Краят на една епоха - SoftBank бавно вдига ръце от Alibaba

Японският технологичен инвеститор набира 22 млрд. долара заради пазарния спад, опустошил технологичното му портфолио

16:35 | 4 август 2022
Обновен: 21:09 | 4 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

SoftBank е набрала 22 млрд. долара в брой от сделки, които ще намалят рязко дела ѝ в Alibaba през следващите години. Предстоящите продажби ще отбележат края на ерата за японския технологичен инвеститор, който израсна благодарение на ранния си инвестиционен залог в китайския гигант в електронната търговия. Японският инвеститор предприема тези действия като реакция на пазарния спад, който нанесе щети на технологичното му портфолио, пише Financial Times.

Групата, ръководена от основателя милиардер Масайоши Сон, извърши тази година продажбата на около една трета от дела си в Alibaba чрез предплатени форуърдни договори - вид дериватив, към който SoftBank все по-често се обръща, за да набере незабавно парични средства, като същевременно запази възможността да задържи акциите.

Към момента SoftBank е продала повече от половината си дялове в Alibaba чрез тези форуърдни продажби. Това може да намали дела ѝ в китайския гигант в електронната търговия под прага за запазване на мястото ѝ в борда и да възпрепятства японската група да признае своя дял от приходите на Alibaba във финансовите си отчети.

Ако SoftBank откаже да изкупи обратно акциите на Alibaba, това ще отбележи края на една ера. Сон натрупа състоянието си благодарение на това, че преди повече от две десетилетия ръководеше кръг от финансиране в размер на 20 млн. долара за новосъздадения стартъп за електронна търговия на Джак Ма, генерирайки огромна възвръщаемост на инвестицията.

"В един момент Alibaba направи Джак Ма най-богатия човек в Китай, а Маса - най-богатия в Япония - това даде възможност за всички негови последващи инвестиционни приключения", каза Дънкан Кларк, председател на базираната в Пекин технологична консултантска компания BDA China. "Ако [Сон] я продава сега, това показва начина му на мислене по отношение на Китай и натиска, на който е подложен."

SoftBank се опитва да набере парични средства през тази година, тъй като десетки от инвестициите й във Vision Fund се сринаха на фона на по-широката пазарна разпродажба на технологични акции. През май Сон обеща на инвеститорите, че ще играе "защитно", след като разкри инвестиционна загуба от 27 млрд. долара за Vision Fund през предходната стопанска година.

Анализаторът на Redex Research Кърк Будри изчисли, че загубите са продължили да се трупат през тримесечието до края на юни, като допълнително е разгледано високото ниво на самостоятелния дълг на SoftBank, който според него почти се е удвоил през последните 18 месеца до 12,1 трлн. йени (92 млрд. долара) в края на март. Паричните средства на фонда възлизат на 2,9 трлн. йени.

SoftBank подчерта, че си запазва правото да изкупи обратно акциите на Alibaba, но добави, че транзакциите са позволили на групата да "набере капитал предварително", като същевременно "се предпази от спад на акциите".

Японската група също така заяви, че е намалила новите инвестиции и се е съсредоточила върху "увеличаване на паричната си позиция в тази несигурна пазарна среда". Тя е прилагала подобно финансиране, като е използвала дяловете си в T-Mobile и Deutsche Telekom.

Даниел Тейлър, преподавател по корпоративни финанси в училището Уортън към Университета в Пенсилвания, заяви, че малцина са забелязали продажбите, тъй като "оповестяването е труднодостъпно". Но резултатът може да бъде, че пазарът ще бъде залят с акции на Alibaba, тъй като сделките стават дължими през следващите няколко години.

Форуърдните продажби на 213 млн. акции на Alibaba през тази година са сключени с банки като Goldman Sachs, Mizuho и UBS и в повечето случаи отлагат окончателното предаване на акциите с две години, според документите, видени от Financial Times.

Японската група запазва правата на глас на акциите до падежа и има възможност да уреди договорите с пари в брой вместо с акции. В някои от сделките са определени минимални или максимални цени на акциите за уреждане на трансакциите.

От октомври насам SoftBank е прехвърлила 40 млн. акции на Alibaba за уреждане на сделки, сключени в предишни периоди, като е намалила дела си в компанията от 24,8% до 23,9% в средата на юли.

Alibaba

Рекордният темп на форуърдните продажби през тази година, включващи повече акции, отколкото през предходните три години, взети заедно, означава, че SoftBank може да е използвала повече от 80% от дяловете си в Alibaba в деривативни сделки или залагане на акции като обезпечение за маржин заеми, според оценките на FT.

"Alibaba е единственият им ликвиден актив, те нямат други големи ликвидни активи", каза Атул Гоял, анализатор в Jefferies. "Те вече продадоха SoftBank Corp, която е дъщерно дружество, [до] 40 %, така че всяко по-нататъшно намаление ще я премахне като дъщерно дружество".

Но Сон осребрява голяма част от дела си в Alibaba на многогодишно дъно. През април например SoftBank е продала 50 млн. акции на цени, малко по-високи от тези, на които акциите на китайската група затвориха в първия ден на търговията през 2014 г., според данните, предоставени от компанията за данни The Washington Service.

В края на март SoftBank отделно е заложила 164 млн. акции на Alibaba като обезпечение за заеми на стойност 6 млрд. долара. Групата е била принудена да изплати милиарди долари по заеми, обезпечени с пакета акции, тъй като цената на акциите на Alibaba се е сринала през последните две години, показват документите.

Разпродажбата на Alibaba е част от усилията на SoftBank да диверсифицира активите си, като в края на март китайската група представляваше само 23% от общата ѝ стойност, в сравнение с 60% през 2020 г. През този период SoftBank набра 30 млрд. долара от форуърдните продажби на Alibaba, наслагвайки разширяването на портфейла си върху сложен финансов инженеринг.

Част от събраните парични средства бяха насочени към втория фонд Vision Fund на групата, който не успя да привлече външни средства.

До края на март фондът беше инвестирал 48 млрд. долара в 250 компании. Повечето от дружествата остават частни, а Сон е използвал портфейла за заеми на стойност над 5 млрд. долара.

През юни един от акционерите попита Сон дали някоя от 475-те компании в стабилния портфейл на SoftBank ще задмине Alibaba през следващите години.

"Може би една или две. Ако върви добре, три", каза той. "Но една или две, ако станат толкова успешни, тогава това ще ни даде възвръщаемост за всичко".