Изчакай 10 секунди - изгуби 1 млн. долара на разтърсените от волатилност пазари

Ликвидността пресъхва. Спредът между търсенето и предлагането на 30-годишни държавни ценни книжа се разшири

18:30 | 18 март 2023
Автор: Йе Си, Лиз Капо Маккормик и Бейли Липшулц
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Уединен в хотелска стая в Hyatt на Карибите, Джон МакКлейн изважда лаптопа си в неделя следобед и започва да търгува с облигации. Това трябваше да бъде семейна ваканция за МакКлейн, но с натрупването на банкови фалити и бързането на американските власти да спрат паниката, това вече не беше възможно. Трябваше да преработи портфейла от 2,4 милиарда долара, който управляваше за клиенти в Brandywine Global Investment Management, и то бързо.

В Манхатън Крейг Горман също виждаше какво предстои. В продължение на три поредни дни Горман, съдружник-основател в Confluence Global Capital, търгуваше почти без прекъсване, хранеше се, докато се взираше в 11-те си монитора, и се опитваше да подремне, което приключваше внезапно, когато пингът го предупреждаваше за внезапни ценови колебания или новини.

В историята на финансите е имало много диви седмици, но малко от тях в последно време са били като тази. С бързото разпространяване на тревогите за състоянието на банковия сектор от САЩ до Европа - опасения, които едва ли са били регистрирани от повечето инвеститори само няколко дни по-рано - пазарите се разклатиха. Цените на банковите акции, корпоративния дълг и суровините се променяха внезапно, но никъде хаосът не беше толкова силен, колкото на пазара на американски държавни ценни книжа на стойност 24 трилиона долара. 

Доходността по двугодишните облигации потъна с повече от половин процентен пункт в понеделник, нарасна с над четвърт процентен пункт във вторник и се срина отново в сряда, докато инвеститорите трескаво преизчисляваха с колко още, ако изобщо, Федералният резерв ще повиши лихвените проценти. Колебанията бяха толкова силни - до края на търговията в петък - че надминаха тези, предизвикани от колапса на Lehman Brothers, 11 септември, спукването на балона dot.com и кризите на развиващите се пазари през 90-те години.

Wait 10
Диво движение. Двугодишната доходност спадна най-много от 1982 г. насам в понеделник

Бяха направени печалби. Избрана група, включваща такива като доставчика на бутикови ETF Quadratic Capital Management, натрупа бързи печалби. За други имаше наказателни загуби. Квантовите фондове, управлявани от Schroder Investment Management Europe SA и AlphaSimplex Group LLC, бяха разбити. В Brevan Howard Asset Management някои парични мениджъри претърпяха толкова големи загуби, че им беше наредено да спрат да търгуват. А за ветерана трейдър Адам Левинсън новините бяха още по-лоши. Той закрива своя макрохедж фонд Graticule Asia, след като този фонд загуби повече от 25%.

От всичко това става ясно едно: на пазара, който стана още по-нестабилен заради регулациите след 2008 г., които ограничиха търговията на банките на Уолстрийт, залозите са високи всяка минута от всеки търговски ден в моменти като този.

"Това е лудост", казва Тони Фарен, управляващ директор в Mischler Financial Group в Стамфорд, Кънектикът, който започва кариерата си на Уолстрийт през 80-те години на миналия век. Според него дори 10 секунди забавяне могат да провалят или унищожат сделка в момента. "Може да сте прави и пак да загубите милион долара."

Спусъкът
В много отношения всичко започна на 7 март, в деня, в който председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира на Конгреса за твърдата си решимост да засили затягането на политиката, за да укроти инфлацията. Това затвърди очакванията за още едно свръхголямо повишение на лихвите и тласна двугодишната доходност над 5% за първи път от 2007 г. насам. Така че, когато само няколко дни по-късно започнаха да се появяват проблеми в регионалния банков сектор, първо със Silvergate Capital, а след това и със Silicon Valley Bank, много инвеститори бяха хванати силно неподготвени. Спадът на двугодишната доходност в понеделник беше най-големият от 1982 г. насам. 

В сряда новите сътресения в Credit Suisse Group AG предизвикаха ново глобално бягство към сигурността, което доведе до по-нататъшно понижение на доходността. В рамките на една седмица пазарите на лихви се промениха драматично. Очакванията, че ще има още няколко месеца повишения на лихвените проценти от страна на Фед, включително и на политическата среща през следващата седмица, изчезнаха. Вместо това сега трейдърите очакват намаляване на основния лихвен процент на Фед с повече от половин пункт до края на годината. В сряда ситуацията на фючърсите на паричния пазар стана толкова хаотична, че търговията за кратко бе спряна.

Wait 10
Ликвидността пресъхва. Спредът между търсенето и предлагането на 30-годишни държавни ценни книжа се разшири

Последиците
За Прия Мисра трусовете на Уолстрийт имаха зловещи паралели с мрачните дни на 2008 г., когато е работила като стратег по лихвените проценти в Lehman по време на фалита. През седмицата до 15 март банките заеха 165 млрд. долара от двата защитни механизма на Фед, за да запазят финансите си, тъй като разтревожените вложители изтеглиха парите си. 

Мисра, ръководител на глобалната стратегия за лихвените проценти в TD Securities в Ню Йорк, отмени командировка до Западното крайбрежие и започна да се буди в 3 ч. сутринта, за да следи движението на пазарите в Европа и Азия. Облигациите се колебаеха бясно и там.

"Всички планове изхвърчаха през прозореца", каза Мисра. "С всяко движение на пазара или заглавие, все едно кръвното ти налягане се повишава или понижава".

При по-високата волатилност се разкриха пазарните пукнатини - от финансирането в щатски долари до базовите държавни ценни книжа, където спредовете "купува - продава" се разшириха. Странно, но акциите до голяма степен бяха освободени от хаоса. S&P 500 се повиши през седмицата.

Wait 10
Мартенска мания. През тази седмица CTA отбелязаха исторически загуби

Губещите
Подобно на всички неотдавнашни пазарни кризи, в очите на някои от участниците в тях - като злодеи се появиха квантите. Тези критици твърдят, че системни играчи като Commodity Trading Advisors са изострили волатилността благодарение на големите си, ненавременни залози за по-високи лихвени проценти. Когато съкровищните облигации организираха драматично рали, групата от привърженици на бързите пари трябваше изведнъж да се втурне към изхода.

Загубите бяха зашеметяващи. Индексът Societe Generale CTA спадна с историческите 8% за три сесии до понеделник. Сред губещите е и фондът за управлявани фючърсни стратегии на AlphaSimplex Group, който е на стойност 2,7 млрд. След като през миналата година се издигна рязко, залагайки на по-високи лихвени проценти, само в понеделник той се срина със 7,2% по данни на Bloomberg, което е най-много от дебюта му през 2010 г. 

"Бяхме на грешната страна", каза Катрин Камински, главен изследователски стратег и портфолио мениджър в AlphaSimplex. "Тази търговия с къси облигации работи в продължение на 15 месеца. В един момент тенденциите се пречупват и това може да се окаже този момент."

Като група макрохедж фондовете загубиха 4,3% през седмицата до сряда, което е най-лошият спад от 2008 г. насам, според индекса HFRX Macro/CTA.

Победителите
Когато пазарът се раздвижи, Нанси Дейвис, основател на Quadratic, едва успя да скрие вълнението си. Нейният ETF Interest Rate Volatility and Inflation Hedge на стойност 802 млн. долара, който инвестира в облигации, свързани с инфлацията, и се стреми да печели от по-висока волатилност, скочи с 15% през седмицата до сряда. 

"Обичаме големите движения", казва Дейвис. "Дайте ги насам".

Wait 10
В движение. Показателят за волатилността на облигационния пазар се повиши до най-високата си стойност от 2008 г. насам. 

На Карибите МакКлейн не може да напусне хотела. Заедно със семейството си той се намираше в Пунта Кана, курортен град в източния край на Доминиканската република. През деня търгува от стаята си, а вечер, когато дъщерите му си лягаха, се измъква на балкона и търгува още малко. 

Притеснен, че скоро може да настъпи рецесия, Макклейн бърза да защити портфейла си, включително фонда BrandywineGlobal Corporate Credit Fund, който през последните пет години е надминал 97% от аналогичните фондове по данни на Bloomberg.

В централата на Brandywine във Филаделфия колегата на МакКлейн, Джак Макинтайър, въздъхва с облекчение. Мениджърът на стойност 30 млрд. долара наскоро е направил залог на по-дългосрочни държавни ценни книжа, което е помогнало на фондовете му да се предпазят от движенията през седмицата. 

"Ако бяхме с кратък срок", каза Макинтайър, "щях да съм много по-стресиран".