Credit Suisse отчете 69 млрд. долара изходящи потоци през първото тримесечие

Банката има рекордна печалба от 12,4 милиарда франка, но само поради противоречивото решение да заличи много облигации в сделката с UBS

14:13 | 24 април 2023
Автор: Марион Халфтермайер
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

Credit Suisse Group AG отчете 61,2 милиарда франка (69 милиарда долара) изходящи потоци през първото тримесечие и предприе голямо отписване на звеното за управление на богатството, подчертавайки предизвикателството за UBS Group AG да задържи ключови клиенти и активи след спешното поглъщане на най-големия ѝ конкурент, съобщава Bloomberg.

Швейцарската банка загуби повече от 200 милиарда франка клиентски депозити за шестмесечен период, което достигна кулминацията си в няколко дни през март преди продажбата. Резултатите от първото тримесечие в понеделник показаха, че нейните ключови звена продължават да губят пари и клиенти, а фирмата е заела много повече от предпазния механизъм за ликвидност на централната банка, отколкото беше известно преди.

Цифрите дават по-пълна картина на драмата, сложила край на 167-годишния период на Credit Suisse като една от най-известните европейски банки и представа за предстоящата работа на UBS. По ирония на съдбата в това, което може да е последното ѝ тримесечие като самостоятелна компания, Credit Suisse имаше рекордна печалба от 12,4 милиарда франка, но само поради печалба, свързана с противоречивото регулаторно решение да заличи много от притежателите на облигации в сделката. Без това банката щеше да отчете нова загуба.

Богати клиенти и вложители на дребно изтеглиха милиарди от Credit Suisse миналия месец, след като нейният основен саудитски акционер каза, че няма да инвестира повече в компанията. Това предизвика втората криза на доверие в рамките на месеци и в крайна сметка накара швейцарското правителство да посредничи за спасяването на банката поради опасения, че тя върви към фалит.

„Мащабът на загубите и изходящите потоци е тревожен“, пишат анализаторите на Keefe, Bruyette & Woods, включително Томас Халет, в бележка до инвеститорите. „Траекторията на приходите е толкова повредена, че сделката може да остане пречка за оперативните резултати на UBS, освен ако не бъде обявен по-задълбочен план за преструктуриране“, добавя той.

Изходящите потоци и очакваните загуби тази година в ключови бизнеси като управление на богатството и инвестиционно банкиране са едни от най-ясните индикации за рисковете за UBS в интеграцията, която според банката може да отнеме до четири години. Председателят Колм Келехър вече предупреди, че поглъщането е по-голямо предизвикателство от много от спасяванията на банки, извършени по време на финансовата криза от 2008 г.

Все пак UBS плаща около три милиарда франка за фирма, която завърши март с балансова стойност от 54 милиарда франка, което ѝ дава много защита срещу по-нататъшни загуби. Акциите на UBS поскъпнаха с 2,1% в понеделник сутринта в Цюрих.

Богатите клиенти

 Богатите клиенти на Credit Suisse продължават да се оттеглят от банката. Графика: Bloomberg

Въпреки че Credit Suisse заяви, че изходящите потоци са се намалили, но все още не са се обърнали, тя също така е загубила около 6,9 милиарда в швейцарското звено, предимно в бизнеса с частни клиенти, и още 11,6 милиарда франка в управлението на активи. Банката също така пое такса за обезценка от 1,3 милиарда франка, свързана най-вече с бизнеса с богатства. Свиването на управляваните активи и депозитите намаляват нетния лихвен доход, както и повтарящите се комисионни и такси.

Тримесечната печалба беше повишена от намалението до нула на 15 милиарда франка на допълнителни капиталови облигации от първи ред като част от придобиването на Credit Suisse от UBS. Този ход се оказа изключително спорен, като много инвеститори проучваха правни възможности дори след като швейцарското правителство поддържаше, че ходът е в рамките на правата му съгласно договора за ценните книжа. Без корекцията Credit Suisse отчете загуба от 1,3 милиарда франка.

В края на първото тримесечие заемите на Credit Suisse от Швейцарската национална банка възлизат на 108 милиарда франка, след като е изплатила 60 милиарда франка заеми, за да поддържа нивата на ликвидност. Тя изплати още 10 милиарда франка през април след края на тримесечието.