Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

GM залага нови $3,5 млрд. на звеното за автономни автомобили, а SoftBank напуска

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 21.03.2022 г.

11:37 | 21 март 2022
Обновен: 13:29 | 21 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Vision Fund на SoftBank Group Corp се отказа от участието си в дъщерната компания за самоуправляващи се автомобили на General Motors (GM) Cruise, а автомобилният гигант повиши дела си, инвестирайки още 3,45 милиарда долара в губещото подразделение. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Напускането на SoftBank, което идва, докато японският конгломерат се бори с дългове, предизвика въпроси от наблюдателите на сектора дали Cruise е готов да генерира значителни приходи за момента и колко дълбоко може да се наложи GM да бръкне в джоба си, за да финансира развитието.

GM заяви в петък, че се е съгласила да плати 2,1 милиарда долара за закупуване на дела на SoftBank Vision Fund в Cruise и да направи отделна инвестиция от 1,35 милиарда долара в звеното, което SoftBank се е ангажирала да направи през 2018 г.

Комбинирани транзакциите ще доведат дела на GM в Cruise до 80%, каза GM. Други останали акционери в Cruise включват Microsoft, Walmart и Honda Motor Co.

През 2018 г. SoftBank инвестира 900 милиона долара в Cruise и заяви, че ще инвестира още 1,35 милиарда долара, когато автономните превозни средства на Cruise бъдат готови за търговско внедряване, което потенциално щеше да доведе участието й до 20%.

Миналия месец Cruise все още казваше, че SoftBank ще инвестира 1,35 милиарда долара в компанията, както беше очертано през 2018 г. 

Австралийският медиен регулатор ще може да принуждава интернет компаниите да предоставят вътрешни данни за това как са се справяли с дезинформацията. Това е най-новата мярка на правителството на страната в отношенията му с големите технологични концерни, коментира още Попов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.