В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ спряха заразата към други банки, но ги стимулират да поемат повече риск

Никола Янков, управляващ партньор "Експат Капитал", "В развитие", 14.03.2023 г.

16:10 | 14 март 2023
Обновен: 10:24 | 16 март 2023
Автор: Даниел Николов

Няма да има домино ефект в банковата система на САЩ от провала на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, тъй като няма друга банка с подобни големи експозиции към дългогодишни държавни облигации. За да успокои пазарите, САЩ взеха решение да спасят банките, като Федералният резерв ще изплати напълно депозитите в банките, включително незастрахованите суми над 250 000 долара. Макар да е политически правилно решение, тъй като ще предпази екосистемата от технологични стартъпи, които са основните клиенти на SVB, и ще запази тяхната конкурентоспособност, решението отново повдига въпроса за моралния риск в банковата система в САЩ. Това коментира Никола Янков, управляващ партньор "Експат Капитал", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"За да няма допълнителна паника, Федералният резерв обяви нова програма за финансиране на банките без ограничение - всяка американска банка при атака срещу нея, при масово теглене както при тези две банки, ще може да разчита на практически неограничено кредитиране. Но това увеличава моралния риск, като стимулира банките да поемат повече рискове, тъй като знаят, че винаги ще получат финансирането и никога няма да се озоват в проблемна ситуация. В САЩ започна политическа дискусия дали това е правилният механизъм - да се гарантира предварително финансиране за всяка една банка, независимо в какво инвестира тя, например в крипто или високо рискови активи, които да ѝ нанесат загуби. Тези загуби ще трябва да бъдат поемани от държавата. Този дебат тепърва ще се изостря, но няма опасност от разпространение на заразата към други банки".

Макар да не бе квалифициранa като системна банка, SVB бе шестнадесетата по големина в САЩ, след като нарасна значително през последните пет години, напомни Янков. Увеличените активи се оказаха проблем, тъй като банката не успяваше да изхарчи тези пари като заеми и инвестира около 60% от тях в основно дългосрочни ценни книжа на САЩ. Това изложи банката на риск цената на тези книжа да спада при увеличаване на лихвените проценти на Фед, а на SVB се наложи да ги продава, за да подкрепи ликвидността си заради изтичането на депозити след предупреждения от инвеститори като Питър Тийл в социалните мрежи.

"Тези туитове доведоха до допълнителни дискусии и в рамките на няколко дена банката получи искания за теглене около над 150 млрд. долара - само в четвъртък бяха изтеглени 42 млрд. долара, това е абсолютен рекорд в банковата история на света. Банката трябваше да продава спешно всичките си ценни книжа - загубите бяха в такъв размер, че бяха по-големи от собствения капитал на SVB. Банката просто изпари целия си собствен капитал за няколко дена, реализирайки загубите от инвестиционното си портфолио в облигации. Но това е уникален бизнес модел - не бихме казали, че има фундаментален проблем с икономиката на САЩ, с влошаване на плащанията по кредитите или някакъв проблем в технологичния сектор".

Никой не предложи ликвидна помощ на банката до този момент в петък, като едва в неделя бе обявено, че оттук нататък всички други банки ще бъдат финансирани без ограничения, за да не се повтаря ситуацията. Това не спря паниката при отварянето на пазара в понеделник - широкият банков индекс в САЩ падна с около 30%, а акциите на европейските банки спаднаха с над 15% в даден момент.

"Това беше индикатор за водещата роля на САЩ в световната икономика - когато Америка кихне, целият свят настива. Но се надяваме, че това са свръхреакции на пазара, които ще бъдат успокоени тази седмица".

Провалът на SVB e провал на регулатора, а не на законодателството и не може да се очаква някакво особено затягане на така или иначе  достатъчно строгата регулаторна рамка в САЩ. Мерките бяха променени след финансовата криза от 2008 г. и Федералният резерв все още не прилага всички инструменти, които има на разположение, напомни Янков.

Имаше публична информация за положението на банката и че тя се държи по-скоро като облигационен фонд, а не като банка, така че регулаторите са можели да предвидят преди месеци проблемите, които ще възникнат при повишаването на лихвите, но изглежда не са предприели действия, каза Янков.

Защо мениджърите на Silicon Valley Bank са избрали такъв бизнес модел и какви ефекти ще има провалът ѝ върху финансирането на технологичната екосистема в САЩ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.