е недостигът на горива във Франция? Изглежда проблемът е нараснал през последните седмици.
 

Трудностите са от последните седмици, но ситуацията се влоши особено силно миналия петък. Данните от днес сочат, че 31% от бензиностанциите във Франция остават без горива. Ситуацията е особено тежка в Париж и северна Франция, където 45% от бензиностанциите нямат поне един вид гориво. Можете да си представите безизходицата, гнева на опашките в 3 часа сутринта докато хората чакаха да напълнят резервоарите на колите си.

В някои региони са въведени мерки, включително и ограничаване на количеството за покупка и приоритет за колите със специален режим. Ситуацията се дължи на продължаващата втора седмица стачка в три от шестте рафинерии във Франция, а днес и четвърта рафинерия се присъединява към стачните действия. Ситуацията може и да се влоши. Исканията са за 10% увеличение на заплатите и вече се водят някои преговори. Exxon Mobil ще могат да увеличат заплатите с 6%, но CGT който е по-радикалния профсъюз иска по-голямо увеличение.

Как реагира правителството? Колко по-тежка стана ситуацията за президента Макрон?

Първата реакция на правителството беше да освободи стратегическия резерв, който би бил достатъчен за 90 дни и това влезе в сила преди няколко дни. Снощи, министър председателя Елизабет Бонд отиде още по-далеч и призова за задължително връщане на работа на ключовия персонал в рафинериите на  Exxon Mobil. Това е предвиден в закона механизъм, който правителството може да приведе в действие, когато име сериозно прекъсване в обществените услуги.

За последно той е приложен през 2010, когато работниците в същите рафинерии отново стачкуваха заради пенсионната реформа на президента Никола Саркози. Очевидно е, че това е последното, което президентът Макрон би искал да се случи в момент на енергийна криза, криза в издръжката за живот и когато правителството се опитва да прокара  бюджета си в парламента, където Макрон няма мнозинство.