SoftBank прави Arm публична след провалената продажба на Nvidia

Целта е листването да завърши до март 2023 година

12:40 | 8 февруари 2022
Обновен: 19:00 | 8 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

SoftBank Group Corp. заяви, че планира първично публично предлагане за Arm Ltd., след като яростната съпротива от страна на регулаторни органи и клиенти накара Nvidia Corp. да се откаже от предложеното придобиване на дизайнера на чипове, предава Bloomberg.

Японската компания смята да организира листването се през фискалната година, която завършва през март 2023 г. Главният изпълнителен директор на Arm Саймън Сегарс подаде оставка, а президентът Рене Хаас ще поеме поста му, стана ясно по-рано днес.

Двете страни се съгласиха да прекратят сделката поради „значителни регулаторни предизвикателства, възпрепятстващи нейното осъществяване, въпреки добросъвестните усилия на страните“, се казва в изявление на SoftBank.

Неосъществената продажба на Arm е последното предизвикателство за основателя на SoftBank Масайоши Сон, който беше сериозно засегнат от спада на технологичния пазар. Японският милиардер инвестира агресивно в стартиращи компании, но стойността на публичните му компании като Didi Global Inc. и DoorDash Inc. се срина. Акциите на SoftBank също не са особено популярни и поевтиняха с 50% спрямо върховото си ниво през март миналата година.

Vision Fund на SoftBank отново излезе на печалба за тримесечието, приключило през декември, като спечели 940 милиона долара. Предходните три месеца бяха катастрофални за фонда, който отчете загуба от над 7 млрд. долара.

Стойността на дяловете на SoftBank в нови листинги като SenseTime Group Inc. и One 97 Communications Ltd. помогна за смекчаване на удара от спадовете в други компании.

От създаването си през 2017 година фондът Vision се представя на приливи и отливи. В миналото той генерираше рекордна печалба от няколко успешни излизания на борсата на южнокорейския гигант за електронна търговия Coupang Inc. и китайската онлайн платформа за имоти KE Holdings Inc.

Акциите на SoftBank поевтиняват с около 2% от началото на годината след като загубиха 33% през 2021 г., което е най-слабото им представяне от 2006 г.

Nvidia обяви предложеното придобиване на Arm през септември 2020 г., с цел да поеме контрола върху технологията за производство на чипове, която се използва във всичко - от телефони до заводско оборудване. Но сделката на стойност 40 милиарда долара се сблъска с опозиция от самото начало. Самите клиенти на Arm разкритикуваха идеята, а регулаторите обещаха да я разгледат внимателно.

Придобиването понесе най-тежкия си удар, когато Федералната търговска комисия на САЩ заведе дело за блокирането й през декември, с аргумента, че Nvidia ще получи твърде голям контрол върху дизайна на чипове, използвани от най-големите технологични компании в света. Споразумението се нуждаеше и от одобрение в Европейския съюз и Китай, както и в Обединеното кралство, където е базирана Arm, но никоя юрисдикция не изглеждаше готова да разреши сделката.

Стойността на Arm винаги е била нейната неутралност, нещо, което SoftBank, която не се конкурира с нито един от клиентите на технологията, успяваше да поддържа. Когато Nvidia обяви сделката, нараснаха опасенията, че или нейната стойност ще бъде унищожена от промяната в собствеността, или опозицията ще намали шансовете й да получи одобрение от правителства по целия свят.

SoftBank ще запази таксата за разпадане на сделката от 1,25 милиарда долара.