Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бягството на инвеститорите от малките банки ще се отрази на кредитирането

Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, Клуб Investor, 22.04.2023

21:29 | 22 април 2023
Обновен: 13:00 | 24 април 2023
Автор: Николета Рилска

Големите банки се представят сравнително добре в сезона на отчетите, по-малките изостават, както можеше да се очаква, защото тях ги удари ликвидната криза. Междувременно големите инвеститори почнаха да търгуват много активно. Март видяхме най-силните движения на доходността по 2-годишните държавни ценни книжа, които отговарят само на това, което се случи през 1987 г., когато Уолстрийт падна с 20% за един ден. Това заяви Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Виждаме много интересна тенденция, големите банки, с изключение на Goldman Sachs, спечелиха от това. Големите институционални инвеститори търгуваха и им направиха печалби от голямата волатилност на цените на облигациите“, добави Цачев.

„Банките продължават да дават доста ниски лихви по депозитите и всеки се опитва да намери алтернатива, затова инвеститорите се насочват към облигациите. Това не е рисково за големите банки, но в даден момент ще видим как парите и инвеститорите бягат от малките банки, което ще се отрази на кредитирането“.

По думите на Цачев зависи какво ще се случи с икономиката и колко дълбок ще е спадът.  

„В Азия виждаме излизане от политиката на спиране на печатане на пари – политиката на стимули – в Китай се прави точно обратното. Очаква се в САЩ и в Европа това да се усети като положителен ефект, но недостатъчен, за да компенсира това, което правят Федералният резерв и Европейската централна банка“.

Цачев коментира и отделни компании. По отношение на действията на Илон Мъск и понижаването на цените на електромобилите на Tesla той заяви, че това е ранен ход в борба за пазарен дял.  

„Започва да вижда все по-малка разлика между това, което може да се произвежда и това, което търсят клиентите. В един момент ще видим повече производство и по-малко търсене, което ще свали цените“.

Според Цачев визията на Марк Зукърбърг за платформите на Meta не изглежда никак постижима в бъдеще. Той коментира темата в контекста на новината, че Meta закрива и релокира лондонския офис на компанията.

“Луната и Марс изглеждат по-достижими от метавселената“.

„На пазара на петрол преобладават притесненията за икономиката, защото търсенето движи цената надолу. Нивото от 60 долара, ако стане през следващите няколко месеца, ще е нивото за покупки на всичко, свързано с петрола“, посочи Цачев.

„Стагнацията, която ще се случва следващите няколко години, ще доведе до покачване на безработицата и спад на икономиката в САЩ. Потреблението със сигурност ще намалее и ОПЕК ограничават негативния удар върху цената“.

* Материалът не е препоръка за инвестиционно решение.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.