Фючърсите в Европа и САЩ се колебаят, акциите в Азия поскъпват

Moody’s намали перспективата си за банковия сектор в САЩ след триото банкови колапса през последните няколко дни

10:11 | 15 март 2023
Обновен: 10:37 | 15 март 2023
Автор: Брет Милър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фючърсите върху американските и европейските акции се колебаеха между малки печалби и загуби, докато азиатските акции поскъпнаха, тъй като инвеститорите се обзаложиха, че най-лошото от глобалните последици от американския банков сектор е преминало.

Финансовите акции поскъпнаха най-много в Токио и Хонконг по време на сесията в сряда, където индексът Hang Seng добави повече от 1%. Американските акции поскъпнаха в края на търговията във вторник, като така помогнаха за промяна на настроенията в Азия.

Търговците усвояваха и множество икономически данни от Китай, където продажбите на дребно се повишиха толкова, колкото се очакваше, докато фабричното производство беше частично по-ниско от прогнозираното. Народната банка на Китай добави повече ликвидност от очакваното, като същевременно запази основната лихва по заемите непроменена. Нарастващите продажби на жилища предоставиха един ясно положителен сигнал, отразен в покачването на индекса на имотите в континенталната част.

Показателят за силата на долара се търгуваше на червено в тесен диапазон, след като се понижи за четвърти пореден ден. Доходността на двугодишните държавни облигации се повиши с пет базисни пункта след възстановяване от 27 базисни пункта във вторник. Това все още остава доста под нивата от средата на миналата седмица след най-големия си тридневен спад от десетилетия.

Доходността на 10-годишните облигации на Япония се повиши, докато тази на 20-годишните скочи със 17 базисни пункта, след като централната банка предложи да закупи по-малко облигации с по-дълъг срок от планираното в операциите в сряда.

Оценките на пазара на суапове се връщат към мнението Федералния резерв да повиши лихвите с четвърт процентен пункт следващата седмица, след като шансовете за увеличение паднаха до почти 50-50 в понеделник. Следеният отблизо основен индекс на потребителските цени в САЩ се увеличи с 0,5% през февруари, малко над средната оценка от 0,4% и достатъчно, за да продължи натиска върху политиците на банката да повишат лихвите.

„Нашето мнение е, че инфлацията е достигнала своя връх и Фед ще направи още едно увеличение на лихвите с 25 базисни пункта и това е краят“, каза Марк Матюс, ръководител на изследванията за Азия в Bank Julius Baer & Co., пред Bloomberg.

Той каза, че регулаторният предпазен механизъм след колапса на Silicon Valley Bank е много важен, но не е задължително да сложи край на подобни инциденти. „Ефектът на вълните от ерата на ултраниските лихвени проценти и след това Covid все още се усеща“, каза Матюс.

Забележки от рейтингови компании за финансовия сектор подчертаха, че настроенията вероятно ще останат крехки след най-големите американски банкови фалити след финансовата криза.

Moody’s Investors Service намали перспективата си за сектора след трите банкови колапса през последните няколко дни. First Republic Bank предизвика спиране на волатилността, след като S&P Global Ratings постави компанията под наблюдение като отрицателна.

На други пазари петролът се оттласна от най-ниското си затваряне от три месеца, докато търговците направиха равносметка на перспективите за търсенето.

Златото задържа спада, който премахна част от блясъка на тридневния скок в цената от над 5%.