SoftBank замразява листването на Arm в Лондон заради политическия хаос

Японският технологичен гигант спира работата по двойно листване на борсите в САЩ и Обединеното кралство на компанията дизайнер на чипове

14:28 | 19 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

SoftBank временно спира плановете си за първично публично предлагане на Arm в Лондон поради политическата криза обхванала британското правителство, което застрашава бъдещето на базирания в Кеймбридж гигант в Обединеното кралство, съобщава Financial Times.  

Британският премиер Борис Джонсън лично е лобирал пред основателя на SoftBank, за да осигури поне частично листване на производителя на чипове на фондовата борса в Лондон.

След срива на правителството по-рано този месец, министърът на инвестициите лорд Гери Гримстоун и цифровият министър Крис Филп подадоха оставки. И двамата са играли водещи роли в преговорите с японския технологичен инвеститор.

Оставките са накарали SoftBank да спре дискусиите за листване на Arm в Обединеното кралство през следващата година, според хора, информирани за разговорите. IPO на Arm щеше да бъде едно от най-големите технологични листвания за пазара в Лондон.

Политическите катаклизми биха могли да проправят пътя за SoftBank да преследва по-просто листване в САЩ, което Сон първоначално предпочиташе.

Според хора, запознати със ситуацията, SoftBank преговаряше с длъжностни лица и ръководите ли на борсата за необичайно двойно първично публично предлагане, при което акциите щяха да бъдат пуснати едновременно в Ню Йорк и Лондон.

В миналото компаниите са избягвали този подход поради разходите и сложността на ефективното провеждане на две IPO едновременно, с проспекти и други регулаторни изисквания, необходими както за Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, така и за Органа за финансово поведение на Обединеното кралство.

Двама души, казаха, че работата в компанията по лондонската страна на IPO-то на практика е спряла. Един от тях добави, че листването в Лондон изглежда по-малко вероятно, отколкото в миналото.

Банкери, близки до SoftBank, предупредиха, че групата обмисля продажба на акции само в Лондон поради силните стимули, предлагани от правителството на Обединеното кралство, което възложи на служители да изработят правилните условия за листването, обещавайки да направи Arm национален шампион на британския технологичен сектор.

Лондон беше критикуван, че е непривлекателен за бързо развиващите се компании, като се има предвид потенциалът за по-високи оценки и повечето средства на инвеститорите в САЩ.

Длъжностни лица в Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта и Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия все още работят върху пакет за привличане на листване на Arm, според източник, запознат с усилията на правителството.

Гери Гримстоун, който напусна правителството, след като Джонсън обяви, че освободи поста си за нов министър-председател през следващите седмици, ръководи усилията за лобиране като министър на инвестициите, включително летеше до Токио, за да се среща лично със Сон.

Разривите в правителството също предизвикаха опасения в Уайтхол, че SoftBank вече няма да се чувства задължена да листне Arm на лондонските пазари, тъй като политическият натиск през летните месеци ще отслабне.

„Сега опасенията са, че Гери вече го няма“, каза един служител. „В момента има вакуум и SoftBank така или иначе никога не е искала да излиза на борсата; те просто искаха да си играят с правителството на Обединеното кралство.

Работата по IPO-то на Arm с двойна юрисдикция е достигнала „зрял“ етап в Обединеното кралство, каза служител, с информация за преговорите. Този необичаен подход би означавал, че Arm може да бъде включена в индекса и на двата пазара, което би увеличило броя на фондовете, които биха могли да инвестират в компанията, и означава, че тя бързо ще стане част от FTSE 100.

Банкер от Обединеното кралство, близък до Arm, каза, че двойното листване не би било „лудост“.

„Arm търгуваше с огромна премия в Обединеното кралство и имаше огромен фен клуб, когато беше включена тук, и тази група до сега не е намирала нещо толкова привлекателно за покупка. Първата компания, която е в FTSE 100 и S&P 500 – можете ли да си представите колко би бил развълнуван Сон?“

Една от възможностите би била да се включи предлагане на дребно за IPO, за да се привлекат по-стари и по-богати частни инвеститори, които помнят ранните дни на компанията, когато се отдели от Acorn Computers в Кеймбридж.

SoftBank наскоро инвестира в PrimaryBid, която предоставя платформа за инвеститорите на дребно да купуват акции от първични публични предлагания, което според един източник може да се използва като средство за привличане на частни инвеститори към компанията в Обединеното кралство. Миналата година PrimaryBid работи върху предложение за британски членове за листването на частния клуб Soho House в САЩ.

Ананд Самбасиван, главен изпълнителен директор на PrimaryBid, каза: „Оферта за търговия на дребно в Обединеното кралство ще признае отличителната британска история на Arm, ще бъде добре приета от инвеститорите и ще представлява победа за страната.“

SoftBank и Arm отказаха коментар. Arm по-рано обяви, че планира да запази централата си в Обединеното кралство, независимо на коя борса излезе.

Правителството на Обединеното кралство не отговори веднага на искане за коментар.