Британски банки ще опитат да докажат устойчивостта си след трудния март

Резултатите им за първото тримесечие ще бъдат изследвани за признаци как секторът е преминал последните сътресения.

18:20 | 24 април 2023
Автор: Леонард Кеншерпер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на британските кредитори изтриха голяма част от ръста си за 2023 г. в резултат на неотдавнашните сътресения, при които HSBC Holdings Plc спаси британското подразделение на Silicon Valley Bank малко преди Credit Suisse Group AG да бъде погълната от UBS Group AG. Резултатите им за първото тримесечие ще бъдат изследвани за признаци как секторът е преминал последните сътресения, пише Bloomberg.

Това включва въпроси, свързани с движението на депозитите, цялостната посока на развитие на икономиката и дали повишаването на лихвените проценти може да продължи да стимулира печалбата на банките. Когато през февруари най-големите банки в Обединеното кралство докладваха резултатите си за 2022 г., акциите им поевтиняха, тъй като инвеститорите взеха предвид по-меките от очакваното насоки за нетните лихвени маржове, които са ключов показател за рентабилността.


Книжата на британските банки се върнаха до по-общите нива на пазара  

Като се има предвид неотдавнашният спад в цените на акциите, банките в Обединеното кралство са "в момента са доста привлекателни", заяви анализаторът на Morningstar Никлас Камер, посочвайки силните депозитни бази, като тази на Lloyds Banking Group Plc, които според него са "разграничителен фактор" през следващите години.
Standard Chartered Plc ще представи резултатите си първа в сряда, следвана от Barclays Plc, NatWest Group Plc, HSBC Holdings Plc и Lloyds.

Бягство към безопасността
Има вероятност депозитите в най-големите британски кредитори да бъдат подкрепени, ако клиентите предприемат подобно бягство към по-сигурно място, каквото отчетоха големите американски кредитори като JPMorgan Chase & Co.
Печалбата ще бъде намалена от по-високите лихвени проценти, които банките ще трябва да прехвърлят на спестителите. "Това няма как да се избегне", каза Камър, като добави, че очаква прогнозите на банките за депозитната бета - частта от референтната лихва на Английската централна банка, която се прехвърля върху клиентите на банката - да бъдат основна тема по време на конферентните разговори с инвеститорите.

Въпреки че британската икономика засега се справя по-добре от очакваното, все още има опасения за качеството на активите, тъй като кредитополучателите са изправени пред най-голямото свиване на разходите за живот от десетилетия насам на фона на постоянно високата инфлация. Съществува "огромно количество необезпечени дългове и опасенията са дали това означава, че ще започнем да наблюдаваме повече случаи на неизпълнение на ипотечни кредити на дребно", каза Изабел Дженкинс, която ръководи практиката в областта на финансовите услуги в PwC Великобритания.

Търговците от Barclays
Операциите на Barclays в областта на инвестиционното банкиране ще бъдат друга централна тема на отчетния сезон. Търговията на банката с фиксирана доходност помогна да се компенсира спадът в дейността по сключване на сделки през последните тримесечия. Нейните трейдъри са изправени пред трудно сравнение в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато инвеститорите се ориентираха във волатилността след войната на Русия в Украйна.
Оценките, събрани от Bloomberg, очакват приходите от търговия на активи с фиксирана доходност, валута и суровини да спаднат с 11,4% до 1,5 млрд. паунда (1,9 млрд. долара), докато приходите от търговия с акции се очаква да намалеят със 17,9%.
Освен на търговските етажи, управителният съвет на Barclays може да се окаже и в ситуация да защитава предишната си подкрепа за бившия си шеф Джес Стейли. През февруари 2020 г. Barclays разкри новината за регулаторно разследване на начина, по който Стейли е представил отношенията си с финансиста Джефри Епстийн, който беше обвинен в педофилия.


Очаква се приходите на Barclays за 1-вото тримесечие от активи с фиксирана доходност, валута и суровини да намалеят на годишна база

На изпълнителния директор обаче беше позволено да продължи да изпълнява функциите си с подкрепата на председателя Найджъл Хигинс и останалата част от борда на банката до ноември 2021 г., когато той напусна, след като регулаторните органи споделиха предварителни констатации, според които той е омаловажил отношенията си с Епстийн. Стейли оспорва констатациите. Миналия месец Хигинс определи неотдавнашната поредица от обвинения на Епстийн срещу Стейли като "сериозни и нови".
 

Битката с HSBC
Наред с експозицията на HSBC към китайските търговски недвижими имоти, възвръщаемостта на капитала ще бъде във фокуса на най-големия европейски кредитор, който по-рано тази година заяви, че ще обмисли възобновяване на обратното изкупуване на акции през май.
Анализаторите на Citi очакват HSBC "да насочи към 2 млрд. долара общо обратно изкупуване" при предстоящите резултати и да възобнови изплащането на тримесечни дивиденти. HSBC вече обеща специален дивидент, след като приключи продажбата на канадското си подразделение.
С голям интерес ще се следи и как ще продължи сблъсъкът между HSBC и Ping An Insurance Group Co. Миналата седмица най-големият акционер на банката публично призова заемодателя да отдели доходоносните си предприятия в Азия. HSBC незабавно отговори, че според тях планът на Ping An би унищожил стойността за акционерите.