Акциите и доходностите по облигациите се покачват със спасяването на банките

Биткойн поскъпна близо до най-високото ниво от юни на фона на широко рали на криптовалутите

10:13 | 17 март 2023
Обновен: 10:40 | 17 март 2023
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фючърсите на американските и европейските акции напреднаха с азиатските акции в петък, след като спасителният пакет за First Republic Bank успокои опасенията относно финансовата стабилност, предава Bloomberg. 

Индексите се повишиха в Хонконг, Япония и Австралия на фона на възстановяването на банковите акции. Въпреки това индексът на акциите в Азия се готви за втора седмична загуба след неотдавнашните сътресения в банковия сектор.

Технологичните акции бяха сред най-добре представилите се в петък, като Hang Seng Tech Index се покачи с около 4%. Baidu Inc. се изкачи с около 15%, като добави към положителното настроение, след като брокерските компании тестваха току-що представената услуга, подобна на ChatGPT, и ѝ дадоха своето предварително одобрение.

Движенията в Азия последваха S&P 500, който отбеляза най-големия си еднодневен ръст от януари в четвъртък, след като най-големите кредитори в САЩ се съгласиха да внесат 30 милиарда долара депозити във First Republic. Това облекчи спекулациите, че банката може да е следващата, която ще фалира, след като два нашумели фалита предизвикаха кризата миналата седмица.

Доходността на облигациите се покачи с около 15 базисни пункта за чувствителния към политиката тригодишен падеж на Австралия и също беше по-висока в Нова Зеландия в петък. Доходността на двугодишните държавни облигации на САЩ се търгуваше без големи промени след скок от 27 базисни пункта до над 4% в предходната сесия. Търговците, които в сряда до голяма степен бяха изоставили залозите за деветото повишение на лихвите от Фед следващата седмица, повишиха шансовете за движение с четвърт пункт обратно до около 80%.

Доларът отслабна спрямо всичките валути на страни от Г-10, като австралийската и норвежката валута поскъпнаха най-много.

Пазарите анализираха и повишението на лихвите с 50 базисни пункта от Европейската централна банка и коментарите на президента на ЕЦБ, че се очаква инфлацията да остане твърде висока за твърде дълго време. Повишаването на лихвите на ЕЦБ добави към залозите, че Федералният резерв също ще повиши ставките през следващата седмица.

„Фед се цели в ухото на игла тук“, тъй като силните потребителски разходи продължават да подхранват инфлацията, каза Джени Джонсън, главен изпълнителен директор на Franklin Templeton, пред Bloomberg. „Ще се изненадам, ако не увеличат с 0.25% през март, защото изведнъж ще трябва да наваксвате отново.“

Новините за First Republic дойдоха, след като по-рано тази седмица швейцарските регулаторни органи стабилизираха Credit Suisse Group AG, облекчавайки притесненията, че проблемите в европейския кредитор ще доведат до каскадна криза в този регион.

Идеята за принудително сливане с по-голям конкурент, UBS Group AG, беше отхвърлена в четвъртък, а разходите за застраховане на дълга на швейцарската банка нарастват.

BlackRock Investment Institute не очаква пукнатини във финансовия сектор да възпрат централните банки от допълнително повишаване на лихвите, за да овладеят инфлацията. Очакванията са както ЕЦБ, така и Фед да „отидат възможно най-далеч, за да разграничат своите кампании за борба с инфлацията от мерките за справяне с проблемите на банките и защита на финансовата система“, пише екип от анализатори на BlackRock в бележка.

В Китай трейдърите отново успяха да получат достъп до широко използвани ценови емисии на облигации, след като внезапното спиране на данните по-рано през седмицата разтърси пазара от 21 трилиона долара.

Биткойн поскъпна близо до най-високото ниво от юни на фона на широко рали на криптовалутите. Цената на други токени като Ether, Solana и Polkadot, също се увеличи.