SoftBank губи още $5,9 млрд., а Сон пропусна конферентния разговор с инвеститорите

SoftBank отчете нетна загуба далеч под прогнозите на анализаторите, като ключовият фактор бе сегментът Vision Fund

20:30 | 7 февруари 2023
Автор: Мин Джун Лий, Такахико Хюга
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Първият отчет за приходите на SoftBank Group Corp. без основателя ѝ Масайоши Сон много приличаше на тези, които той водеше през последните няколко години: Японският конгломерат загуби милиарди долари от неуспешни сделки със стартъпи. 

SoftBank отчете нетна загуба в размер на 783,4 млрд. йени (5,9 млрд. долара) за тримесечието през декември, което е далеч под прогнозите на анализаторите за печалба от 205,9 млрд. йени. Ключовият фактор беше сегментът Vision Fund, който загуби 660 млрд. йени заради намаляващите оценки на компаниите в инвестиционния му портфейл. За първи път Сон отсъстваше от разговора с инвеститорите след обявяването им, като остави главния си финансов директор да отговаря на въпросите.

През 2017 г. SoftBank се впусна в инвестиране в стартиращи компании с Vision Fund - нещо като свръхголямо предприятие за рисков капитал - и през следващите повече от пет години вложи над 144 млрд. долара в стотици компании. Въпреки това SoftBank се сблъска с фиаско като WeWork Inc. и след това се изправи пред рязък спад на технологичния пазар, тъй като инвеститорите се отдръпнаха от стартъпите, които губят пари. През последното тримесечие отписванията на близкостоящи компании надделяха над скромното възстановяване на инвестициите на SoftBank в листвани на борсата компании, като Didi Global Inc. и Grab Holdings Ltd. 

По време на пресконференцията след представянето на резултатите главният финансов директор Йошимицу Гото пропусна историческите препратки, които Сон често предпочиташе, и премина направо към цифри, целящи да успокоят инвеститорите относно стабилността и перспективите на SoftBank. Той многократно заяви, че SoftBank ще остане в дефанзивен режим, докато пазарите са предизвикателни, въпреки че разполага с "достатъчно парични средства", за да се превърне в офанзивна в бъдеще. 

"Това, което е най-важно, е да възприемем консервативен подход при оценката на настоящата среда", каза той, облечен в тъмен костюм и яркосиня вратовръзка. "Все още работя върху това да правя по-добри презентации." 

Гото започна с порой от цифри, като посочи, че съотношението на заемите към стойността на SoftBank все още е значително под целевата стойност от 25%, а нетната оценка на активите ѝ е значително по-висока от цената на акциите. След това той с готовност отговори на въпросите и повтори много от фразите на Сон, включително и това, че SoftBank има за цел да бъде "Капиталист с визия за информационната революция".

Решението на Сон да пропусне конферентните разговори с инвеститорите беше посрещнато скептично от инвеститори и анализатори. Милиардерът е основал компанията преди четири десетилетия и оттогава е вземал всяко важно решение, така че отсъствието му оставя празнина в разбирането на стратегията на SoftBank.

Сон превърна някога стабилната и печеливша телекомуникационна компания в най-големия инвеститор в стартиращи компании в света, защото вярваше, че може да повтори успеха, който имаше с ранните си залози, като например подкрепата си за китайския гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding Ltd. Но сега неговата инвестиционна машина е почти напълно спряла. През последното тримесечие SoftBank вложи под 350 млн. долара само в няколко стартъпа, което е с около 95% по-малко от средния темп от 6 млрд. долара на тримесечие през предходните пет години и половина.

В интервю Навнет Говил, един от висшите ръководители на Vision Fund, твърди, че SoftBank има много силни компании в портфолиото си и би трябвало да успее да се възползва, когато средата се възстанови. Той каза, че има около 37 млрд. долара реална стойност в зрелите ѝ стартъпи, които би трябвало да могат да излязат на борсата, когато пазарите се отворят отново.

"Остава значителна непредсказуемост на пазарите на труда, бъдещата пътна карта на паричната политика, както и корпоративните печалби", заяви Говил, изпълнителен управляващ партньор в SoftBank Global Advisers, след обявяването на резултатите. "Нашата позиция остава дефанзивна и сме фокусирани върху изграждането на устойчивост".

Говил заяви, че Vision Fund 2 разполага с около 6,5 млрд. долара, които може да похарчи за нови инвестиции, и ако ги изразходва, може да внесе допълнителен капитал в съществуващия фонд или дори да основе трети Vision Fund, въпреки че не са взети никакви решения.

Подразделението Vision Fund губи пари за четири поредни тримесечия и се представя далеч по-зле от останалите. Кумулативните резултати на двата фонда Vision и латиноамериканските фондове са от печалба в размер на 66 млрд. долара до загуба в размер на 6,6 млрд. долара. Южнокорейският гигант в електронната търговия Coupang Inc. и индонезийската GoTo Group са сред публично търгуваните компании, които загубиха позиции през последното тримесечие. 

"Тримесечието беше разочароващо, като загубите на Vision Fund бяха по-високи от очакваното заради обезценката на частни активи и допълнителното понижение от дълга на WeWork", пише в бележка Кърк Будри, анализатор в Redex Research, който публикува в SmartKarma.

Един от ключовете за възобновяване на инвестиционната активност в SoftBank се крие в успешното първично публично предлагане на Arm Ltd., фирмата за проектиране на чипове, която Сон придоби през 2016 г. Основната причина Сон да се оттегли от разговорите за приходите е, че иска да се съсредоточи върху тази задача, твърдейки, че британската фирма може в крайна сметка да осъществи най-голямото първично публично предлагане от компания за чипове в историята.

Arm отчете стабилен растеж за последното тримесечие. Приходите са се увеличили с 28% спрямо предходната година до 746 млн. долара, което се дължи на увеличаването на разпространението на джаджите за интернет и високите нива на заплащане на такси при смартфоните. Сега SoftBank планира да листне фирмата на борсата до декември.

Гото обясни, че Сон със сигурност е по-добър в обясняването на корпоративната визия, но не е необходимо компанията да описва подробно бизнес стратегиите на всяко тримесечие.

"Не мога да кажа кога ще стане това, но всички ще се радваме да си върнем Сон, възможно най-скоро", каза той. "Но засега ви молим да ни потърпите още известно време."